niedziela, 30 grudnia 2012

Szampan i co nieco o nim



     Szampan król musujących win... 
... prawdziwy kosztuje fortunę. Inne wina musujące są tylko jego namiastką, za to znacznie tańszą.
W języku potocznym mianem szampana określa się wszystkie wina musujące. Tymczasem nazwa ta jest prawie zastrzeżona wyłącznie dla win produkowanych w Szampanii (region Francji). Zaś na naszych stołach częściej goszczą o wiele tańsze i łatwiej dostępne "wina z bąbelkami". Pochodzą one z innej części Francji bądź z innego kraju. Jednak prawdziwy i "oszukany" szampan potrzebuje odpowiedniego traktowania.
  Przy okazji poruszania tematu szampana, należy zaznaczyć, iż jego „ojcem” był Dom Perignon (1638 – 1715), zakonnik z opactwa Benedyktynów .



"Chodźcie prędko! Ja piję gwiazdy!"... ponoć tak głosi legenda, że pewnego dnia, tak właśnie zawołał wynalazca szampana Dom Perignon. 

 Podawany jest na rozpoczęcie lub zakończenie posiłku, schłodzony do temperatury 7-10 stopni. Nigdy na zmianę z innym winem. 

Do przekąsek najlepiej pasuje wytrawne wino musujące, zaś do deserów półsłodkie lub słodkie. Na "wystrzałowe" powitanie Nowego Roku wybór wina zależy tylko od własnych upodobań.
  
Nalewa się go do eleganckich, wysokich, smukłych kieliszków typu "flet" lub lekko zwężających się ku górze. Tylko w takich kieliszkach widać urocze, małe bąbelki.



To jest pomysł ! 
Szampan przeważnie jest podawany w specjalnym wiaderku wypełnionym lodem. Dzięki temu zachowuje odpowiednią temperaturę. Nie każdy z nas jednak jest posiadaczem takiego naczynia. Jest jednak sposób na to, aby coś podobnego posiadać, trzeba po prostu samemu sobie zrobić.

A jak ? A tak !
Jeśli posiadacie ozdobną donicę to wkładamy do niej butelkę szampana wraz z lodem. Jeśli jednak takiej donicy nie posiadacie to wystarczy wziąć zwykłą doniczkę (doniczka nie może być z dziurkami w dnie i mieć odpowiednią wielkość). Następnie owijamy ją folią aluminiową, błyszczącą stroną na zewnątrz i mamy gotowe wiaderko na szampana. Przecież nasz szampan musi być dobrze schłodzony, to jest dla niego ważne!
    
Otwieranie szampanów i win musujących... jest prawdziwą sztuką.

Oziębłą butelkę z trunkiem wyjmujemy z lodówki (później nie zapomnijmy szampana chłodzić, no chyba, że od razu go wypijemy), a następnie: 

1. Odcinamy nożykiem osłonę wokół szyjki butelki
Kładziemy dłoń na korku i nie zdejmujemy jej dopóki korek nie zostanie całkowicie wyjęty (jest to naprawdę ważne).
2. Ostrożnie zdejmujemy zabezpieczenie i metalowego drutu.
3. Owijamy dookoła butelki białą płócienną serwetką. Spieniony szampan spływając po butelce nie poplami nam wtedy stołu, bo wsiąknie w serwetkę.
4. Delikatnie wyjmujemy korek powoli obracając butelkę w jedną stronę a korek w drugą. Chodzi o to, by wyszedł z butelki delikatnie, a nie wystrzelił z hukiem. Taki wystrzał wcale nie jest elegancki a poza tym nie służy szampanowi, bo wtedy uchodzi z szampana duża ilość dwutlenku węgla powodującego powstawanie uroczych bąbelków, nie mówiąc już o tym, że może nam się wylać prawie cała zawartość butelki.

Przypomniałam sobie właśnie jak kiedyś byłam na takiej imprezce, gdzie szampan był nieumiejętnie otwierany i odniosło to taki skutek, że prawie cały szampan (wino musujące) wykipiał na zewnątrz. A jakie straty były:

- szampana brak (o jejku!),
- szampan był czerwony, więc na czerwono wszystko wokół popryskał (ściany, podłogi, gości),
- ja jako pechowiec wpadłam potem w poślizg na tym rozlanym szampanie i o mało nie trafiłam do szpitala.

Otwierajmy więc szampana z głową... 
 
 Na koniec jeszcze kilka ciekawostek...

