Wcale
nie trzeba być super kucharką, by je przygotować. Wystarczy, że poznamy
kilka podstawowych zasad, a gołąbki będą … rozpływać się w ustach.
Farsz
zawinięty w liście kapusty, a to wszystko uduszone w aromatycznym
sosie, zapieczone z serem lub przysmażone na maśle, brzmi wspaniale, a
smakuje jeszcze lepiej.
Te gołąbki, o których chcę napisać, zawsze się
udają i smakują.
Na gołąbki najlepsza jest kapusta młoda, bo ma najdelikatniejsze liście, jak również i włoska. Główka musi być duża i nie za bardzo zbita.
-
Ja kiedyś kupiłam (jesienią to
było) kapustę tak zbitą mocno, że w ogóle nie mogłam oddzielić liści z
główki kapusty, bo wszystkie mi się rwały.
-
Farsz na gołąbki przygotowałam
sobie już wcześniej i miałam ogromny dylemat, gdy zamiast ładnych,
calutkich liści miałam takie rwane, prawie szatkowane. Usiadłam więc
sobie, ręce załamałam i prawie się rozpłakałam. Nie obeszło się również
bez przekleństw różnych i pytania – o Boże, i co ja teraz zrobię?
-
Ale poradziłam sobie! Kapustę
pokroiłam trochę szerzej jak szatkowaną, prawie, że w kostkę.
Obgotowałam ją jeszcze, dodałam farsz doń wszystek, doprawiłam i
przecieru pomidorowego dałam jeszcze. Co prawda gołąbków było brak, ale
to co było, też było … mniam, mniam.
Gołąbki „palce lizać”
Składniki:
2. Ryż do gołąbków najlepszy jest krótkoziarnisty, bo dobrze się klei.
Ryż wsypujemy do rondla zalewamy trzema porcjami wody, czyli tyle ile było ryżu, np. pół szklanki to bierzemy 1,5 szklanki wody.
Gotujemy na małym ogniu (od czasu do czasu mieszamy, by ryż nam nie przywarł do garnka), aż woda prawie całkiem nam wyparuje.
-
3. Cebulę obraną siekamy i rumienimy na rozgrzanym oleju lub maśle. Do miski wkładamy mielone mięso, wcześniej ugotowany i przestudzony ryż, cebulę, pokrojony drobno koperek oraz natkę pietruszki, majeranek, tymianek i resztę przypraw, solimy i pieprzymy do smaku.
4. Teraz robimy gołąbki. Każdy liść po kolei napełniamy przygotowanym farszem, który kładziemy blisko nasady i składamy je bardzo ścisło, tak jak kopertę. Dno rondla wykładamy liśćmi, które nam ostały (były za małe abo te pierwsze, które zdjęliśmy). Na nich układamy bardzo ściśle gołąbki, jeden koło drugiego aby nam się nie porozwijały.
5. Gotowe gołąbki w garnku zalej bulionem (może być z kostki), tak aby były przykryte, dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem na małym ogniu: młoda kapusta ok. 30-40 min, starsza kapusta ok. 60-80 min.
W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki margaryny i wsypujemy łyżkę mąki. Mieszamy oba składniki a potem dolewamy bulionu powstałego z duszenia gołąbków.
Pamiętajcie tylko, że bulion nie może być gorący, aby nie zrobiły nam się kluchy, więc lepiej dolewać go już przestudzonego.
Dolewamy bulion (stopniowo i cały czas mieszamy) na tyle, aż uzyskamy konsystencję sosu taką jaką chcemy. Na koniec dodajemy 1-2 łyżek przecieru pomidorowego, pieprzu, soli nie dodaję, bo bulion sam w sobie jest słony.
Możecie także dla polepszenia smaku sosu, dodać odrobinę cukru i czosnku granulowanego.
Jeśli po zrobieniu gołąbków ostanie się trochę kapusty nie marnujemy jej, ale gotujemy pyszny bigosik.
