Salsa - gęsty sos przyrządzony z pomidorów, cebuli i chili, z dodatkiem różnych przypraw, podawany z tortillami. Po włosku i po hiszpańsku salsa znaczy "sos".
Saute - (sauté ) określenie techniki smażenia na patelni kawałków mięsa, drobiu, ryb. Na niewielką ilość mocno rozgrzanego tłuszczu kładzie się np. płat cielęciny i szybko smaży z obydwu stron. Ścięte białko mięsa mniej wchłania tłuszczu. Potrawy sauté smaży się tuż przed podaniem.
Shiitake - grzyby stosowane w kuchni chińskiej i japońskiej, sprzedawane najczęściej w postaci suszonej.
Sos sojowy - jedna z najważniejszych przypraw stosowana w kuchniach Dalekiego Wschodu. Sos sojowy otrzymuje się poprzez solenie i fermentację pszenicy, drożdży i fasolki sojowej. Istnieje wiele odmian sosu sojowego - od brunatnego, mocno słonego i pikantnego, poprzez bardzo jasny i słodkawy.
Stir-fry - sposób smażenia małych jednakowej wielkości kawałków warzyw lub mięsa na patelni lub w woku. Smażymy szybko, na gorącym tłuszczu, potrawę cały czas trzeba mieszać, by kawałki równomiernie się rumieniły.
Strączkowe rośliny - fasolka była jednym z pierwszych uprawianych przez człowieka warzyw, a dzisiaj rośliny strączkowe zajmują ważne miejsce w kuchni Bliskiego Wschodu, Azji, Ameryki Południowej. Suszone czy świeże ziarna często zastępują mięso, dzięki wysokim walorom odżywczym. Suszone przed gotowaniem należy zazwyczaj moczyć w wodzie.
Szalotki - drobne, bardzo jędrne cebulki, które rosną w zbitych
gniazdach, a ich układ przypomina główkę czosnku. Szalotka ma wyrazisty smak i aromat, łączy zapach czosnku i cebuli.
Narobiłaś mi ochoty na fasolkę po bretońsku. Zaraz idę do kuchni namoczyć fasolę (o ile ją mam).
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam.
ANIU a ja też dawno nie robiłam fasolki po bretońsku bo moja mama nie lubi. Jak wiesz, teraz u niej gotuję i nie wszystko co ja lubię to mama lubi. Muszę więc to nadrobić -:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
co do tabasco, JaGo, to słyszałem, że podstawą tego sosu są świeże owoce czerwonego pieprzu cayenne, a może to tylko któraś z wersji?
OdpowiedzUsuńściskam
Art Klaterku dzięki za tę informację, a może i być to jedna z wersji tabasco ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.