czwartek, 31 maja 2012

Młoda kapusta i sposoby na nią

          Nareszcie nastał czas kiedy możemy delektować się smakiem młodej kapusty. Te aromatyczne, pyszne, zdrowe warzywo jest smakowitą pokusą nie tylko dla jaroszy. Z kapusty można bowiem tworzyć różne cuda i przygotować z niej pyszny obiad, ciepłą kolację, lekką sałatkę albo oryginalną przekąskę.

          Chrupiące, aromatyczne i bardzo zdrowe liście dają nam wiele możliwości kulinarnych. Zanim podam kilka przepisów na jej wykorzystanie, na razie napiszę w skrócie, jak możemy ją w daniach wykorzystać.

W zupie 
Możemy np. przygotować z niej apetyczną, pożywną zupę, pełną cennych witamin i składników mineralnych. Będzie to zupa z młodych jarzyn, wśród których prym będzie wiodła młoda kapustka.
Myślę, że takiej zupki to zapewne sobie nie odmówią panie dbające o dietę. Jest to idealny sposób na sycący posiłek i ... znakomitą figurę.


   Kapusta świetnie komponuje się ze wszystkimi warzywami, zupy można więc przygotować na wiele sposobów. Zanim poszatkujesz kapustę, wytnij z niej głąb. W przeciwnym razie potrawa może mieć gorzki smak. Nieodzownym dodatkiem do zupy jarzynowej są świeże zioła, najlepiej natka i koperek. Kapuśniaczek można wzbogacić, gdy dodamy do niego mięso, makaron lub grzanki.


 Na zimno 
Gdy szykuje nam się w domu małe przyjęcie, możemy zaskoczyć gości smakołykiem, jakiego jeszcze nie jedli! Na przekąskę przygotuj lekką terrinę. Danie to jest bardzo proste. Wystarczy, że keksową foremkę wyłożysz zblanszowanymi liśćmi pora i napełnij ją potem masą kapuściano-śmietanową.
 Jak ją przyrządzić?  To bardzo proste ...Zeszklij na maśle posiekaną cebulę, dodaj poszatkowaną kapustę i pocięty w talarki por. Chwilę smaż, a następnie podlej słodką śmietanką. Przypraw solą, pieprzem i muszkatem. Podgrzewaj, aż kapusta stanie się miękka i utworzy się gęsta masa. Przestudź i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Przelej do formy, ochładzaj w lodówce 4 godziny.
Z kapusty możesz także przygotować inne przekąski na zimno. Wspaniale smakują i wyglądają np. sakiewki ze zblanszowanych liści kapusty, wypełnione twarożkiem wymieszanym z posiekaną szynką, ziołami oraz czosnkiem.

         Zapiekana                   Tak przyrządzona kapusta sprawdzi się zawsze - podana zarówno na obiad, jak i na kolację. Młodą kapustę możesz zapiec pod beszamelem z plasterkami ziemniaków i kiełbasy, albo z makaronem, mięsem mielonym i pomidorami. Warstwy przekładaj kapustą poszatkowaną, albo całymi liśćmi.

 Aby danie miało wyrazisty smak, wzbogać zapiekankę aromatycznymi dodatkami: podsmażonym boczkiem, ziołami, sosem doprawionym czosnkiem.

 
Faszerowana 
To tradycyjne polskie danie o tej porze roku nie ma sobie równych! Właśnie teraz, gdy liście kapusty są bardzo delikatne, miękkie i aromatyczne, gołąbki smakują najlepiej. Sposobów na ich przyrządzenie jest nieskończenie wiele.  


 Na surowo 
O zdrowotnych zaletach surówek i sałatek warzywnych nikogo przekonywać nie trzeba. Dobrze, by takie smakołyki gościły na naszych stołach każdego dnia. Kapusta znakomicie komponuje się z innymi, zielonymi warzywami, z owocami (cytrusami i jabłkami), z wędliną oraz z makaronem. Surowa kapusta zyska niepowtarzalny smak, gdy skropimy ją sokiem z cytryny albo białym octem, np. jabłkowym. Do sosów sałatkowych nie używaj octu czerwonego, gdyż barwi warzywa i tracą one apetyczny wygląd.

