niedziela, 12 sierpnia 2012

Kompot z pomarańczą i rabarbarem

 

Składniki:

... 1 kg rabarbaru, 4 lekko kwaśne pomarańcze z cienką skórką, 250 g cukru.
... Łodygi rabarbaru pokroić na kawałki długości ok. 3 cm.

Przygotowanie:
Pomarańcze wyszorować, z jednej zetrzeć skórką. Skórkę włożyć do rondla, zalać szklanką wody, dodać cukier. Mieszać drewnianą łyżką do chwili zagotowania. Gotować jeszcze 3-4 minuty. Dodać rabarbar. Gotować na małym ogniu ok 10 minut, aż rabarbar będzie miękki ale się nie rozpadnie.

Pozostałe trzy pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, zdjąć błonki. Skórki wyrzucić. Pomarańczę z której starto skórę, przekroić, wycisnąć z niej sok.

Kawałki rabarbaru i cząstki pomarańczy ułożyć w głębokiej salaterce, zalać wodą z gotowania i sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

Kwaskowy rabarbar  .... rabarbar zawsze dokładnie myjemy, obcinamy zdrewniałe końce oraz części z liśćmi. Jeżeli potrzeba usuwamy też włókna. Następnie kroimy na kawałki.

Nie należy kupować zbyt dorodnych, grubych łodyg - często są zdrewniałe i włókniste.
Aby zmienić smak rabarbaru, można gotować go z miodem lub zalać sokiem owocowym.

   Botanika mówi, że to warzywo, my raczej widzimy w nim owoc. Inaczej nazywa się rzewień. Można z niego robić nie tylko lubiane kompoty.
 Rabarbar występuje w kilku odmianach: cały zielony, z czerwoną skórką i zielonym miąższem, z czerwonym miąższem i zieloną łodygą. Ten pierwszy jest najkwaśniejszy, ma też najgrubsze łodygi.

 100 g rabarbaru ma tylko 16 kalorii,zawiera dużo potasu, wapń, magnez, żelazo, witaminy C, B1 i witaminę A. Jest zasadotwórczy, dlatego warto go łączyć z mięsem, które zakwasza organizm.

 Mimo właściwości zasadotwórczych, rabarbar zawiera kwas szczawiowy. W większych ilościach jest on szkodliwy, może zaburzać pracę jelit, nerek. Podobno wrażliwe organizmy znoszą bez złych skutków tylko 10 g rabarbaru.

 Kwas szczawiowy utrudnia przyswajanie wapnia. Dlatego gdy podajemy rabarbar, powinniśmy zadbać o dodatek bogatych w wapń produktów mlecznych.

 Wprawdzie rabarbar jest dostępny przez całe lato, ale najlepiej nie jeść go po 24 czerwca. Od tego czasu w jego łodygach zwiększa się wyraźnie zawartość szkodliwego kwasu szczawiowego.

 Świeży rabarbar ma sprężyste, sztywne łodygi, z których po przekrojeniu powinien wypływać sok. Przechowuje się go w lodówce ale najwyżej 3-4 dni. Później traci soczystość.

10 komentarzy:

  1. Jeszcze nie mieszałam pomarańczy z rabarbarem , ale tu musi być ciekawy smak :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już próbowałam taki kompot i powiem Ci, że smak ma super.
      Serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  2. Ciekawy zestaw na kompot! Jakoś rzadko gotuję rabarbar, ale bardzo lubię kruche ciasto z rabarbarem, takie piekła Mama. Serdeczności, Marylko :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu ciasto z rabarbarem ja też lubię, a zwłaszcza drożdżowe. Podany taki kompocik do niego to już "raj dla podniebienia"...
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Lubię dodawać skórkę z cytryny do tego kompotu, dlatego wyobrażam sobie że z pomarańczą musi być podobnie ożeźwiająco i bardzo smacznie.Uściski serdeczne JaGa-;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dobrze Uleczko mówisz ...
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. No Jago taki zestaw musi być pyszny i orzeźwiający. Jeszcze trochę ciepła będzie i się przyda/
    Pozdrawiam. Mania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam taką nadzieję, że jeszcze będzie ciepło :)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. Gdy byłam dzieckiem i w sklepach nie było żadnych owoców, moja mamusia często gotowała kompot z rabarbaru, który zawsze rósł w naszym ogrodzie, ponadto piekła ciasto drożdżowe z rabarbarem. W tamtych czasach był to uniwersalny owoc. Właściwie nigdy się nie zastanawiałam, czy to owoc, czy warzywo.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś rabarbar był słynny, dzisiaj już troszku o nim zapomniano. Kiedyś był niemalże rarytasem d teraz inne sklepowe rarytasy go zastąpiły ...
      Ja robię ciasto drożdżowe z rabarbarem, jest pyszne zapewne tak jak i Twojej mamusi. A kompot z rabarbarem i np. z jabłkami jest super!

      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.