Anyż gwiazdkowy. badianem też zwany . Pochodzi z Azji Południowej. Jest wiecznie zielonym drzewem, a jego kwiaty mają barwę od blado-żółtej do czerwonej,
Po przekwitnięciu tworzą się owoce, które kształtem przypominają gwiazdki. W krajach Dalekiego Wschodu anyż rośnie dziko. Uprawia się go w Chinach, Japonii i na Filipinach.
W sklepie
Możemy kupić całe, suszone owoce gwiazdki lub kawałki. Zmielony anyż jest dostępny "grupowo" - w przyprawie "5 smaków".
W kuchni
Smak jego jest słodkawy i silny o swoistym zapachu.
Większość z nas zna zapach i smak anyżu z cukierków i lizaków. Jest on zbliżony do fenkułu (kopru włoskiego), tylko bardziej ostry i nieco palący. Chińczycy często dodają anyż do dań z drobiu i wieprzowiny. To również doskonała przyprawa do pieczonych kurcząt, ryb, a także czystych zup. Można dodawać go do dań z porów. Anyżem aromatyzuje się likiery, gumy do żucia oraz inne wyroby cukiernicze (ciasta, lizaki). Anyż jest potrawą powszechnie używaną przy sporządzaniu sosów słodko-kwaśnych, sosu cebulowego a także sałatek. Z powodzeniem można dodać jedną gwiazdkę do nalewki owocowej, np. ratafii. Anyż to niezwykle aromatyczna przyprawa, na dodatek o wyjątkowo specyficznym smaku. Dlatego należy ją stosować z umiarem. Wystarczy jedna gwiazdka, 2-3 mogą zdominować smak dania. Dodając ją trzeba się zastanowić, czy będzie się komponowała z innymi przyprawami.
Anyż na pewno lubi miętę, kminek, imbir, nawet rozmaryn, a kłóci się z bazylią, tymiankiem i oregano. Dawniej bardzo często aromatyzowano nim kompoty, herbatę i kawę.
Dla zdrowia
"Anyżek uprawiany ma polską nazwę "biedrzeniec - anyż". Z anyżku uprawianego wykorzystuje się tylko nasiona, z dziko rosnący korzeń wykorzystuje się jako lek ziołowy. Anyżek przede wszystkim pobudza działanie wszystkich gruczołów wydzielania wewnętrznego, także i gruczołów mlecznych, działa pobudzająco na komórki mózgowe i rdzeń kręgowy. Sam jego olejek działa - w zbyt dużych dawkach - oszałamiająco, stąd dawniej używano go jako narkotyku przy bolesnych operacjach". [1]
" Sproszkowane owoce, 1-8 gramów dziennie w miodzie lub syropie, lub napar z 8-15 g na litr wody (3-5 razy dziennie po pół szklanki) podaje się w różnych niedomaganiach żołądkowych (bóle brzucha, kolki jelitowe, kurcze żołądka itp.), a także przy migrenie, zawrotach głowy, kaszlu, anginie, nieżytach oskrzeli itp. Ponadto w celu pobudzania wydzielania mleka u karmiących matek". [1]
Ciekawostki
Anyżowi przypisuje się również magiczne właściwości. Zasuszone ziele lub jego owoce, wąchane bądź noszone na szyi w woreczku koloru niebieskiego lub fioletowego (barwy magiczne) sprawiać ma wyostrzenie zdolności parapsychicznych.
Możemy zrobić z niego roztwór spirytusowy (należy anyż zalać spirytusem), który pomoże nam w walce z owadami letnią porą, np. komarami. Tak zrobiony roztwór zabija też wszy, pchły i kleszcze.
Najstarsze wzmianki o anyżu pochodzą z egipskiego papirusu Ebersa (1500 r.p.n.e.). W Polsce uprawiany jest od średniowiecza, kiedy został sprowadzony przez benedyktynów.