 Kapusta duszona 
Trudno wyobrazić sobie smaczniejszy sezonowy dodatek do młodych ziemniaczków. Wyśmienicie smakuje kapusta zabielana. Poszatkowaną i lekko obgotowaną w wodzie główkę należy odcedzić i połączyć z posiekaną zeszkloną cebulką, podlać wodą, posolić, popieprzyć i połączyć z posiekaną, zeszkloną cebulką. Na koniec dodaje się do niej zawiesinę sporządzoną z 1/2 szklanki mleka, 1 łyżki kwaśnej śmietany oraz 1 łyżki mąki. Wyjątkowy smak kapuście nadaje posiekany koperek i szczypta kwasku cytrynowego oraz cukru.


 
 Czym przyprawiać?
Zioła nadają aromatu i ułatwiają trawienie. Kapusta, choć pyszna i zdrowa, jest ciężkostrawna i powoduje wzdęcia. Aby zapobiec przykrym dolegliwościom, do każdego dania dodawaj świeże zioła, najlepiej kminek, koperek lub majeranek. Pamiętaj by zrobić to zawsze pod koniec przyrządzania potrawy, tylko wówczas nie stracą swoich właściwości.

          Sok cytrynowy i ocet znakomicie zakwaszają. Zarówno gotowana, jak i surowa kapusta, nawet gdy dodamy do niej przyprawy i zioła, może wydawać się nieco mdła. Jej smak błyskawicznie poprawi kilka kropli soku z cytryny, szczypta kwasku cytrynowego lub łyżeczka octu jabłkowego. Natomiast gdy użyjemy przecieru pomidorowego do danej potrawy, który da nam wyrazisty smak, nie używajmy już innych zakwaszaczy typu ocet czy kwasek cytrynowy i zawsze dodajemy to wszystko na sam koniec (dotyczy potraw gotowanych).

To tylko są propozycje, a inwencja należy do Was.
Życzę smacznego ...  

35 komentarzy:

  1. JaGuś, bardzo lubię młodą kapustę, tylko że teraz prawie nie ma główki, lecz same liście. Jeszcze trochę poczekam, aż zacznie być większa i na pewno zrobię z nią gołąbki. Teraz kupuję kalarepkę i kalafior i nawet dzisiaj coś z nimi wymyślę do obiadu.
    Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już jadłam młodą kapustkę, ale duszoną. Fakt, że jak na razie to jeszcze z wczesnej gołąbków się nie ugotuje, trzeba troszku poczekać. Muszę jeszcze znaleźć jakiś przepis w temacie "krzepkiej" kalarepki i go ogłosić. A kalafiorek taki młodziutki też jest pyszniutki.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
    2. Moja dzisiejsza kalarepka była olbrzymia, aż się bałam, że będzie twarda, ale była wyśmienita. Obrałam tylko połówkę, potem starłam na tarce z dużymi oczkami. Było jej tak dużo, że wypełniła cały głęboki talerz. I taką ją jedliśmy do obiadu. Ale to nie wszystko, bo była jeszcze do mizeria, do które dodałam pokrojone w kostkę kawałki rzodkiewki. Nie ma to jak wiosna i świeże warzywa!
      P.S. Widzę, że znowu nie otwierasz Gadu Gadu:(
      Miłego wieczoru.

      Usuń
    3. To ci była krzepka, naprawdę ta Twoja kalarepka :) Wiosną to tak możemy zaopatrzyć się w witaminy, żeby nam na zimowe dni starczyły. Możemy szaleć z różnymi warzywkami i owocami. w które wiosna nas obdarza i absolutnie nie trzeba sobie tego żałować!

      Anulko od razu z samego rańca na GG byłam i strasznie się zawstydziłam moim brakiem aktywności ...

      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    4. Wiesz, że wczoraj ugotowałam bigos, w którym połączyłam kapustę kiszoną z młodą kapustą, tylko że ta młoda za bardzo mi się rozgotowała. Jednak, o dziwo, udało mi się kupić dość dużą kapustę, więc została jeszcze połówka i teraz się zastanawiam, co jutro z nią zrobić, czy zupę z ziemniakami, kapustą i kalafiorem, czy też kapustkę zapiekaną, bo lubię zapiekanki.
      Tylko muszę dobrze przeczytać, czy mam wszystko.
      Miłej niedzieli.

