▼
piątek, 1 marca 2013
Blanszowanie
"Blanszowanie" - to inaczej krótkie gotowanie, zanurzenie warzyw lub owoców na kilka
minut we wrzącej wodzie. Zabieg ułatwia zdejmowanie skórki, czasem
pozbawia warzywa goryczki lub intensywnego smaku, zapachu (blanszowana
cebula jest znacznie delikatniejsza). Blanszowanie jest także pierwszym
etapem przygotowywania wielu potraw. Blanszuje się na przykład
kalafior, marchewki czy strączki zielonego groszku. W tym celu
oczyszczone warzywa wkładamy do osolonego wrzątku i trzymamy od 30 do 2
min, wyjmujemy łyżką cedzakową i natychmiast zanurzamy w bardzo zimnej
wodzie (hartujemy). Blanszowanie zabija bakterie, ale nie niszczy
witamin i substancji smakowych. Zblanszowane warzywa są jędrniejsze i
mają ładny kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)
Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.