wtorek, 12 grudnia 2017

Grzybowe racuszki

Grzybowe racuszki to tradycyjna wigilijna potrawa, którą podaje się nam Kurpiach. Te placuszki najlepiej smakują podane prosto z patelni. 
A robi się je bardzo szybko, bardzo prosto i bardzo smacznie.


Składniki: (na około 20 sztuk, porcja 90 kcal)
  • 200 g mąki pszennej 
  • 200 ml mleka + szklanka do moczenia grzybów 
  • kilkanaście kapeluszy suszonych borowików 
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • po 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu białego i czarnego 
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie: 
1. Grzyby dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Włóż je do głębokiej miseczki i zalej zimnym mlekiem. Przykryj talerzykiem i odstaw na całą noc, by zmiękły. Grzyby moczone w mleku wyglądają jak świeże. Przed włożeniem grzybów do ciasta, odsącz je. 
2. Jajko roztrzep z mlekiem i przyprawami. Mieszając intensywnie, dosypuj mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dolej mleka. 
3. Grzyby kolejno obtaczaj w gęstym cieście, i kładź na patelnię z gorącym olejem. Smaż z obu stron do zrumienienia. Przełóż na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.