      Usuń
    5. Aniu świetny pomysł z tym połączeniem młodej kapusty z kiszoną. Szkoda tylko, że ta młoda Ci się troszku rozgotowała. Kapustę kiszoną miałaś ze starej czy z młodej kapusty? Wiem, że teraz można już kupić młodą i kiszoną. Aniu ja bym zrobiła najprzód zapiekankę, a następnym razem ugotowała bym z nią zupkę. Chociaż i to i to jest pyszne i nie wiadomo co wybrać. Gdybyś miała sporo tej kapusty, to zrobiłabym i to i to :)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. O matko, aleś mi smaku narobiła. Uwielbiam młoda, duszoną kapustkę i właśnie zaplanowaliśmy ja na jutrzejszy obiad z gośćmi. Zwykle zamrażam większą ilość młodej kapustki, bo jest niepowtarzalna w smaku, więc zimą trzykrotnie bardziej smakuje. Miłego dnia życzę. Wczoraj byłam przyjęta u lekarki dopiero o 17.30. Siedziałam w poczekalni od 12.30, wyobrażasz sobie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No popatrz Loteczko i znowu telepatia zadziałała :)) Ja i owszem, lubię kapustę mrożoną w każdej postaci, ale mój mąż kiedyś powiedział, że taka mrożona mu nie smakuje (wybredzion jeden) i jeśli ugotuję bigos, czy zrobię gołąbki muszę je zawsze dla wielmoży pasteryzować w słojach. mam jednak do Ciebie pytanie, jak z tą młodą kapustą robisz? Mrozisz ją poszatkowaną surową?
      O Boże ile to czasu się traci na tych lekarzy, dlatego nie cierpię do nich chodzić!! Ale jak trzeba, to trzeba.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
    2. Mrożę kapustkę już uduszoną, z mięskiem czy bez, zależy jak ją w danej chwili robię. Najchętniej na masełku albo oliwce, tylko z odrobiną boczusiu albo mięska z indyka, przyprawy różne z koperkiem na czele duszę , a potem pakuję do pojemniczków, albo torebek foliowych i do zamrażarki. Lubię potem sobie wyciągnąć i rozkoszować się smakiem, bo młoda kapustka zamrożona nie traci ani smaku ani aromatu. Mniam mniam... . Pozdrawiam.

      Usuń
    3. Koniecznie muszę spróbować ją tak zrobić, wedle Twojej rady. O tym to nie wiedziałam i serdecznie dziękuję ...
      Teraz to będzie fajnie jak sobie ją wyjmę, gdy jej już w sklepach nie ma i będę się nią zajadała. A wiesz Loteczko, że młoda kapusta kiszona też jest pyszna i mniam, mniam. Tak samo ja\ą robię jak tą normalną kapustę kiszoną. Dodaję tylko do jej kiszenia świeżego koperku i troszku natki pietruszki, bez kminku, bo go nie cierpię!
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    4. SAME PYSZNOŚCI MOŻNA ZROBIĆ Z MŁODEJ KAPUSTY
      JA robię tak;
      kapustkę poszatkuję i gotuję 10 minut(sól i kminek)
      odcedzam i robię zasmażkę z masełka i troszeczkę mąki
      dodaję troszkę wody i wlewam do odcedzonej kapusty
      doprawiam pieprzem i solą -smacznego
      wnuki tę kapustę wręcz uwielbiają
      a jeżeli chodzi o kminek(moja babcia zawsze mówiła że jest dobre trawienie nie będzie zgagi)
      GDY WYPRÓBUJĘ PRZEPIS PODZIELĘ SIE WRAZENIAMI

