środa, 29 listopada 2017

Polub ryby!

 
 Jeśli wierzyć antropologom i teorii ewolucji, ryba jest jednym z najodleglejszych naszych antenatów, jako że jest ” życiem, które wyszło z wody”. Ale jest też jednym z pierwszych ” produktów żywnościowych”.
Kiedy pytano pewnego Japończyka, skąd się bierze  „okrągła szczupłość” i piękne gęste włosy u Japonek, odpowiedział: „bo żywią się głównie rybami morskimi i innymi owocami morza”.
Ryby nie tuczą ! Na przykład 100 g dorsza dostarcza zaledwie 70 kalorii, a szynki – około 340 kalorii.

Śledzie

Śledzie w oleju wg.JaGi

Śledzie  w oleju wg.JaGi     Ten przepis na śledzie w oleju wymyśliłam sobie sama, ot tak! A może kiedyś gdzieś tam o nich i czytałam, a może u koleżanki je jadłam. Jedno jest pewne - nie pamiętam, więc niech będzie, że sama sobie wymyśliłam :) Jedno jest pewne, że tak zrobione śledzie bardzo mi smakują i zaraz idę je robić. Najpierw jednak [...]

Śledzie z grzybami

Śledzie z grzybami  Czyż nie kochamy tradycji związanych z wieczerzą wigilijną? Oczywiście, że tak! A tego dania-przystawki, o którym chcę napisać nie może zabraknąć między innymi, na naszym wigilijnym stole. ŚLEDZIE Z GRZYBAMI Składniki: (dla 6 osób) ♦ 6 kapeluszy suszonych prawdziwków ♦ 6 filetów śledzionowych (matiasów) ♦ duża [...]

Śledzie marynowane w oleju i ziołach i śledzie smażone

Śledzie marynowane w oleju i ziołach i śledzie smażone MARYNOWANE W OLEJU I ZIOŁACH  (dla 6 osób) Porcja: 444 kalorie Składniki: ... 500 g śledzi, 2 cebule, cytryna, 2 ząbki czosnku, listek laurowy, po łyżeczce pieprzu, majeranku, papryki, rozdrobnionych jagód jałowca, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, szklanka oleju. Przygotowanie: 1. Śledzie namoczyć na noc, obrać ze [...]

Inne ryby

„Ryba po grecku” – czyli smażona z warzywami

Autor: JaGa Opublikowano: Grudzień 23rd, 2009
„Ryba po grecku” – czyli  smażona z warzywamiDo dzisiaj nie wiadomo skąd wzięła swoją nazwę tak przygotowywana ryba. Gdybyśmy spytali rodowitego Greka, czy jadł „rybę po grecku”?, odpowiedziałby, że tak, ale tylko u nas  …    Ryba po grecku podobnie jak ruskie pierogi czy też fasolka po bretońsku – nie mają nic wspólnego z krajami, z których ponoć pochodzą. Znawcy []

Kotleciki rybne i kiełbaski rybne

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 27th, 2010
Kotleciki rybne i kiełbaski rybneNie muszę chyba nikomu nadawać, że ryba to samo zdrowie. Zresztą już o tym napisałam (tu: Polub ryby ! ). Dzisiaj chcę Wam opowiedzieć, jak zrobić ją troszku inaczej. Jak nie którzy już wiedzą z mojej wcześniej notki (tu: Ryba smażona w ocet zaprawiona ) dostałam dość sporo ryby, która czerniakiem się zwie i zrobiłam z niej []

2 komentarze:

  1. No właśnie ciekawa sprawa z tą nazwą - ryba po grecku. Ale jak ją zwał ta zwał, rybka jest pyszna :) Śledziki też wyborne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne przepisy na śledziki, ja najbardziej lubię takie z cebulką i w śmietanie, tradycyjne takie jak u mamy się jadało :)

    OdpowiedzUsuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.