Podam teraz jeszcze kilka innych sposobów na gołąbki …
Możemy też zrobić do nich inny farsz – zamiast ryżu dodaj kajzerkę namoczoną w wodzie lub mleku albo kaszę, np. gryczaną.
Dołóż pieczarki lub suszone czy surowe grzyby. Farsz możesz modyfikować według swoich upodobań. Konieczne będzie jeszcze jajko.
Możemy także zrobić gołąbki zapiekane.
Wcześniej posyp je wiórkami masła i zalej bulionem, ale nie muszą być tak całkiem nim przykryte.
Przykryj pokrywką i piecz w temperaturze 180 st.C, około 2 godziny. W trakcie pieczenia polewaj bulionem. Kiedy będą miękkie, odkryj je i zapiekaj jeszcze 15 minut.
Doskonałym dodatkiem do zapiekanych gołąbków jest żółty ser. Pod koniec pieczenia posyp gołąbki startym serem, a zyskają niepowtarzalny smak.
- 1 główka kapusty (spora),
- 1 średnia cebula,
- 0,5 do 0,7 mielonego mięsa,
ok. pół szklanki ryżu (jeśli ktoś lubi, może dać więcej),
masło lub olej do podsmażenia cebulki, - pół pęczka koperku,
- kilka łodyg natki pietruszki i koperku (opcjonalnie)
- sól, pieprz,
- po pół łyżeczki: suszonego majeranku, tymianku, granulowanego czosnku, oregano,
- 1 łyżeczkę mielonej czerwonej papryki (może być ostra).
Przygotowanie:
1. Z
główki kapusty zdejmujemy z 2-3 zewnętrzne liście (nie wyrzucaj ich,
przydadzą się do wyłożenia garnka). Potem ostrym nożem wykrój głąb (nóż
wbij od góry, lekko na ukos, naokoło głąba).
W garnku
zagotuj lekko osoloną (1 łyżeczka) wodę, włóż kapustę a po kilku
minutach zdejmuj pierwsze liście, te które już się prawie same
oddzielają od głowy.
Następnie znowu parz kapustę w garnku i oddzielaj kolejne liście. Czynność powtarzaj, dopóki nie zdejmiesz wszystkich liści.
Pamiętaj!
Liście mają tylko zmięknąć, a nie gotować się. Gdy już wszystkie liście
są zdjęte z kapusty, ostrym nożem ścinamy zgrubiałe nerwy z każdego
liścia, lub lekko roztłucz je tłuczkiem do mięsa.
Ryż wsypujemy do rondla zalewamy trzema porcjami wody, czyli tyle ile było ryżu, np. pół szklanki to bierzemy 1,5 szklanki wody.
Gotujemy na małym ogniu (od czasu do czasu mieszamy, by ryż nam nie przywarł do garnka), aż woda prawie całkiem nam wyparuje.
-
3. Cebulę obraną siekamy i rumienimy na rozgrzanym oleju lub maśle. Do miski wkładamy mielone mięso, wcześniej ugotowany i przestudzony ryż, cebulę, pokrojony drobno koperek oraz natkę pietruszki, majeranek, tymianek i resztę przypraw, solimy i pieprzymy do smaku.
4. Teraz robimy gołąbki. Każdy liść po kolei napełniamy przygotowanym farszem, który kładziemy blisko nasady i składamy je bardzo ścisło, tak jak kopertę. Dno rondla wykładamy liśćmi, które nam ostały (były za małe abo te pierwsze, które zdjęliśmy). Na nich układamy bardzo ściśle gołąbki, jeden koło drugiego aby nam się nie porozwijały.
5. Gotowe gołąbki w garnku zalej bulionem (może być z kostki), tak aby były przykryte, dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem na małym ogniu: młoda kapusta ok. 30-40 min, starsza kapusta ok. 60-80 min.
Sos pomidorowy
W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki margaryny i wsypujemy łyżkę mąki. Mieszamy oba składniki a potem dolewamy bulionu powstałego z duszenia gołąbków.
