DORSZ W KREMIE |
Dorsz bardzo zdrową rybą morską jest. Przed przyrządzeniem dobrze jest mięso dorsza ponacinać, aby równomiernie zmiękło. Delikatny smak mięsa doskonale komponuje się z duszonymi gotowanymi warzywami a także surówkami i sosami z dodatkiem śmietany.
W poście tym znajdziecie takie przepisy:
- "Dorsz w ziołowym kremie"
- "Dorsz zapiekany z pieczarkami"
- "Filety z dorsza w sosie musztardowym"
- "Dorsz w migdałach"
-"Dorsz z porami"
Dorsz w ziołowym kremie
Składniki:
- 4 filety z dorsza (po 20-25 dag), marchewka, cebula, por, pojemnik śmietany (25 dag), sok z 1/2 cytryny, olej, mąka, po łyżce posiekanej natki, koperku, szczypiorku. Sól i biały pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Filety skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 15 minut. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Marchewkę obrać, pokroić w słupki. Por przepołowić, umyć, pokroić w pół krążki. Śmietanę wymieszać z posiekanymi ziołami, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić warzywa, posolić, przesmażyć. Olej rozgrzać na patelni włożyć ryby, podsmażyć z obu stron. Ryby przełożyć do rondla z warzywami, wlać śmietanę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
Mniej kalorii - Tłustą śmietanę można w połowie zastąpić naturalnym jogurtem. Co prawda zmieni nieco smak, ale nie będzie tak kaloryczna.
Dorsz w pieczarkach
Filety skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 15 minut. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Marchewkę obrać, pokroić w słupki. Por przepołowić, umyć, pokroić w pół krążki. Śmietanę wymieszać z posiekanymi ziołami, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić warzywa, posolić, przesmażyć. Olej rozgrzać na patelni włożyć ryby, podsmażyć z obu stron. Ryby przełożyć do rondla z warzywami, wlać śmietanę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
Mniej kalorii - Tłustą śmietanę można w połowie zastąpić naturalnym jogurtem. Co prawda zmieni nieco smak, ale nie będzie tak kaloryczna.
Dorsz w pieczarkach
Składniki:
1 kg dorsza, sól, pieprz, bazylia, listek laurowy, goździk, sok z cytryny, 200-250 g pieczarek, 3 łyżki masła, puszka pomidorów, 2 cebule, bułka tarta.
Przygotowanie:
Rybę sprawić, umyć, natrzeć solą i pieprzem. Około 2 litry wody wlać do rondla, dodać sok z cytryny i przyprawy, zagotować. Włożyć rybę, po 15 minutach ostrożnie wyjąć.
Pieczarki obrać, pokroić w plastry. Cebulę obrać, posiekać, 2 łyżki masła roztopić w rondlu, wrzucić cebulę, pieczarki, zrumienić, dodać pomidory razem z zalewą, przyprawić, dusić 10 minut. Pieczarki i pomidory włożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć dorsza, posypać wiórkami masła i tartą bułką. Zapiekać przez około 15 min. w temp. 180 - st.C.
Filety z dorsza w sosie musztardowym.
Składniki:
4 filety z dorsza, 2 szklanki wody, 2 listki laurowe, 40 g masła, 40 g mąki, trochę więcej jak pół szklanki śmietany, 1/2 szklanki bulionu warzywnego, sok z 1/2 cytryny, 3-4 łyżki musztardy, biały pieprz, sól, posiekana, zielona natka pietruszki.
Przygotowanie:
Filety umyć, osuszyć. Wodę zagotować z sokiem z cytryny, listkami laurowymi i solą. Włożyć filety, gotować około 15 minut. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, wlać bulion i 3-5 łyżek wywaru z gotowania ryb, dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać musztardę, zagotować ciągle mieszając a na sam koniec dodać śmietanę, zamieszać, nie gotować już ino podgrzać.
Filety delikatnie wyjąć, osączyć, przełożyć na nagrzane talerze. Polać gorącym sosem, posypać natką.
Dorsz w migdałach.
Składniki:
4 mrożone filety z dorsza, 2 jajka, łyżka mąki, 4-5 łyżek płatków migdałowych, łyżka soku z cytryny, 250 g mrożonych brokułów, olej do smażenia, sól, biały pieprz.
Przygotowanie:
Filety lekko rozmrozić, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem oraz mąk. Jajka rozmącić z 1-2 łyżkami wody i szczyptą soli. Na patelni rozgrzać olej. Filety panierować w jajku i płatkach migdałowych, smażyć po 6-7 minut z każdej strony. Brokuły zagotować w osolonym wrzątku, odcedzić.
Usmażonego dorsza podawać z brokułami.
Dorsz z porami.
Składniki:
4 dzwonka dorsza (po 180 g), 1/2 cytryny, sól, pieprz, 500 g porów, 3 łyżki margaryny, szczypta gałki muszkatołowej, szklanka białego wina lub bulionu warzywnego.
Przygotowanie:
Kawałki dorsza umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku. Wyciśniętym sokiem z cytryny skropić rybę, oprószyć solą i piprzem, odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Pory umyć, odciąć twarde piętki i końce zielonych liści. Dokładnie umyć i oczyścić, pokroić w dość grube pierścienie. Połowę margaryny rozgrzać w brytfannie, wrzucić pory, mieszając smażyć przez 5 minut. Na tarce o małych otworach zetrzeć gałkę muszkatołową. Pory polać winem lub bulionem, przyprawić solą i pieprzem. Dusić na niezbyt dużym ogniu około 5 minut.
Dzwonka ryby ułożyć w brytfannie na porach, posypać wiórkami margaryny dokładnie schłodzonej w zamrażalniku, przykryć i dusić około 15-20 minut.
