Przepisy czytelników (3)

Naleweczki (orzechowa i śliwkowa)
Nalewka tybetańska
Szarlotka wg Anny
Zupa jarzynowa zielona

5 komentarzy:

  1. Dziś, JaGo, mój przepis:
    Sałatka śledziowa na zielono:
    Składniki:
    - 500 g śledzi łagodnie marynowanych np. typu „bismarck”
    - koperek, szczypiorek, natka pietruszki
    - dwa duże ogórki zielone, gruntowe lub szklarniowe
    - 2 lub 3 ząbki czosnku
    - parę krążków ananasa z puszki
    - słoiczek zielonych oliwek
    - słoiczek kaparów
    - mały słoik majonezu
    - mały kubek jogurtu naturalnego
    - 100 g sera pleśniowego gorgonzola, roquefort lub podobnego np. „błękitny”
    - przyprawy: pieprz biały, gałka muszkatołowa, świeże listki estragonu i rozgniecione owoce kolendry
    Przyrządzanie:
    Pokroić śledzie i krążki ananasa w drobną kostkę, zetrzeć ogórki na tarce o większych oczkach, drobno pokroić zieleninę; oliwki przekroić na połówki, kapary w całości, ser rozgnieść na miazgę z odrobiną jogurtu.
    Wymieszać krajankę i przyprawić, pozostawić na godzinę pod przykryciem; przygotować sos z jogurtu, majonezu, rozgniecionego czosnku i sera, połączyć nim wszystkie składnik, odstawić do lodówki.
    Uwaga:
    Aby sos nie był zbyt wodnisty, należy odlać zbędną ilość płynu z utartych ogórków.
    SMACZNEGO !!!


    OdpowiedzUsuń
  2. Andrzejku dziękuję Ci ślicznie za ten pyszny przepis. Uwielbiam śledzie w każdej postaci, a najbardziej lubię zrobione przez samą siebie...

    Pozdrawiam smacznie,

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Babciu JaGo.Jestem swieżo upieczoną blogowiczką - mam dobry miesiąc.Twój blog był jednym z pierwszych , który mi pomógł na samym początku.Pozwoliłam więc sobie na dodanie go do mojego bloga , ponieważ w dalszym ciągu tutaj zaglądam.Czytam ,że lubisz śledzie mam świetny przepis sprawdzony przez 2 pokolenia ,który Ci bardzo polecam:
    SKŁADNIKI:
    ---50 dkg śledzi solonych (matiasów)
    ---2 cebule
    ---1/2 szklanki oleju
    ---puszka krojonych pomidorów (400 gram)
    ---7 dkg rodzynek
    ---1 łyżka cukru
    ---1/2 łyżeczki soli
    ---1/2 łyżki soku cytrynowego
    ---1 łyżeczka miodu (do wyboru)
    Sposób przyrządzenia:
    Wymoczone śledzie kroimy w poprzek na kawałki.Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie.Wlewamy olej do rondelka i dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki i szklimy,dodajemy zmiksowane pomidory,rodzynki oraz sok z cytryny,cukier i sól ewentualnie miód.Wszystko chwilę gotujemy na średnim ogniu.Wlewamy sos do miski z pokrojonymi śledziami i lekko mieszamy.Przekładamy do zamykanego naczynia i pozostawiamy do ostudzenia.Wstawiamy do lodówki.Najlepsze są na drugi dzień.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. O jejku, stokrotne dzięki za ten przepis, jak tylko znajdę czas (ostatni z nim ciężko mam), to zaraz wypróbuję...

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się również, że zawitałaś w moje skromne progi...

      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce!

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.

Obserwatorzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...