Pamiętajcie tylko, że bulion nie może być gorący, aby nie zrobiły nam się kluchy, więc lepiej dolewać go już przestudzonego.
Dolewamy bulion (stopniowo i cały czas mieszamy) na tyle, aż uzyskamy konsystencję sosu taką jaką chcemy. Na koniec dodajemy 1-2 łyżek przecieru pomidorowego, pieprzu, soli nie dodaję, bo bulion sam w sobie jest słony.
Możecie także dla polepszenia smaku sosu, dodać odrobinę cukru i czosnku granulowanego.
Bigosik z młodej kapusty |
Podam teraz jeszcze kilka innych sposobów na gołąbki …
Możemy też zrobić do nich inny farsz – zamiast ryżu dodaj kajzerkę namoczoną w wodzie lub mleku albo kaszę, np. gryczaną.
Dołóż pieczarki lub suszone czy surowe grzyby. Farsz możesz modyfikować według swoich upodobań. Konieczne będzie jeszcze jajko.
Możemy także zrobić gołąbki zapiekane.
Wcześniej posyp je wiórkami masła i zalej bulionem, ale nie muszą być tak całkiem nim przykryte.
Przykryj pokrywką i piecz w temperaturze 180 st.C, około 2 godziny. W trakcie pieczenia polewaj bulionem. Kiedy będą miękkie, odkryj je i zapiekaj jeszcze 15 minut.
Doskonałym dodatkiem do zapiekanych gołąbków jest żółty ser. Pod koniec pieczenia posyp gołąbki startym serem, a zyskają niepowtarzalny smak.
Dzięki Ci za te wielkie rady.Czekam na następne!
OdpowiedzUsuńAniu droga, na pewno się doczekasz już za chwileczkę, już za momencik, babcia swój "kramik" znowu rozkręci :))
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Aby młoda kapusta się nie rozłaziła,przy rozbieraniu jej na gołąbki należy do wody w której będzie się gotowała dodać łyżeczkę octu.
UsuńNo proszę, a tego babcia nie wiedziała i dziękuje...
UsuńPozdrawiam serdecznie.
A po co pani ryz wczesniej gotuje? Jak wystarczy wsypc surowy ryz do mielonego surowego miesa, dobrze razem wymieszac i nadziac tym golabki, Przeciez ten ryz sie normalnie razem z miesem i kapusta ugotuje, bez gotowania, go wczesniej. Ja robie golbki bardzo czesto i jeszcze w zyciu oddzielnie ryzu nie gotowalam i zawsze byl ryz w golabkach ugotowany, mieciutki jak trzeba.
UsuńNo popatrz, człowiek całe życie się uczy, no właśnie po co ja gotuję ten ryż osobno - nie wiem?!~Dzięki za radę, następnym razem wypróbuję po Twojemu.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
lepiej przedtem ugotowac. jest mieso i ryz bardziej soczyste . nie gotöj tylko calego podanego czasu. lepiej skröc o polowe
Usuńlepiej przedtem ugotowac. jest mieso i ryz bardziej soczyste . nie gotöj tylko calego podanego czasu. lepiej skröc o polowe
UsuńZawsze mam w domu gołąbki, jeżeli nie świeże, to mrożone. Z młodej kapustki są najsmaczniejsze. Do farszu dodaję świeże masło, wtedy nabierają ciekawego smaczku. Rzadko jadamy z sosem, bo zaciera smak gołąbka. Miłej niedzieli życzę.
OdpowiedzUsuńLoteczko, jak Ci już wcześniej pisałam mój mąż nie przepada za mrożonymi, dlatego je pasteryzuję w słojach. Też bym chciała mrozić je, bo to o wiele mniej pracy jest. Pewnie, młoda kapustka ma to coś!
UsuńDlatego też warto ją wykorzystać do potraw dopóki jest młoda ...
A ja to zależy jaki mam smak, raz zjem z sosem a raz bez i też dobre jest :)
Serdecznie pozdrawiam.
Uwielbiam gołąbki. Moja rodzina również. Następne będą według Twojego przepisu. Dzięki.
