niedziela, 11 grudnia 2011

Sałatka wiosenna z botwinki

Botwinka niekoniecznie musi być na zupę. Najczęściej jadamy ją w chłodniku lub gorącym barszczu, ale warto z tej smacznej jarzyny, podobnie jak ze szpinaku, zrobić sałatkę.



Botwinka w sałatce
(dla 4 osób)

Składniki:
... 3-4 cebule dymki, pęczek botwiny, ale  bez buraczków,  2-3 średnie pomidory, ogórek "wąż",  koperek.


Sos:

... sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, cukier.

Przygotowanie:
1.
  Botwinę obrać z uszkodzonych liści, umyć, osuszyć, pokroić. Dymki oczyścić, białe główki pokroić w talarki, szczypior w większe kawałki. Pomidory umyć, pokroić w ósemki.  Ogórek umyć, nie obierać, pokroić w plasterki.

2.  Olej, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier dobrze wymieszać
Warzywa ułożyć w salaterce, polać sosem, posypać koperkiem.
Porcja ta ma tylko 79 kalorii.
!  Z innym sosem.

 Sałatkę można podać z ciepłym sosem przyrządzonym na bazie sera rokpol, z cebulą i śmietaną.

Życzę smacznego ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.