środa, 1 maja 2013

Ementaler

SER ŻÓŁTY EMENTALER
Ementaler - jeden z najbardziej znanych szwajcarskich serów., który wytwarzany jest w szwajcarskim kantonie Berno od roku 1293. Ma jasnozłoty miąższ i charakterystyczne oczka - okrągłe i owalne, wielkości czereśni. Dojrzewa przez 10-12 miesięcy i wtedy osiąga znakomity, lekko orzechowy, łagodny a zarazem wyrazisty smak. Ser typu Ementaler produkuje się w wielu krajach. Zawsze powinien być wyjęty z lodówki na godzinę przed podaniem. Pocięty w kostkę jest składnikiem wielu sałatek, startym można posypywać zapiekanki z ziemniaków i warzyw, pieczone kurczęta, steki cielęce.

3 komentarze:

  1. Lubie wszelkie sery...
    Serdecznosci
    Judith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak i ja. Te z pleśnią, też... uwielbiam. :)
      Pozdrowionka.

      Usuń
  2. 43 yr old Administrative Assistant IV Standford Breeze, hailing from Shediac enjoys watching movies like Yumurta (Egg) and Knapping. Took a trip to Major Town Houses of the Architect Victor Horta (Brussels) and drives a Ferrari 375 MM Berlinetta. fantastyczna tresc

    OdpowiedzUsuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.