OdpowiedzUsuńJak tu ich nie uwielbiać, tym bardziej z młodą kapustką ...
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Lubię robić gołąbki mimo, ze jest przy nich trochę roboty.
UsuńKapustę sparzam, następnie wrzucam do zimnej wody, żeby się
zahartowała. Mięso duszę,pieczarki podsmażam ma maśle z cebulką.
Mięso miele z pieczarkami. Do do ugotowanego ryżu dodaję zmielone
mięso i pieczarki doprawiam solą i pieprzem. Otrzymany sos wykorzystuję do zapiekania gołąbków
Ja lubię je jeść, chociaż robić nie za bardzo:) Masz rację, że jest przy nich troszku pracy, ale za to potem je się je ze smakiem ... mniam. Świetny pomysł z tym sosem i tymi pieczarkami, a później wykorzystaniem sosu do zapiekania gołąbków - dziękuję.
UsuńSerdecznie pozdrawiam.
Wczoraj były u mnie gołąbki z młodej kapuchy z Twoim sosem pomidorowym, a dziś te same gołąbki, bez sosu, podpiekam. Pyyycha!
OdpowiedzUsuńNo widzisz Jelko, że gołąbki nie muszą być ciągle tak samo podane. Można je podawać na kilka sposobów i zawsze są wyborne ...
UsuńCieplutko pozdrawiam i witam na moim blogu.
Chyba wiesz, że nad wszystkie potrawy ubóstwiam gołąbki, w robieniu których rodzina uważa mnie za mistrzynię. Często bywa, że ze starej kapusty nie można zdjąć liści lub mi zostają, więc wtedy kroję tak jak Ty, mieszam z mięsem i robię pulpeciki, które po obsmażeniu gotuję i powstają mi fantastyczne pulpety z sosem. Kiedyś blogowa koleżanka na takie gołąbki bez zawijania mówiła "gołąbki po meksykański".
OdpowiedzUsuńAha, z kapusty, która mi została, ugotowałam niesamowicie gęstą zupę ziemniaczano- kalafiorowo- kapuścianą. Palce lizać, została mi do jutra.
P.S. Zajrzyj na GG.
Uściski.
Oczywiście Aniu, że już wiem, iż to jedna z Twoich ulubionych potraw.
UsuńDziękuję Ci również za przepis na te "gołąbki po meksykański". A mnie koleżanka kiedyś też nauczyła robić gołąbki bez zawijania i pochwalę się kiedyś tym przepisem na blogu tym.
No widzisz Aniu jaką miałaś pyszną zupę, a następnym razem będzie pora na zapiekankę.
P.S. Już lecę na GG, dzięki.
Pozdrawiam serdecznie.
Zupa była fantastyczna, tak gęsta, że prawie łyżka w niej stała. Na dodatek było jej tak dużo, że na drugi dzień po kopiastym talerzu zjedli syn i wnuczka. Nie wiem tylko, czy do zapiekanki trzeba tę kapustę sparzyć, czy też układać surową. Wyobraź sobie, że jeszcze tej kapusty zostało mi ćwierć główki, więc zrobiłam pyszną surówkę i została mi tylko 1/8. Chyba też jutro skroję ją na surówkę, po co ma długo leżeć. Muszę też jutro kupić świeżą kalarepkę, bo nie mam jej na działce.
UsuńMiłego wieczoru.
Aniu jak napisałaś, że zupa wyszła "tak gęsta", to zaraz mi się przypomniało jak kiedyś (dawno to było" pojechaliśmy na wczasy do dawnego NRD i tam zup na obiad nie serwowano, więc poprosiliśmy ich,że może zupę by nam ugotowali. I owszem, ugotowali ale była tak gęsta, że łyżka w niej stała :))
UsuńNie dość tego, to jeszcze mojemu synowi na głowie kleszcz zamieszkał sobie, więc musiałam go wyprowadzić ...
Surówka z takiej młodej kapustki to jest też najlepsza i najzdrowsza, uwielbiam taką z jabłkiem, no i oczywiście cebulką olejem i octem winnym. PYCHA !!!
