piątek, 8 grudnia 2017

Aksamitna zupa grzybowa

Jeśli jesteś wielbicielem zupy grzybowej koniecznie musisz tę zupę sobie zrobić. 
Jej kremowa konsystencja oraz wspaniały smak i aromat, na pewno urzekną cię. 
A gdy dodacie jeszcze do niej wspaniałe grzanki, to już będzie... poezja. 

Jeśli będziecie dodawać do tej zupy grzanki, to dopiero tuż przed samym podaniem. Dzięki temu grzanki nie rozmiękną i pozostaną przyjemnie chrupiące.



Składniki:
(na 6 porcji, porcja 285 kcal)
  • 30 dag mrożonych leśnych grzybów (podgrzybki, borowiki, kurki) 
  • 2 cebule 
  • kawałek selera (ok. 25 dag) 
  • masło i olej (1:1), albo sam olej 
  • 6 szklanek bulionu warzywnego (z kostki) 
  • po 2-3 gałązki rozmarynu, tymianku i natki pietruszki 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżki mąki (pszennej) 
  • 4 łyżki śmietany kremówki 
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 
  • sól, pieprz. 

Na grzanki:
  • 6 kromek pieczywa tostowego lub bułki wrocławskiej 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka masła. 

Przygotowanie: 
   Grzyby przełóż na sito, aż się rozmrożą. Pokrój na niewielkie kawałki lub plasterki. Cebulę, seler obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
* Przed wrzuceniem na patelnię grzyby osuszamy ściereczką, aby tłuszcz nie pryskał.
 
   Na patelni mocno rozgrzej masło z olejem, wrzuć cebule, seler i pokrojone grzyby. Smaż wszystko przez chwilę, stale mieszając. Podsmażone składniki przełóż do garnka.  Warzywa i grzyby zalej bulionem.
* Zmiksowaną zupę możemy dodatkowo przetrzeć, wtedy będzie jeszcze bardziej aksamitna.
   Poczekaj, aż zupa zacznie wrzeć, następnie zmniejsz ogień i gotuj ją pod przykryciem, aż grzyby będą miękkie. Kilka kawałków borowików wyjmij i odłóż do dekoracji. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładki krem.
* Zioła siekamy dosyć grubo. Dzięki temu zachowają dużo pięknego aromatu.
   Rozmaryn, tymianek i natkę opłucz, osusz i posiekaj. Mleko wymieszaj z mąką oraz śmietaną. Wlej do garnka z zupą. Ponownie postaw zupę na ogniu i mieszając zagotuj. 
Przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Grzanki:
* Grzanki do zupy możemy zrumienić na patelni, albo skropić je oliwą i upiec w piekarniku.
 
   Przygotuj pieczywo na grzanki: kromki okrój ze skórki, pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę masła z olejem. Czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć na patelnię i podsmaż. Wsyp pokrojone pieczywo. Smaż mieszając, aż się podrumieni. 

   Gotową zupę rozlej do kokilek. Do każdej porcji dodaj trochę odłożonych borowików. Przed podaniem grzybowy krem posyp posiekanymi ziołami i grzankami. 

 

 

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię zupę grzybową, ale mam tylko grzyby suszone, jednak gdy je namoczę, to na pewno się nadadzą. Zabieliłabym ją tylko śmietaną, nawet 30-procentową.
    Bardzo lubię grzanki do zupy i kiedyś często je robiłam.
    Gorąco pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu czytałam gdzieś coś, kiedyś, że grzyby można przez chwile namoczyć w mleku, a będą jak świeże. Oczywiście, że można zabielić śmietaną. A co ja nie napisałam o tym? Napisałam, tylko, że mąka, mleko i śmietana.
      Grzanki są chrup, chrup :)

      Serdeczności.

      Usuń
  2. uwielbiam zupę grzybową. Jutro robię na obiad.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jestem wielbicielką zup grzybowych, ale najlepiej smakuje mi taka czysta, na rosołku a do tego ziemniaczki. Mniam...
      Serdeczności.

      Usuń
  3. Ja kocham zupę grzybową,Mam mnóstwo grzybów, bo w tym roku był u nas wysyp. Zrobię sobie zupkę, ale ze śmietanką roślinną.
    SErdeczności

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak Agnieszko w tym roku to była grzybów masa po lasach.
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupę grzybową ubustwiam ale gotuję ją zawsze z suszonych grzybów. Chętnie dla odmiany zrobię na mrożonych :)

    OdpowiedzUsuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.