środa, 3 kwietnia 2013

Cassoulet

Bowl of cassoulet
 fotka. Wikipedia
Cassoulet - potrawa popularna na południu Francji, przyrządza się z białej fasoli, pokrojonej w grubą kostkę baraniny (niekoniecznie), gęsi, kiełbasek wieprzowych, pomidorów, cebuli, skórek wieprzowych, białego wina oraz ziół, korzeni. Potrawę piecze się powoli w piekarniku i podaje w tym samym naczyniu, w którym się zapiekała. Nazwa pochodzi od francuskiego cassole -  tj. garnka glinianego, głębokiego i okrągłego, który jest podobny do doniczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.