Kalarepki ja też nigdy na działce nie miałam, może jednak ją kiedyś posadzę, tylko nie wiem kto ją będzie jadł. Jednak jak ją odpowiednio przyrządzę to męża na pewno skuszę na nią :)
Pozdrawiam serdecznie.
Nigdy do głowy mi nie przyszło, aby do surówki z kapusty dodawać jabłko, ale teraz już wiem dzięki Tobie. Cóż, człowiek całe życie się uczy.
UsuńMoją głowę kapusty już dzisiaj wykończyłam, bo ja robiłam coś pysznego na drugie danie, a mąż kroił tę resztę kapusty. Tak smakowała synowi ta surówka z kapusty, że aż wypytywał mnie, jak ją zrobiłam. A wiesz, co do niej dodałam? Kilka łyżeczek majonezu i wymieszałam, a syn uwielbia majonez, ja zresztą też.
Dziś mąż kupił niesamowicie ogromna kalarepkę. Gdybym ją miała sama jeść, to chyba starczyłaby mi na tydzień.
Wieczorne uściski.
Aniu ja zawsze jabłuszko dodaję robiąc surówkę z kapusty, i tej młodej i tej kiszonej. Spróbuj, a zobaczysz, że surówka o wiele zyska na smaku. Z majonezem surówka z kapusty też jest pycha. Mój syn też lubi jedzonko mamy, bo nie ma to jak u mamy :) Właśnie Aniu mam zamiar napisać troszku o kalarepce, bo od chwili jak napisałaś w jednym komentarzyku, że ją tak zajadasz, to normalnie "chodzi" za mną.
UsuńSerdecznie pozdrawiam.
U nas na Śląsku nazywają się te ,,gołąbki", rolady z kapusty.A w Niemczech znane pod nazwą ,,Krautroladen" Gołąbki to te na dachu . Pamiętam jak moja teściowa opowiadała jakie było jej zaskoczenie, kiedy została zaproszona przez sąsiadkę na gołąbki ,a potem, hehe, na talerz dostała roladę z kapusty,choć oczywiście bardzo jej smakowała.To tak na marginesie trochę anegdota rodzinna Pozdrawiam JaGa serdecznie
OdpowiedzUsuńUleczko czy to gołąbki czy to "rolady z kapusty, czy jeszcze inaczej to i tak tak samo smakują i są pyszne. Hmm,właśnie a dlaczego gołąbki? Też się kiedyś na tym zastanawiałam. Poszukałam tu i tam i mnie lub więcej się wywiedziałam. Może stąd ta nazwa się wzięła od ukraińskiego słowa "hołubice", a jest to kasza z mięsem zawijana w liście kapusty, a w Rosji to się zwie "gołubce". A może dlatego, że - czyż zawinięte mięso w liść kapusty nie przypomina stulonego gołąbka wyglądem swym?!
UsuńA tak w ogóle to najlepiej gdybyśmy spytali się o to Prof. Miodka, on na pewno by nam to objaśnił...
Słowo gołąbek, może mieć różne znaczenie :))
Pozdrawiam serdecznie.
Masz rację Marylko, to może tak być. Bo Rosjanie odmieniają h na ,,G". Dla nich Hitler to był ,,Gitler". Pozdrawiam serdecznie
UsuńUleczko czyli coś w tym jest ...
UsuńPozdrawiam serdecznie
Robię gołąbki podobnie. Muszę jednak spróbować je zrobić zapiekane z serem. Dzięki bardzo dobrze się o nich czyta, tylko trzeba założyć, że trochę czasu mi zejdzie na ich zrobienie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Mania
Oj Maniu, wiadomo, że czasu te gołąbki nam troszku zabiorą. Wiadomo, że nie robi się ich z dwóch liści ale z całej kapuchy. Jednak gdy ich już ugotujemy cały gar, to później przez jakiś czas mamy obiady z głowy. Wystarczy je zamrozić porcjami lub włożyć w słoje i pasteryzować chwilę ...
