środa, 27 grudnia 2017

Karnawał, reduty, maskardy

   Według Zygmunta Glogera, narody starożytne rozpoczynały nowy rok na wiosnę, w marcu, chrześcijanie zaś poczęli liczyć go od Bożego Narodzenia, a Kościół postanowił święcić oktawę narodzin Chrystusa, to jest 1 stycznia [...]

Wszystkie ludy obchodzą dzień ten wesoło i uroczyście. Ostatni wieczór starego roku, północ i narodziny nowego roku mają w sobie coś dziwnie

niedziela, 17 grudnia 2017

Święta bożonarodzeniowe w innych krajach

Choinka, prezenty, sianko pod obrusem, opłatek, kolędy. Tak jest u nas. 

A choć w wielu zakątkach ziemi w ogóle nie obchodzi się Wigilii, to i tak miliony ludzi na świecie łączy duch Bożego Narodzenia.

Wieczerza wigilijna to nie tylko polski obyczaj. Do specjalnej kolacji w ten wieczór zasiadają także w Hiszpanii, Austrii, Norwegi, Danii, w Meksyku, Irlandii, Szwecji, na Węgrzech i na Słowacji.

środa, 13 grudnia 2017

O wigilinych przesądach

Wigilia Bożego Narodzenia jest dniem pełnym radości. Jest Mikołaj i choinka a wokół stołu, zasiada wesoła rodzinka. 
A na zakończenie tak radosnego dnia - ostała pasterka. 
Są pewne wigilijne przesądy, w które możemy wierzyć lub nie. 

wtorek, 12 grudnia 2017

Grzybowe racuszki

Grzybowe racuszki to tradycyjna wigilijna potrawa, którą podaje się nam Kurpiach. Te placuszki najlepiej smakują podane prosto z patelni. 
A robi się je bardzo szybko, bardzo prosto i bardzo smacznie.

poniedziałek, 11 grudnia 2017

Była taka potrzeba... (notka z Onetu)

    Tak oto na blogu Onetu, informowałam moich czytelników o zmianach. Chcę również poinformować tutejszych czytelników, że na tym blogu będą pojawiały się również notatki przeniesione z Onetu. 

    Szkoda mi było pewnych notek, by ot tak sobie zniknęły z Interii, bo naprawdę są wartościowe, zresztą sami się przekonacie...

INFORMACJA ostatnia

Jest taka informacja: 

niedziela, 10 grudnia 2017

Sernik z galaretką i owocami

U mojego męża w pracy jest taka pani Gosia, która piecze pyszne ciasta. Czasami przyniesie na spróbowanie do pracy i poczęstuje. Oczywiście mąż zawsze troszku tego poczęstunku przyniósł i dla mnie. 
Tak mi te ciasta pani Gosi zasmakowały, że poprosiłam Gosię, poprzez męża, o przepisy na nie. I takim pierwszym przepisem, był właśnie ten sernik.

piątek, 8 grudnia 2017

Aksamitna zupa grzybowa

Jeśli jesteś wielbicielem zupy grzybowej koniecznie musisz tę zupę sobie zrobić. 
Jej kremowa konsystencja oraz wspaniały smak i aromat, na pewno urzekną cię. 
A gdy dodacie jeszcze do niej wspaniałe grzanki, to już będzie... poezja. 

Jeśli będziecie dodawać do tej zupy grzanki, to dopiero tuż przed samym podaniem. Dzięki temu grzanki nie rozmiękną i pozostaną przyjemnie chrupiące.

czwartek, 7 grudnia 2017

Dekoracje (przystawki, przekąski)

Dzisiaj kolejne dekoracje, które będą dobre na różnego rodzaju przyjęcia. Sylwester się zbliża i to może się przydać. 
Jolu w tym poście pomyślałam o Tobie, bo chciałaś żebym coś takiego, coś podobnego zamieściła. Jeżeli dam radę, to postaram się napisać o jakiejś potrawce-przystawce.

 ślimak z parówki (b)

poniedziałek, 4 grudnia 2017

Dekoracje potraw z warzyw

Dzisiaj moi drodzy, chcę pokazać jak można dekorować potrawy warzywami. 
Znalazłam tego sporo na Pintereście i pomyślałam, że koniecznie muszę to pokazać. 
Sami zobaczycie jak różne pomysły mają ludzie, coby potrawa nie tylko smaczną była, ale i zachęcała swoim wyglądem do zjedzenia. 
Hmmm... nie zawsze jednak, potrawa jest  tak smaczna, na jaką wygląda. Jednak kusi nas właśnie swoim wyglądem.

sobota, 2 grudnia 2017

Kasztelańska pieczeń indycza

Delikatne, soczyste, idealnie doprawione mięso, a do tego uszlachetnione owocową nutką... 
Jest to idealna propozycja na uroczysty obiad.

piątek, 1 grudnia 2017

Mięsiwo i dania z nim

Troszku o mięsie

Mięso – czy wiesz co jesz?

Mięso – czy wiesz co jesz? Wcale, ale to wcale nie jest powiedziane, że każdy z nas jest "mięsożerny". Zdarza się, że co poniektórzy wolą tylko zajadać zieleninę, ale to są wyjątki. Tak w zasadzie człowiek jest wszystkożerny, bo jada i mięsko zwierząt, ryb i warzywa, owoce itd. Tak w