Zwolennikami szampana byli: 
Napoleon Bonaparte... każde swoje zwycięstwo czcił butelką szampana.
Marlena Dietrich... uważała, że szampan powoduje to, że "każdy dzień staje się być niedzielą".
Marlin Monroe... uważała, że najlepiej szampan smakuje z frytkami. Ale to jeszcze nie wszystko, bo boska Marlin także się w nim kąpała. Żeby napełnić wannę potrzebowała, aż 350 butelek tego trunku.

Następną ciekawostką może być otwieranie szampana po prostu... szabelką. Zobaczcie sami, to jest sztuka, która nosi nazwę sabrage. Może jednak nie otwierajcie w ten sposób swojego szampana, aby dożyć w całości Nowego Roku... :)

A tu przytoczę pewien komentarzyk, który kiedyś był zamieszony pod moim starym postem:
 ~st@chemik

"Dziadek otwierali Szablą i to jednym puknięciem!!!! Szampan i nawet wina musujące chłodzimy w kubełku z lodem bo w lodówce to czort wie jaka temperatura! TAK TO PRAWDA SZAMPITER NIE MA PRAWA SIĘ ROZLAĆ, A TYLKO PIĘKNIE POCIEC.Ja natomiast byłem na weselu gdzie mili goście próbowali wybić korek stukaniem w denko, na samo wspomnienie prawie sikam! Były to czasy kiedy wódka była mocna wg .% wagowego, a nie jak dzisiaj wg viol % (objętościowy) to lekko mierząc różnica 6-7 * stopni Bl. No i otwierano ją stukiem w denko (korkowana nie na zakrętkę) Życzę szczęśliwego Nowego Roku i Szampańskiego Sylwestra no ale najpierwej Zdrowia i Radości!"

 ~st@chemik

"Tajemnica tkwi w budowie butelek od szampana ,no i wprawie do władania szabelką .Tuż pod zgrubieniem butelki do szampana jest jej najsłabszy punkt ,a szkło jest takie ,że nie ma prawa się kruszyć ,a tylko pękać.podczas produkcji szampana przed jego ostatecznym korkowaniem zamraża się szyjki z osadem i następnie odtrąca,a szampan zostaje przelany do innych butelek ,dodaniu ściśle określonej ilości fruktozy zakorkowany i to jest materiał napędowy szampanów /tych w cenie >od 120PLN/"

Znawcy doradzają nam także mycie kieliszków do szampana ręcznie i wycieranie ich "na błysk" rączkami i ściereczką. 

Myjąc w zmywarce istnieje zagrożenie, że szkło przejdzie zapachem detergentów i zamiast cieszyć się zapachem i smakiem szampana, stanie się wręcz odwrotnie. Możemy poczuć smak i zapach, ale... detergentów użytych do mycia.
nieuwjaar37.gif
nieuwjaar37.gif
  nieuwjaar37.gif
Jeszcze chwila, jeszcze krok
i wejdziemy w Nowy Rok.
Choć się zima sroży wkoło, 
wszyscy bawmy się wesoło.
Od wieczora, aż do rana
niech nie braknie
nam szampana.
Choć nie będę z Wami
w noworoczną noc, chcę Wam życzeń złożyć moc.
Życzę w Nowym Roku 2013
dużo zdrowia, kasy oraz wszelkiej
pomyślności. Aby ten nadchodzący
Nowy Rok był jeszcze lepszym
i piękniejszym rokiem
od tego, który przeminie.

nieuwjaar37.gifnieuwjaar37.gif
- życzy - babcia JaGa    
  
 nieuwjaar37.gif
 **********************************************
Polecam jeszcze post:
 Podajemy wina (jakie do czego?)
 *****************************
Post w ramach przenoszenia z onetowego blogu o tradycjach, który idzie do kasacji.

35 komentarzy:

  1. Wszystkiego dobrego i szampańskiego humoru na cały 2013 rok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękują serdecznie za życzenia na cały 2013 roczek...
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Szczęśliwego Nowego Roku !
    Pozdrawiam noworocznie

    OdpowiedzUsuń
  3. DZIĘKUJĘ ZA PIĘKNE ŻYCZENIA
    Pragnę złożyć żarliwe życzenia: szczęścia, dobrego zdrowia, powodzenia, oby troski życia zaginęły w mroku podczas nadchodzącego Nowego Roku!
    POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różyczko dziękuję za piękne życzenia...
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. WITAM W 2013ROKU -POZDRAWIAM

      Usuń
    3. Witaj Wandziu, witaj....
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Szczęśliwego Nowego Roku! Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu wielkie dzięki...
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. Dziękuję. Szampański humor to ja mam jak stoję na ulicy obok O.z miasta G. nad morzem B. i czekamy na taksówkę na lotnisko:)
    A przed nami WAKACJE!!!!!
    Sylwestra spędzę normalnie bo to tylko zmiana daty i to w każdym zakątku Kuli Ziemskiej o innej porze:)