UsuńA te zapiekane, są też pycha!
Pozdrawiam serdecznie.
Uwielbiam gołąbki, niestety w moim domu jestem w tym osamotniona,jedyna dopuszczalna forma to pulpety z mięsa i kapusty tzw. oszukane gołąbki. A tak mi smaka narobiłaś... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńkasia
notatnikkulinarny.blogspot.com
Kasiu gdybyśmy mieszkali obok siebie to zaraz bym Cię zaprosiła na tego gołąbka, bo dla samej siebie to się nie opłaca robić.
UsuńChyba, że .... wyślę tego gołębia pocztą :))
Cieplutko pozdrawiam.
Uwielbiam gołąbki ,ale nigdy jeszcze ich nie robiłam - dzięki za przepis Ewa
OdpowiedzUsuńEwo to koniecznie musisz to nadrobić. A jak je raz już zrobisz i się udadzą (swoje zawsze najlepiej smakują) to już będziesz je robić na stałe :))
UsuńPozdrawiam serdecznie.
http://www.gif-mania.net/signatures-animees/fleurs.html
OdpowiedzUsuńLink do telegramu. W okienku FREUR wybierasz obrazki.
Aby zapisać na komputerze, drugi napis pod gotowym projektem.
Loteczko śliczne dzięki, zaraz będę robić próby, jesteś kochana!!
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Chyba każdy lubi gołąbki. Ja robię z kapusty włoskiej, z ryżem i mięsem, a czasem ryż z utartymi na tarce i uduszonymi pieczarkami. Takie jarskie, też pyszne. A jeszcze czasem najprostsze a równie pyszne. Ryż, mięso i drobno skrojoną kapustę mieszam razem, dodaję przyprawy i formuję klopsiki, które obsmażam na patelni a potem duszę w rondlu. Do tego sos i....palce lizac. Takie gołąbki uwielbiają wnuki. Pozdrawiam serdecznie Marylko :))
OdpowiedzUsuńAaaa, jeszce robię zapiekankę : Sparzonymi liścmi kapusty wykładam rondel i przekładam jak tort farszem gołąbkowym. Kroję potem porcje i tez jest pysznie :)
UsuńPowinno tak być, że każdy powinien je lubić, no bo jak tu ich nie lubić :) Gołąbki też można robić na różne sposoby w zależności od tego co kto lubi.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
A ten pomysł robienia gołąbków w formie kotlecików jest super i zapewne o wiele mniej czasu zabierze nam zrobienie ich. A taka zapiekanka z kapustą to też niebo w gębie ...
UsuńŻyczę miłego dnia.
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńjedna z potraw, które kojarzą mi się z dzieciństwem :)
Witaj Jaguś, te gołąbki to chyba wielu z nas kojarzą się z dzieciństwem. Bardzo dziękuję za wizytę na moim blogu.
OdpowiedzUsuńWitaj JaGo, trafiłam do Ciebie przez przypadek, ale już wiem, ze zostaję, ale mam pytanie do zapiekanych gołąbków (to szczęśliwy traf bo właśnie zamierzam zrobić gołąbki),czy mozna zrobić zapiekane z juz uduszonych gołąbków? Chcę zrobić za jednym razem więcej, a potem raz z sosem pomidorowym, raz zapiekane, raz podsmażone. I jeszcze jedno, jak długo pasteryzujesz gołąbki w słoikach. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję Gucia
OdpowiedzUsuńWitaj Guciu i bardzo się cieszę, że zechcesz tu zostać.
UsuńTeraz Ci powiem jak to z tymi gołąbkami jest. Oczywiście, że możesz zrobić, to znaczy zapiec już gotowe gołąbki. Z tym, że takie gotowe gołąbki zapiekasz już krócej, ok 20 min (piekarnik nagrzany) i w niżej temperaturze, powiedzmy, że 150 stopni. Nie napiszę Ci dokładnie co i jak, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Jak już zauważysz, że gołąbki zaczynają się troszku przyrumieniać, możesz je za chwilę wyjąć.
