piątek, 1 marca 2013

Blanszowanie

"Blanszowanie" - to inaczej krótkie gotowanie, zanurzenie warzyw lub owoców na kilka minut we wrzącej wodzie. Zabieg ułatwia zdejmowanie skórki, czasem pozbawia warzywa goryczki lub intensywnego smaku, zapachu (blanszowana cebula jest znacznie delikatniejsza). Blanszowanie jest także pierwszym etapem przygotowywania wielu potraw. Blanszuje się na przykład kalafior, marchewki czy strączki zielonego groszku. W tym celu oczyszczone warzywa wkładamy do osolonego wrzątku i trzymamy od 30 do 2 min, wyjmujemy łyżką cedzakową i natychmiast zanurzamy w bardzo zimnej wodzie (hartujemy). Blanszowanie zabija bakterie, ale nie niszczy witamin i substancji smakowych. Zblanszowane warzywa są  jędrniejsze i mają ładny kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.