Ementaler -
jeden z najbardziej znanych szwajcarskich serów., który wytwarzany jest w szwajcarskim kantonie Berno od roku 1293. Ma jasnozłoty miąższ i
charakterystyczne oczka - okrągłe i owalne, wielkości czereśni.
Dojrzewa przez 10-12 miesięcy i wtedy osiąga znakomity, lekko orzechowy,
łagodny a zarazem wyrazisty smak. Ser typu Ementaler produkuje się w
wielu krajach. Zawsze powinien być wyjęty z lodówki na godzinę przed
podaniem. Pocięty w kostkę jest składnikiem wielu sałatek, startym można
posypywać zapiekanki z ziemniaków i warzyw, pieczone kurczęta, steki
cielęce.
43 yr old Administrative Assistant IV Standford Breeze, hailing from Shediac enjoys watching movies like Yumurta (Egg) and Knapping. Took a trip to Major Town Houses of the Architect Victor Horta (Brussels) and drives a Ferrari 375 MM Berlinetta. fantastyczna tresc
Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)
Sposób komentowania: Wybrać-Nazwa Adres URL Wpisać nazwę w pierwszym okienku Adres URL w drugim - czyli adres bloga. Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.
Lubie wszelkie sery...
OdpowiedzUsuńSerdecznosci
Judith
To tak jak i ja. Te z pleśnią, też... uwielbiam. :)
UsuńPozdrowionka.
43 yr old Administrative Assistant IV Standford Breeze, hailing from Shediac enjoys watching movies like Yumurta (Egg) and Knapping. Took a trip to Major Town Houses of the Architect Victor Horta (Brussels) and drives a Ferrari 375 MM Berlinetta. fantastyczna tresc
OdpowiedzUsuń