sobota, 2 grudnia 2017

Kasztelańska pieczeń indycza

Delikatne, soczyste, idealnie doprawione mięso, a do tego uszlachetnione owocową nutką... 
Jest to idealna propozycja na uroczysty obiad.

Składniki: 
(na 4 porcje, porcja 530 kcal)
  • 1 kg fileta z indyka 
  • 2 cebule 
  • 80 dag brukselki 
  • 80 dag ziemniaków 
  • 1 pomarańcza 
  • 2-3 kumkwaty (ew. dodatkowa pomarańcza) 
  • 3 łyżki marmolady pomarańczowej 
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego 
  • 1 łyżka smalcu 
  • sól, pieprz

Przygotowanie: 
1. Filet natrzyj solą i pieprzem, dobrze obwiąż bawełnianą nitką, formując zgrabną pieczeń, zakryte wstaw do lodówki na ok. 30 min. Cebule obierz, pokrój na kawałeczki. 
2. W brytfance rozgrzej smalec, zeszklij na nim cebulę, wyjmij. Na miejsce cebuli włóż pieczeń i zrumień ze wszystkich stron. Włóż na dno naczynia zeszkloną cebulę, połóż na niej pieczeń i wstaw  do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st.C. Piecz 50-60 minut, aż stanie się miękka. Dobrze jest pieczeń podlać podczas pieczenia. 
3. Brukselkę oczyść, ziemniaki obierz. Warzywa ugotuj osobno w osolonej wodzie. Odcedź. 
Cytrusy sparz, *kumkwaty pokrój na połówki, włóż do wrzątku. Po 2 minutach wyjmij i osusz. Pomarańczę pokrój w plasterki. Marmoladę połącz z ciepłym bulionem i posmaruj nią pieczeń. Obłóż ją cytrusami i piecz jeszcze 15 minut. 
Mięso podawaj z brukselką i ziemniakami. 
  

*Kumkwat to mini pomarańcza z jadalną skórką o bardzo intensywnym pomarańczowym kolorze. Owoc nadaje się do jedzenia na surowo, może być też poddawany obróbce termicznej. Jest bogatym źródłem beta-karotenu, który spowalnia proces starzenia się komórek i redukuje niekorzystne działanie wolnych rodników. 

16 komentarzy:

  1. nie przepadam za kumkwatami, więc ich nie zastosuje, ale myślę że nic nie stracę jeżeli dodam za to pomarańczy

    OdpowiedzUsuń
  2. Gocho jak się czegoś nielubi to robi się z tym, co się lubi :)
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, przy tym bardzo apetycznie wygląda :)
    Pozdrawiam , Marylko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, bardzo apetycznie i zachęcająco to wygląda.
      Serdeczności.

      Usuń
  4. Ja nie jem indyka ale wykorzystam Twój przepis z filetem kurczaka. Oboje uwielbiamy takie ciekawe przepisy.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście Lusiu, może być każdy inny drób i nie tylko i też będzie gucio :)
      Serdeczności.

      Usuń
  5. Widzę, że przed świętami przyspieszyłaś tempo z propozycją różnych dań.
    Już dawno nie robiłam indyka, więc może się skuszę.
    Bardzo lubię brukselkę, tylko że trudno kupić świeżą, bo przeważnie jest stara i niesmaczna.
    Już dawno nie widziałam w marketach kumkwatów.
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Aniu, już sama nie wiem za co mam się złapać. W domu trzeba troszku ogładzić, na blogu chciałabym jak najwięcej Wam "sprzedać" różnych ciekawostek. Z tego wszystkiego to nawet nie mam czasu, by coś świątecznego zrobić na moją "Pomysłologię...",a jeszcze komentarzyki napisać to już masę pracy mam. :))) Ten czas leci jak szalony, nawet się nie obejrzymy, a już święta będą. To fakt, u mnie też nie zawsze można dostać tego kumkwata.

      Serdeczności.

      Usuń
  6. Indyka lubię i robię przez cały rok. Ta wersja faktycznie może się nadawać na ciekawsze okazje.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda rewelacyjnie i na pewno tak samo smakuje. Bardzo mi się podoba taka wersja podania indyka z brukselką i cytrusami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis, indyka w takiej wersji jeszcze nie jadłam i na pewno się zainspiruję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje się fantastycznie, chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie tradycyjnie indyk na duże okazje. Tak zaproponowany wygląda fenomenalnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię bardzo podobnie, u mnie rodzina zawsze zachyca się tak zrobionym indykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj jak to wspaniale wygląda, zapisuję przepis i napewno wprowadzę go do swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  13. 32 years old Software Test Engineer III Kleon Royds, hailing from Vanier enjoys watching movies like Radio Free Albemuth and Swimming. Took a trip to Flemish Béguinages and drives a Horch 853A Special Roadster. pomocne wskazowki

    OdpowiedzUsuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.