      Usuń
    5. Witam.
      Żebyś wiedziała, że same pyszności można zrobić z tego wiosennego smakołyku. I na surowo jest pyszna jak i duszona, Twoja też brzmi pysznie, ja zrobię ją według Twego przepisu, ale bez kminku, nie cierpię go w czymkolwiek, chociaż wiem, że zbawiennym jest na trawienie. Ale o tym nie wiedziałam, że na zgagę może być dobry ,,,
      Serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  3. Dzięki za te wiadomości.Ja kapustę młodą to mogę jeść przez wszystkie dnie i mi się nie znudzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę moja droga :) A z kapusty możemy robić różne cuda ...
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Ja kapustę młodą to uwielbiam taką gotowaną/duszoną z koperkiem:D:D pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj taka młoda kapustka, duszona z e świeżutkim koperkiem - właśnie wczoraj taką miałam, była mniam, mniam ...
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. młoda, duszona!! nie ma nic lepszego :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Za młodą kapustę oddam wszystko :) Trzeba się tylko spieszyć, bo jej kariera nie trwa za długo a szkoda.
    Pozdrawiam. Mania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maniu masz rację, że nie zbyt długo możemy się nią nacieszyć. Więc cieszmy się nią póki jej młodość trwa ... ha-ha
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. Ile pyszności...mam ślinotok ...jutro korzystam z przepisu jest coś nowego na obiad...zapiekanka.. Ale mam zaległości na Twym blogu...:((( pomalutku nadrobię i już poprawiam adres. Pozdrawiam serdecznie. Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak Jolu, zapiekankę zrób i sama spróbuj jak ona świetnie będzie smakowała w ten wiosenny czas. Oj tam, zaległości zawsze można nadrobić :)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. Zdecydowanie muszę te przepisy pokazać mężowi, bo ostatnio mi marudzi, ze "chodzi za nim młoda kapusta" :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, ja swojemu już powiedziałam o tych sposobach ... :))
      A mój mąż też lubi gotować i czasem mu się uda coś dobrego zrobić, a czasami to nawet lepiej ...
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  9. Witaj
    Ile gospodyń, tyle przepisów na młodą kapustkę :) ja robię delikatna, koniecznie z koperkiem :)
    Pozdrawiam smacznie z uśmiechem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Morgano ze smakami to tak jest, że każdy ma swoje kubki smakowe i lubi lub nie lubi czegoś tam ...
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  10. Witaj JaGa. Przekornie jak zawsze ja hehe powiem że mało u mnie kapusty. Kiedyś się ją miało na talerzu w czasie obiadu przez calutki rok. Jak nie biała to czerwona, albo kwaszona. Teraz do wyboru jest tyle przeróżnych jarzyn przez calutki rok(szczególnie także te mrożone,) że kapusta nam się trochę wycofała z naszej codziennej kuchni.Moja synowa przepada za tą młodą kapustą. Ja kupuję sałatę lodową. Przyrządzona jak surówka z kapusty ma podobny do niej smak, i można ją mieć na talerzu calutki rok. Pozdrawiam serdecznie-;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak masz rację Uleczko, że ta normalna kapusta, która jest przez cały rok w sklepie może się przejeść. Ale ta młoda - nigdy! Wszak ona tylko przez kilka miesięcy może cieszyć nas.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  11. Fantastyczne przepisy, idealne na wiosenne dni. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z Milo bardzo mnie cieszy, że Ci przypadły do gustu te przepisy.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  12. Tyle różnych ciekawostek dowiedziałam się o przyrządzaniu młodej kapustki :) A teraz podzielę się moim sposobem. W pierwszej połowie lipca, kiedy jest sporo młodej, ładnej kapusty kupuję kilka główek odpowiednich na gołąbki, sparzam, obieram, studzę. Z jednej porcji robię gołąbki na 3 najbliższe obiady (tak zawsze mi tak jakoś wychodzi), a pozostałe zwijam, zawijam w woreczki i zamrażam. Mam "na potem". Tylko trzeba uważać, żeby nie za bardzo sparzyć liści, bo czeka je jeszcze mrożenie, które również trochę zmiękcza.
    Bezcenne jest zdziwienie domowników i gości, gdy widzą i mogą posmakować gołąbków z młodej kapusty na Wigilię i Boże Narodzenie.
    Pozdrawiam Gospocha


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, miło mi, że do mnie zagościłaś.
      Bardzo dobry sposób na tą młodą kapustę, muszę to zapamiętać i gdy tylko się pojawi, tak właśnie zrobić - dziękuję!
      Wiadomo,że kapusta mrożona mięknie i jest już nie taka, dlatego trzeba ją krócej gotować. Ale znowu bigos przemrożony jest o wiele lepszy.

      PS.
      Muszę Cię przeprosić. Usuwałam post, który był z angielska napisany, a Twój był podłączony do niego, więc też się skasował. Wzięłam więc skopiowałam z poczty Twój komentarzyk i zamieściłam. Jeszcze raz przepraszam.

      Pozdrowionka.

      Usuń
    2. Gospocho bardzo fajny ten sposób na zamrożenie liści młodej kapusty, muszę to teraz też wykorzystać. Bardzo Ci dziękuję.
      Zdziwienie gości zapewne jest wielkie :)

      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  13. Excellent blog here! Also your web site loads up fast! What web host are you using?
    Can I get your affiliate link to your host? I wish my
    website loaded up as fast as yours lol

    my blog post :: athletic trainer job description resume

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.
      Używam Mozilla Firefox.
      Dziękuję za wizytę.
      Pozdrowionka.

      Usuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.