    Dziękuję za wykład o Szampanie. Ja to najczęściej próbowałem SOWIETSKOJE IGRISTOJE!
    I to za komuny też bardzo było ciężko dostać!
    Jeszcze raz wszystkiego najlepszego w Nowym Roku gdzie są liczby 13!
    Jak będzie nieszczęśliwy to już wiadomo na co można zwalić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie Vojtku życzę Ci abyś cały roczek tak sobie stał na ulicy obok O.z miasta G. nad morzem B. ... :)
      Za życzenia serdecznie dziękuję.
      Ja też jeszcze nigdy nie próbowałam tego prawdziwego szampana i chyba już nie spróbuję. A za komuny, to przecież mało co można było dostać. No właśnie, zawsze można zwalić na tą 13! - jakby co ... :))

      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Mnie w głowie zaszumiało od czytania tych ciekawostek.
    Nie wiem co będzie dalej....
    Życzę Ci szczęśliwego Nowego Roku!
    Pozdrawiam bardzo cieplutko:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że sylwestra Jolu doczekałaś mimo tych wcześniejszych szumów w głowie... :))
      Za życzenia ślicznie dziękuję.

      Usuń
  7. Babulu , DO SIEGO 2013 ROKU z całym bagażem znakomitości jakie los przynosi - DOŚKA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dosi dziękuję i czekam na ten ogromny bagaż znakomitości... :))
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. Jaguś, szczęścia, zdrowia i radości na cały rok i noworocznej zabawy do rana!
    Uściski ślę**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za życzenia, a bawiłam się i owszem na "białej sali", aż do rana...
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  9. SERDECZNOŚCI I MIŁOŚCI,WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdeczne dzięki za życzenia.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  10. Jesli mam pic szpana to tylko z sokiem z czarnych porzeczek... A co do Nowego Roku po prostu bedzie jeden w swoim rodzaju i juz nigdy sie nie powtorzy!
    Wszystkiego co piekne w 2013 dla Ciebie i twoich Najblizszych.
    Serdecznosci
    Serdecznosci
    Judith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może i dobrze, że każdy rok bywa inny, no bo co wtedy byśmy sobie życzyli... :)
      Serdecznie za życzenia dziękuję.

      Usuń
  11. Dziękuję:))) Tobie życzę zdrowia i spełnienia marzeń w Nowym Roku!!! Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halinko za życzenia dziękuję, a najważniejsze w tym wszystkim - wiadomo - zdrowie. Jak ono będzie to i z nim wszystko się nabędzie...
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  12. Niech Ci Nowy Rok przyniesie
    złotych monet całą kieszeń,
    złota i pieniędzy, by nie było w domu nędzy
    Niech bogaty każdy będzie
    Niech dostatek gości wszędzie!

    życzy Mania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maniu życzenia jak najbardziej dla mnie na czasie, bo jakoś ostatnio brak mi tych pieniędzy...
      Za życzenia wielkie dzięki.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  13. Oby nikomu z sylwestra nie zabrakło szampana, a dokładnie wina musującego. Już wolę wystrzały szampana niż huk petard.
    Życzę szampańskiej zabawy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szampan bywa boski i petardy bywają zabójcze...
      Aniu za życzenia wielkie dzięki.

      Usuń
  14. Stary Rok mija lecz marzenia zostają, niech one się wszystkie spełniają, i z Nowym Rokiem niech los odmieni, a ogród życia wnet się zazieleni. Oraz szelestu w kieszeni i słońca promieni i aby rok 2013 cały był po prostu wspaniały!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. eBabciu bardzo wielkie dzięki za życzenia i niech ten nowy rok jak najszybciej w ten dobry się zmienia....
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  15. Szczęśliwego a może nawet Bardzo Szczęśliwego Nowego 2013 Roku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Atalko serdeczne dzięki za życzenia, a szczególnie za to "bardzo"...
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  16. Tą zamianę starego roku z nowym niestety ale przespałam. Ale i tak było miło na "białej sali"... :)
    Wielkie dzięki za życzenia.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  18. Szampana często podaję na różnych uroczystościach m.in. w czasie trwania zabawy sylwestrowej. Uważam, że wybór odpowiedniego szkła do serwowania tego trunku jest dosyć istotny. Ja najczęściej podaję szampana w smukłych kieliszkach https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow o przezroczystym szkle. Idealna przezroczystość kieliszka pozwala przede wszystkim uchwycić, wyeksponować kolor szampana, co jest ważną rzeczą podczas jego podawania.

    OdpowiedzUsuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.