Jeśli
wierzyć antropologom i teorii ewolucji, ryba jest jednym z
najodleglejszych naszych antenatów, jako że jest ” życiem, które wyszło z
wody”. Ale jest też jednym z pierwszych ” produktów żywnościowych”.
Kiedy pytano pewnego Japończyka, skąd się bierze „okrągła szczupłość” i piękne gęste włosy u Japonek, odpowiedział: „bo żywią się głównie rybami morskimi i innymi owocami morza”.
Ryby nie tuczą ! Na przykład 100 g dorsza dostarcza zaledwie 70 kalorii, a szynki – około 340 kalorii.
Kiedy pytano pewnego Japończyka, skąd się bierze „okrągła szczupłość” i piękne gęste włosy u Japonek, odpowiedział: „bo żywią się głównie rybami morskimi i innymi owocami morza”.
Ryby nie tuczą ! Na przykład 100 g dorsza dostarcza zaledwie 70 kalorii, a szynki – około 340 kalorii.
Śledzie
Śledzie w oleju wg.JaGi
Ten przepis na śledzie w oleju wymyśliłam sobie sama, ot tak! A może kiedyś gdzieś tam o nich i czytałam, a może u koleżanki je jadłam. Jedno jest pewne - nie pamiętam, więc niech będzie, że sama sobie wymyśliłam :) Jedno jest pewne, że tak zrobione śledzie bardzo mi smakują i zaraz idę je robić. Najpierw jednak [...]Śledzie z grzybami
Czyż nie kochamy tradycji związanych z wieczerzą wigilijną? Oczywiście, że tak! A tego dania-przystawki, o którym chcę napisać nie może zabraknąć między innymi, na naszym wigilijnym stole. ŚLEDZIE Z GRZYBAMI Składniki: (dla 6 osób) ♦ 6 kapeluszy suszonych prawdziwków ♦ 6 filetów śledzionowych (matiasów) ♦ duża [...]Śledzie marynowane w oleju i ziołach i śledzie smażone
MARYNOWANE W OLEJU I ZIOŁACH (dla 6 osób) Porcja: 444 kalorie Składniki: ... 500 g śledzi, 2 cebule, cytryna, 2 ząbki czosnku, listek laurowy, po łyżeczce pieprzu, majeranku, papryki, rozdrobnionych jagód jałowca, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, szklanka oleju. Przygotowanie: 1. Śledzie namoczyć na noc, obrać ze [...]
Inne ryby
„Ryba po grecku” – czyli smażona z warzywami
Autor: JaGa Opublikowano: Grudzień 23rd, 2009
Do
dzisiaj nie wiadomo skąd wzięła swoją nazwę tak przygotowywana ryba.
Gdybyśmy spytali rodowitego Greka, czy jadł „rybę po grecku”?,
odpowiedziałby, że tak, ale tylko u nas … Ryba po grecku podobnie
jak ruskie pierogi czy też fasolka po bretońsku – nie mają nic wspólnego
z krajami, z których ponoć pochodzą. Znawcy […]Kotleciki rybne i kiełbaski rybne
Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 27th, 2010
Nie
muszę chyba nikomu nadawać, że ryba to samo zdrowie. Zresztą już o tym
napisałam (tu: Polub ryby ! ). Dzisiaj chcę Wam opowiedzieć, jak zrobić
ją troszku inaczej. Jak nie którzy już wiedzą z mojej wcześniej notki
(tu: Ryba smażona w ocet zaprawiona ) dostałam dość sporo ryby, która
czerniakiem się zwie i zrobiłam z niej […]
No właśnie ciekawa sprawa z tą nazwą - ryba po grecku. Ale jak ją zwał ta zwał, rybka jest pyszna :) Śledziki też wyborne :)
OdpowiedzUsuńFajne przepisy na śledziki, ja najbardziej lubię takie z cebulką i w śmietanie, tradycyjne takie jak u mamy się jadało :)
OdpowiedzUsuń