Rybę podawać w naczyniu, w którym była przyrządzona lub na półmisku obłożoną porami. Jako dodatek można podawać ziemniaki z wody.
Życzę smacznego ...
Rybę sprawić, umyć, natrzeć solą i pieprzem. Około 2 litry wody wlać do rondla, dodać sok z cytryny i przyprawy, zagotować. Włożyć rybę, po 15 minutach ostrożnie wyjąć.
Pieczarki obrać, pokroić w plastry. Cebulę obrać, posiekać, 2 łyżki masła roztopić w rondlu, wrzucić cebulę, pieczarki, zrumienić, dodać pomidory razem z zalewą, przyprawić, dusić 10 minut. Pieczarki i pomidory włożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć dorsza, posypać wiórkami masła i tartą bułką. Zapiekać przez około 15 min. w temp. 180 - st.C.
Filety z dorsza w sosie musztardowym.
Składniki:
4 filety z dorsza, 2 szklanki wody, 2 listki laurowe, 40 g masła, 40 g mąki, trochę więcej jak pół szklanki śmietany, 1/2 szklanki bulionu warzywnego, sok z 1/2 cytryny, 3-4 łyżki musztardy, biały pieprz, sól, posiekana, zielona natka pietruszki.
Przygotowanie:
Filety umyć, osuszyć. Wodę zagotować z sokiem z cytryny, listkami laurowymi i solą. Włożyć filety, gotować około 15 minut. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, wlać bulion i 3-5 łyżek wywaru z gotowania ryb, dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać musztardę, zagotować ciągle mieszając a na sam koniec dodać śmietanę, zamieszać, nie gotować już ino podgrzać.
Filety delikatnie wyjąć, osączyć, przełożyć na nagrzane talerze. Polać gorącym sosem, posypać natką.
Dorsz w migdałach.
Składniki:
4 mrożone filety z dorsza, 2 jajka, łyżka mąki, 4-5 łyżek płatków migdałowych, łyżka soku z cytryny, 250 g mrożonych brokułów, olej do smażenia, sól, biały pieprz.
Przygotowanie:
Filety lekko rozmrozić, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem oraz mąk. Jajka rozmącić z 1-2 łyżkami wody i szczyptą soli. Na patelni rozgrzać olej. Filety panierować w jajku i płatkach migdałowych, smażyć po 6-7 minut z każdej strony. Brokuły zagotować w osolonym wrzątku, odcedzić.
Usmażonego dorsza podawać z brokułami.
Dorsz z porami.
Składniki:
4 dzwonka dorsza (po 180 g), 1/2 cytryny, sól, pieprz, 500 g porów, 3 łyżki margaryny, szczypta gałki muszkatołowej, szklanka białego wina lub bulionu warzywnego.
Przygotowanie:
Kawałki dorsza umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku. Wyciśniętym sokiem z cytryny skropić rybę, oprószyć solą i piprzem, odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Pory umyć, odciąć twarde piętki i końce zielonych liści. Dokładnie umyć i oczyścić, pokroić w dość grube pierścienie. Połowę margaryny rozgrzać w brytfannie, wrzucić pory, mieszając smażyć przez 5 minut. Na tarce o małych otworach zetrzeć gałkę muszkatołową. Pory polać winem lub bulionem, przyprawić solą i pieprzem. Dusić na niezbyt dużym ogniu około 5 minut.
Dzwonka ryby ułożyć w brytfannie na porach, posypać wiórkami margaryny dokładnie schłodzonej w zamrażalniku, przykryć i dusić około 15-20 minut.
Rybę podawać w naczyniu, w którym była przyrządzona lub na półmisku obłożoną porami. Jako dodatek można podawać ziemniaki z wody.
Życzę smacznego ...
Chyba domyślasz się, że ostatnia potrawa nie przypadła mi do gustu ze względu na pory. Pozostałe dorsze są rewelacyjne. Jutro wyślę męża po filety i wrócę do Ciebie, aby jeszcze postudiować tego dorsza.
OdpowiedzUsuńŻyczę słodkich snów.
Oj Aniu a ja się cieszę, że tylko jedna potrawa odpadła (znając Ciebie) ...:)) No tak Aniu, wpadaj sobie tyle razy ile tylko chcesz, bardzo miło mi będzie a jak zrobisz jakąś potrawę nie omieszkasz napisać jak smakowała ?
UsuńDuża buźka !
Już od dwóch godzin mam na wierzchu Twój blog, bo dziś robiłam tego dorsza w sosie musztardowym. Wyszedł wspaniale, jedynie sos za gęsty, ale to mało ważne, bo był z tego wszystkiego najsmaczniejszy. Muszę częściej robić taki sos do jakichś mięs.
OdpowiedzUsuńDzięki za ten przepis.
Życzę miłego dnia.
Aniu bardzo mnie to cieszy, że się udało i smakowało. A ten sos jeśli będziesz chciała na drugi raz mieć mniej gęsty to chyba wiesz co masz zrobić, czy ci napisać ... :))
UsuńOczywiście, że i ten sos będzie się równie dobrze nadawał do jakiejś sztuki mięsa, tak samo jak i chrzanowy.
Serdeczności zostawiam.
Przepraszam, ale jako facet nie bardzo się orientuję. Ile czasu zapiekać tego dorsza w pieczarkach, bo jest napisane "Zapiekać przez około min. w temp. 180 - st.C."??? Tylko 1 minutę?
OdpowiedzUsuńŁo matko, ale właśnie nie napisałam ile minut, dobrze, że zwróciłeś uwag, zraz poprawię. Trzeba zapiekać przez około 15 minut. Sorki :)
Usuń