Grzybowe racuszki to tradycyjna wigilijna potrawa, którą podaje się nam Kurpiach. Te placuszki najlepiej smakują podane prosto z patelni.
Składniki: (na około 20 sztuk, porcja 90 kcal)
- 200 g mąki pszennej
- 200 ml mleka + szklanka do moczenia grzybów
- kilkanaście kapeluszy suszonych borowików
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- po 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu białego i czarnego
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
1. Grzyby dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Włóż je do głębokiej miseczki i zalej zimnym mlekiem. Przykryj talerzykiem i odstaw na całą noc, by zmiękły. Grzyby moczone w mleku wyglądają jak świeże. Przed włożeniem grzybów do ciasta, odsącz je.
2. Jajko roztrzep z mlekiem i przyprawami. Mieszając intensywnie, dosypuj mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dolej mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)
Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.