A pasteryzować nie trzeba długo, jeśli włożysz gorące gołąbki z garnka to wystarczy 10 minut. Ja zawsze wkładam takie gorące, zalewam tym bulionem w którym się dusiły i pasteryzuję 10 minut.
Anie raz nawet wcale, po prostu odwrócę jed do góry dnem, postoją tak do ostygnięcia i jak nic z nich nie cieknie, to wstawiam do lodówki. Ale może lepiej je pasteryzuj. :)
Serdecznie pozdrawiam.
Witaj Jaguniu, serdecznie dziekuję za porady, z pewnością się przydadzą. Dzisiaj będę szaleć z tymi gołąbkami, wszystko juz mam zakupione. O sukcesach poinformuję.Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam. Gucia
UsuńDroga Guciu będę czekała na rezultaty z niecierpliwością :)
UsuńSerdeczności zostawiam.
Hej Jaguś:)Dzis właśnie robiłam gołabki według Twojego przepisu. Naprawde sa palce lizac, polecam wszystkim i dziekuję za przepis.Pozdrowionka. Ula
OdpowiedzUsuńUlu a ja Ci dziękuję za wizytę i miły komentarzyk...
UsuńPozdrawiam serdecznie.
JaGo - spróbuj użyć włoskiej kapusty, gołąbki są bardzo delikatne
OdpowiedzUsuńMalinko już próbowałam i z kapusty robić owe gołąbki, były równie pyszne i o wiele bardziej delikatne niż z włoskiej. Teraz zamierzam też gołąbki zrobić z kapusty pekińskie, słyszałam, że są równie pyszne.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
PRZEPIĘKNY MASZ SZABLON - miodzio
OdpowiedzUsuńCieszę się, że szablon się podoba, ale już mi się troszku znudził i myślę coby tu nie zrobić innego :))
UsuńPozdrowionka.
Ja parzac kapuste dodaje lyzke oleju, wtedy liscie latwo mozna rozdzielic. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo tak ja też o tum słyszałam ale zapomniałam - dzięki za przypomnienie...
UsuńPozdrawiam serdecznie.
zawsze gołabki zapiekałam w piekarniku, ale na sobote zamierzam dusić w bulionie , bo mam duzą liczbę gosci i nie zmieszcza mi sie w naczyniu żaroodpornym. Chyba mogę układac warstwowo w garnku??
OdpowiedzUsuńco do sosu, daaawno odeszłam juz od koncentratu, polecam rzucić na zeszkloną cebulkę dwie puszki pomidorów, potem zmiksowac blenderem, dodać wyciśnięty przez praske czosnek, sól, pieprz, ciut cukru, oregano, moje dzieciaki tylko taki chcą, gęsty , pyszny
Dobry pomysł z tym sosem, muszę spreóbować - dziękuję.
UsuńTak trzeba gołąbki ułożyć w garnku warstwami, dodać jakiegoś bulionu i dusić pod przykryciem.
Pozdrawiam serdecznie.
ja uwielbiam gołąbki z dużą ilością czosnku, zawijane we włoską kapustę i pieczone w prodiżu, palce lizać. ado tych w białej kapuscie polecam sos grzybowy :)
OdpowiedzUsuńJustynko no jak tu ich nie uwielbiać :)
UsuńNo Twoje to naprawdę są palce lizać.
Dziękuję za wizytę i pozdrawiam.
A ja kapustę parzyłem w mikrofalówce. Bez gotowania wody i parzenia palców. Super polecam.
OdpowiedzUsuńNo i też super pomysł, jak ktoś ma mikrofalówkę - dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
By gołąbki były zielone należy do wody w której parzymy główkę kapusty dodać dwie, trzy łyżeczki cukru.
