środa, 1 maja 2013

Feta

powrót na 
górę strony
Feta - półmiękki biały ser wyrabiany w Grecji z mleka owczego, czasem koziego. Jest ostry w smaku i dość słony. Łatwo daje się mieszać, dlatego przyrządza się z niego pikantne pasty. Pokrojony w kostkę jest często dodawany do sałatek z surowych warzyw. Stosowany też do zapiekanek, farszów, ciast.

Ser feta jest najbardziej znanym z greckich serów, a według mitologi greckiej sztuka wyrobu sera została przekazana ludziom przez bogów Olimpu. Ser wyróżnia się białą barwą i słonym smakiem (sól dodawana jest w celu konserwacji). Jeśli uznamy, że ser dla nas jest zbyt słony, możemy namoczyć go na kilka minut w świeżej, zimnej wodzie lub mleku.

Ser najlepiej kupować w małych porcjach i trzymać w lodówce zapakowany, jednak nie tak szczelnie.  Zapakowany w torebce można przechowywać 1-2 tygodni, natomiast marynowany w oliwie 2-3 miesięcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.