sobota, 21 października 2017

Fenkuł ... afrodyzjak z Włoch

Fenkuł w Polsce jest mniej znany niż we Włoszech i Francji.
Już Rzymianie doceniali anyżkowy zapach fenkułu.

      Koper włoski to wysoka, osiągająca nawet 2 m, bulwiasta roślina o kilku łodygach i pierzastych liściach. Bulwa ma gorzkawy, korzenny smak i anyżkowy zapach. 
      Jeśli chcemy nadać wyjątkowego smaku naszym potrawom, musimy przekonać się do tej aromatycznej rośliny. 
      Fenkuł, czyli koper włoski, pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, ale można go również spotkać w naszych
ogrodach i na straganach.
W sklepie                          
  Fenkuł kupujemy zwykle bez korzenia i łodygi. Wybieramy bulwy jasne i bez plam. Na sałatki lepsze są mniejsze okazy, a do duszenia te większe. 
   Koper włoski ,może leżeć w lodówce około 1 tygodnia.    Przechowywany zbyt długo zgorzknieje.
   Przy zakupie warto jeszcze pamiętać, aby wybierać okazy, które mają twardą jasną bulwę, zielone pędy i charakterystyczny aromat anyżu.
W kuchni                         
   Wszystkie części kopru są wykorzystywane w kuchni. 
   Poszatkowane bulwy jada się na surowo w sałatkach i przystawkach. 
   Fenkuł można także zapiekać, gotować, grillować, dusić w śmietanie lub na maśle.
   Korzenie i drobne listki, podobnie jak nasz koperek, dodają smaku kwaskowym zupom, kiszonym ogórkom i kapuście. Nasion używamy do przyprawiania ryb.
   Ma anyżkowaty posmak, który traci swoją moc w ciepłych daniach.
   Koper włoski to wyborny dodatek do sałatek lub makaronów. Można go wcześniej podsmażyć na oliwie z czosnkiem lub poddusić na sklarowanym maśle z odrobiną przypraw. W tej wersji wyśmienicie smakuje nawet solo!
Dla zdrowia                   
   Od dawna koper włoski uważano za cenną roślinę leczniczą, która wzmacnia wzrok, łagodzi dolegliwości żołądka i ból zębów oraz korzystnie wpływa na system nerwowy. 
   Ponadto fenkuł jest dobrym źródłem witaminy C i soli mineralnych. Zawiera tylko 50 kalorii/100 g.

3 komentarze:

  1. nie znałam fenku z sumie nawet nie wiedziałam, że jest coś takiego.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, tak mało go znamy a powinniśmy się nim zainteresować i duuużo go jadać, bo jest super pod każdym względem.
      Serdeczności.

      Usuń
  2. W mojej okolicy koper włoski jest bardzo znany;) Pewnie kwestia regionu.

    OdpowiedzUsuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.