Źródło:
[1] .."Czy wiesz co jesz?" - Irena Gumowska, W-wa 1985
... Wikipedia
fuj, fuj, fuj :( nienawidzimy anyżu!! :D
OdpowiedzUsuńczekamy na następne przyprawy ;))
30-ileś ja też go nie cierpię !! Ten jego zapach, i ten smak - do spazmów doprowadza mnie ...:))Pamiętam jak jeszcze kiedyś jak byłam mniejsza, dano mi właśnie takiego anyżkowego cukierka, a fuj !, od razu wypluwszy go, i ogórkiem kiszonym zagryzłam. Od tamtej pory mam niezbyt dobre zdanie o nim ...:))
OdpowiedzUsuńSerdeczności zostawiam.
Oj, nie jest tak źle... Wspaniałe alkohole się robi z anyżu, o czym tu nie wspomniano ;) Tu więcej na ten temat: Anyż i goździki - zastosowanie
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa, też się zmieniają i zapewne taki anyżowy alkohol - teraz byłby - super. Też słyszałam, że te anyżowe alkohole, są "gucio"
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Szukając jak najwięcej informacji o anyżu jako przyprawi trafiłam na tę stronę - bardzo ciekawą.
OdpowiedzUsuńZ moich poszukiwań wynika że:
Anyż gwiazdkowy (czyli badian) i Anyżek (czyli biedrzeniec anyż) to dwa różne gatunki.
Badian właściwy, anyż gwiazdkowy, anyż gwiaździsty (Illicium verum Hook. f.) jest drzewem, dorastającym maksymalnie do 8 m wysokości. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Tam też jest uprawiany. Owocowanie rozpoczyna się po 5 latach, ale najobficiej owocują 15 letnie drzewa.
Przyprawą są suszone owoce – całe lub zmielone. (Brązowe, zdrewniałe owoce swoim kształtem przypominają ośmioramienną gwiazdę. W każdym ramieniu znajduje się nasiono.)
To te owoce są na zdjęciu tutaj.
W medycynie chińskiej anyż gwiazdkowaty jest także znany jako “ba jiao hui xiang” co oznacza “ośmiokątny koper”.
Biedrzeniec /Biedrzeniec anyż (anyż, anyżek) (Pimpinella anisum L.) jest rośliną zielną, jednoroczną.
Prawdopodobnie pochodzi z wschodnich obszarów basenu Morza Śródziemnego. Obecnie biedrzeniec anyż występuje wyłącznie w uprawie. W Polsce jest uprawiany (rzadko) i czasami przejściowo dziczejący.
Przyprawą są owoce 5 mm dł. o gruszkowatym kształcie.
Anyż gwiazdkowy może posłużyć jako dekoracja. Gwiazdkowy kształt sprawia, że przepięknie wygląda w przygotowanych daniach. Pomalowane złotą lub srebrną farbą gwiazdki, rozrzucone na biesiadnym stole nadają przyjęciu elegancki, wytworny charakter.
Pozdrawiam serdecznie.
Małgorzata
Ps.
a schab z kapustą i winogronami zrobię na pewno, zapisałam sobie już przepis
Małgosiu, dobra duszyczko dziękuję Ci bardzo za szereg tak ciekawych informacji w temacie anyżu, o których ja jeszcze nie wiedziałam. Bardzo ciekawe...
UsuńA jeszcze do tego stól świąteczny przyozdobiony gwiazdkami anyżu jako dekoracja - świetny pomysł.
A jak zrobisz ten schab z kapustą i winogronami, to bardzo by mnie ciekawiło jak też i smakowało, za informację będę wdzięczna :)
Pozdrawiam cieplutko.
Opisane sa tu dwie rozne rosliny, co nie bardzo wynika z tresci, a pomylki w stosowaniu ziol bywaja fatalne w skutkach.
OdpowiedzUsuńBadian właściwy, anyż gwiazdkowy, anyż gwiaździsty (Illicium verum) z Biedrzeniec anyż (anyż, anyżek) (Pimpinella anisum L.)