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńNajlepsze gołąbki są w kapuście włoskiej..bardzo delikatne, lepsze niż te w normalnej kapuście.I dla mnie gołąbki mojej babci z wiejskiej kaszy perłowej ( tej drobnej ) i wieprzowiny krajanej w malutką kostkę, to nasmaczniejsze danie pod słońcem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dobry pomysł na gołąbki z wiejskiej kaszy i wieprzowiny - dziękuję, na pewno kiedyś wypróbuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Moja ukochana śp tesciowa zamiast cukru dodawała do sosu miód lipowy.
OdpowiedzUsuńTo były najlepsze gołąbki na świecie.
Wiesiek
Miód jest równie doskonały zamiast cukru.
UsuńJa gołąbki najpierw delikatnie rumienię na patelni a dopiero potem duszę w brytfannie wyłożonej liściami kapusty
OdpowiedzUsuńMożna je robić i tak i tak. Ja czasami też tak robię jak i Ty.
UsuńPozdrawiam cieplutko.
Wspaniałe gołąbki robiłam pierwszy raz z Twojego przepisu rewelacja ,wszyscy w domu chwalili :)
OdpowiedzUsuńOch jakże ja się cieszę, że smakowały... :)
UsuńPozdrawiam.
Witam! Bede robić gołąbki ale zawsze mi wychodzi duzo... :) moge zamrozić je bez sosu w pojemniku?? Nie stracą smaku?? Wole świeże sosy :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że możesz.
UsuńPozdrawiam.
Mam pytanie co do pasteryzacji gołąbków w słoikach. Jak długo powinno się je pasteryzować aby mieć pewność, że się nie popsują?
OdpowiedzUsuńWystarczy 10-15 minut, trzeba tylko pamiętać aby słoiki i nakrętki były dobre.
UsuńPozdrowionka.
Postanowiłam zrobić gołąbki i skorzystałam z Pani przepisu.Mam nauczkę, żeby czytać komentarze przed rozpoczęciem gotowania:-) Również ugotowałam ryż odzielnie. Następnym razem dodam do mięsa bez gotowania. Gołąbki się duszą a ja czekam... Mam nadzieję, że wyjdą pyszne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńP.S. gratuluję świetnego bloga z przepisami. Zostanę na dłużej!
A u mnie pozostało też stare przyzwyczajenie i gotuję ryż osobno - zawsze zapomnę :) Ja też mam nadzieję, że gołąbki warte były tego oczekiwania....
UsuńPs. Już teraz tego bloga nie prowadzę (na razie), za to zapraszam na Onet, tam ży6wo uczestniczę :)
Pozdrawiam serdecznie.
Super z pani kobietka zdolniacha gołąbki mnnnnniam
UsuńDziękuję za miłe słowa :)
UsuńPozdrawiam.
Robiłam dziś z tego przepisu i wyszły pyszne :-) Nic dodać nic ująć
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :-)
Aż szkoda, że bloga nie prowadzisz, bo takie przepisy to doskonała sprawa. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńHaniu akurat tego bloga zaprzestałam prowadzić, bo przeniosłam się z powrotem na mój pierwszy blog, który prowadzę już od 8 lat na Onecie. I teraz zacznę wszystko przenosić na ten Onetowy blog.
UsuńZapraszam Cię tam serdecznie i myślę, że też będziesz zadowolona, a znajdziesz tam o wiele więcej.
Oto adres mego bloga:
http://babuni-blog49.blog.onet.pl/
Pozdrawiam serdecznie.
JaGo droga, masz super ciekawy blog i bardzo chcę tu bywać, ale troszkę sie pogubiłam. To gdzie mam w końcu komentować?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie:)
Afnieszko, wierzę Ci, że się pogubiłaś, bo ja też :) :)
UsuńA komentuj sobie gdzie chcesz i gdzie wolisz. Blog na Onecie niedługo zostanie "zamrożony" dlatego, że prawie skończył mi się limit zdjęć jakie mogę na nim zamieszczać. Więc ostawię go w spokoju, co nieznaczony, że nie będę tam bywała jak ktoś napisze komentarzyk.
Przeniosę się z powrotem tutaj i tutaj będę działała.
Buziaczki przesyłam.