Camembert -
okrągły ser (11 cm średnicy i 3 cm wysokości) pokryty skórką z białą
pleśnią o kremowym miąższu. Ma wyczuwalny zapach pleśni, lekko słony
smak. Dojrzały ugina się pod naciskiem palca. Oryginalny Camembert jada się zawsze świeży (maksimum tydzień od daty produkcji), chociaż istnieją osoby, którym taki mniej świeży ser, dopiero wtedy najlepiej smakuje.
Ser ten świetnie komponuje się z czerwonym winem a nawet szampanem. Pod wpływem wysokiej temperatury łatwo się topi, nadając niepowtarzalny smak tostom, które możemy w nim maczać, oraz zapiekankom. Może być także smażony w głęboki, tłuszczu.
Ser ten świetnie komponuje się z czerwonym winem a nawet szampanem. Pod wpływem wysokiej temperatury łatwo się topi, nadając niepowtarzalny smak tostom, które możemy w nim maczać, oraz zapiekankom. Może być także smażony w głęboki, tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)
Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.