Zimne mięsa, wędliny i sery można podawać z ostrymi sosami owocowo-warzywnymi zwanymi chutneyami (czyt. czatnejami).
Oto kilka przepisów.
Taki rabarbar rośnie sobie na mej działce |
Chutney z dodatkiem rabarbaru
Na oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę imbiru, 2 goździki i gwiazdkę anyżu. Podgrzewaj, mieszając drewnianą łyżką, aż anyż pociemnieje. Truskawki 40 dag i duży pęd rabarbaru umyj, oczyść i wszystko pokrój. Następnie posyp łyżeczką rozmarynu. Duś, aż owoce puszczą sok. Dodaj 2-3 łyżki brązowego cukru, lekko zwiększ ogień i smaż, do uzyskania konsystencji konfitury.
Na oleju zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę imbiru, po 1/2 łyżeczki kolendry i ziarenek białego pieprzu. Podduś. Dodaj 30 dag umytych truskawek i 2 obrane i pokrojone kiwi oraz 2-3 łyżki cukru i łyżeczkę octu balsamicznego. Smaż, aż uzyskasz konsystencję konfitury.
Z daleka do Ciebie przybywam,
OdpowiedzUsuńwięc pozwól że na chwilę się zatrzymam.
Kłopotu nie sprawię,
ale pozdrowienia i życzenia zostawię.
Agatko śliczne dzięki ...
UsuńSerdecznie pozdrawiam.
Za dużo produktów mi brakuje, aby robić któryś z Twoich pyszności.
OdpowiedzUsuńUściski wieczorne, oby nie przed burzą.
To trzeba iść do sklepu i zakupić je :) Oj Aniu a z tą burzą to widziałam jak się błyskało, jak się niebo nad mną zachmurzyło. I wszędzie lało, tylko nie u mnie. Zaraz idę na działkę podlać ją, bo wszystko wyschnie na popiół. Na domiar złego mąż wczoraj jeszcze spadł z drabiny i strasznie się obił :( Czekam z utęsknieniem na deszcz.
UsuńSerdecznie pozdrawiam.
wow chutney truskawkowy :) nie przyszłoby mi to do głowy, jednak jestem kulinarnie ograniczona :))
OdpowiedzUsuńOj tam 30-ileś, zaraz kulinarnie ograniczona :) Każdy z nas ma tam swoje smaki ...
UsuńSerdeczności zostawiam.
Życzę Ci dzisiaj wieczoru Cudownego.
OdpowiedzUsuńBy Szczęście było u boku Twego!
Pozdrawiam cieplutko...
Jeszcze raz Agatko dziękuję, a szczęście to teraz dla mnie jet ważne, czego i Tobie życzę.
UsuńSerdecznie pozdrawiam.
Na pewno z Twoich przepisów skorzystam, takie sosy są dobre latem do zimnych mięs :)))Także na konfiturę truskawkową:))) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHalinko spróbuj, a na pewno będziesz zadowolona.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Takiej konfitury nie wyobrażam sobie nawet, warto może spróbować? Smaczek truskawek mam po wczorajszej wizycie u koleżanki na działce. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńLoteczko a to nie jest konfitura ino rodzaj sosu. Ja też jadłam truskawki, ale nie od koleżanki z działki tylko ze sklepu. Nie dość, że drogie są to wcale mi nie smakowały, były takie bez smaku!
UsuńSerdecznie pozdrawiam.
Nigdy nie jadłam takich sosów, ale chyba się skuszę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Mania
Mani to nie pozostaje Ci się nic innego jak je przygotować, a potem ze smakiem zjeść ...
UsuńSerdecznie pozdrawiam.
Warto tutaj gościć same pyszności oferujesz palce lizać pozdrawiam,miłego weekendu
OdpowiedzUsuńRóżo odwiedzaj mnie jak najczęściej, proszę, może jeszcze nie jedną pyszność zaoferuję ... :))
UsuńSerdeczności zostawiam.