Fenkuł w Polsce jest mniej znany niż we Włoszech i Francji.
Już Rzymianie doceniali anyżkowy zapach fenkułu.
Już Rzymianie doceniali anyżkowy zapach fenkułu.
Koper włoski to wysoka, osiągająca nawet 2 m, bulwiasta roślina o kilku łodygach i pierzastych liściach. Bulwa ma gorzkawy, korzenny smak i anyżkowy zapach.
Jeśli chcemy nadać wyjątkowego smaku naszym potrawom, musimy przekonać się do tej aromatycznej rośliny.
Fenkuł, czyli koper włoski, pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, ale można go również spotkać w naszych
ogrodach i na straganach.
ogrodach i na straganach.
W sklepie
Fenkuł kupujemy zwykle bez korzenia i łodygi. Wybieramy bulwy jasne i bez plam. Na sałatki lepsze są mniejsze okazy, a do duszenia te większe.
Koper włoski ,może leżeć w lodówce około 1 tygodnia. Przechowywany zbyt długo zgorzknieje.
Przy zakupie warto jeszcze pamiętać, aby wybierać okazy, które mają twardą jasną bulwę, zielone pędy i charakterystyczny aromat anyżu.
Koper włoski ,może leżeć w lodówce około 1 tygodnia. Przechowywany zbyt długo zgorzknieje.
Przy zakupie warto jeszcze pamiętać, aby wybierać okazy, które mają twardą jasną bulwę, zielone pędy i charakterystyczny aromat anyżu.
W kuchni
Wszystkie części kopru są wykorzystywane w kuchni.
Poszatkowane bulwy jada się na surowo w sałatkach i przystawkach.
Fenkuł można także zapiekać, gotować, grillować, dusić w śmietanie lub na maśle.
Korzenie i drobne listki, podobnie jak nasz koperek, dodają smaku kwaskowym zupom, kiszonym ogórkom i kapuście. Nasion używamy do przyprawiania ryb.
Ma anyżkowaty posmak, który traci swoją moc w ciepłych daniach.
Koper włoski to wyborny dodatek do sałatek lub makaronów. Można go wcześniej podsmażyć na oliwie z czosnkiem lub poddusić na sklarowanym maśle z odrobiną przypraw. W tej wersji wyśmienicie smakuje nawet solo!
Ma anyżkowaty posmak, który traci swoją moc w ciepłych daniach.
Koper włoski to wyborny dodatek do sałatek lub makaronów. Można go wcześniej podsmażyć na oliwie z czosnkiem lub poddusić na sklarowanym maśle z odrobiną przypraw. W tej wersji wyśmienicie smakuje nawet solo!
Dla zdrowia
Od dawna koper włoski uważano za cenną roślinę leczniczą, która wzmacnia wzrok, łagodzi dolegliwości żołądka i ból zębów oraz korzystnie wpływa na system nerwowy.
Ponadto fenkuł jest dobrym źródłem witaminy C i soli mineralnych. Zawiera tylko 50 kalorii/100 g.
nie znałam fenku z sumie nawet nie wiedziałam, że jest coś takiego.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
No właśnie, tak mało go znamy a powinniśmy się nim zainteresować i duuużo go jadać, bo jest super pod każdym względem.
UsuńSerdeczności.
W mojej okolicy koper włoski jest bardzo znany;) Pewnie kwestia regionu.
OdpowiedzUsuń