W kuchniach świata cały czas coś się plecie. I tak np. Keczup, ulubiony sos Amerykanów, zanim podbił świat, trafił do nich z Anglii, a do Anglii ze Wschodu. I wcale, niekoniecznie, należy Amerykanom przypisać jego wymyślenie.
Keczup - nazwa tego pikantnego, korzennego sosu pomidorowego wywodzi się z języka malajskiego i pierwotnie oznacza korzenny sos rybny. Niegdyś w Anglii nazywano keczupem różne zimne, pikantne sosy, będące europejską wersją chutneyów.
Chutney zaś, to pikantny sos rodem z Indii, o lekko kwaskowym smaku - od słodkiego po bardzo ostry. Nazwa tych owocowych lub warzywnych sosów pochodzi z kolei z języka hindi i znaczy - być polizanym - zabawnie, prawda ? Chutneye uwydatniają smak i aromat głównych dań; ostre podkreślają smak potraw łagodnych, słodkie natomiast łagodzą smak potraw pikantnych. I jedne i drugie ułatwiają trawienie, zwiększają apetyt.
Gotowanie chutney trwa długo, gdyż owoce (warzywa) powinny się rozgotować, a sos zgęstnieć i mieć konsystencję dżemu.
Chutney jest doskonałym dodatkiem do zimnych mięs, drobiu, warzyw, ryżu, serów, jajek, a także placków ziemniaczanych, wędlin, przekąsek, ryb. Mają bardzo intensywny smak i aromat, więc do potraw podaje je się w małych ilościach. Dlatego najlepiej przechowywać je w małych słoiczkach.
Innym rodzajem pikantnych sosów i past jest bałkański ajwar, zwany też kawiorem ubogich. Ajwary przygotowuje się najczęściej z papryki, pomidorów i bakłażanów. Są znakomitym dodatkiem do zimnych mięs i wędlin.
Wszystkie sosy i pasty przyprawowe powinno się pasteryzować przez 15-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)
Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.