Możemy jajka podać w kieliszkach. A jak to zrobić, to napiszę i mniej więcej pokażę. Farsze możemy podawać w ugotowanych na twardo, wydrążonych jajkach, w skorupkach lub kieliszkach do jajek. Składniki, które podaję wystarczą do wypełnienia 4 skorupek lub kieliszków do jajek.
Bierzemy dojrzały pomidor i sparzamy go, wyjmujemy pestki, miąższ kroimy w małą kosteczkę, oprószyć solą. 10 dag ikry łososia wymieszać z pomidorem, wypełnić jajka, udekorować koperkiem.
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce, osączyć. Wymieszać z 5 dag twarożku i kilkoma gałązkami oregano, doprawić solą, wypełnić jajka.
10 dag twarożku wymieszać z łyżką śmietany, przyprawić. Mandarynkę obrać, pokroić w kawałki. 10 dag wędzonego łososia pokroić w paski. Jajka wypełnić twarożkiem, na wierzchu ułożyć mandarynki i łososia.
2 jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Białka pokroić na kawałki. Żółtka wymieszać z 2 łyżkami twarożku, przyprawić, wypełnić 4 jajka. Przybrać posiekaną karbowaną natką lub rzeżuchą, posypać białkiem, oprószyć papryką.
Połówki papryki w trzech kolorach pokroić w drobną kostkę, cebulę w piórka. Warzywa przyprawić, wymieszać. Wypełnić jajka, udekorować listkami bazylii.
z aksamitnym farszem...
8 jajek na twardo przepołowić, wyjąć żółtka. 10 dag krewetek obrać, przesmażyć na maśle, posiekać. Cebulę posiekać. Żółtka, krewetki i cebulę wymieszać z 2 łyżkami majonezu i łyżką drobno posiekanego szczypiorku, przyprawić. Zrobić kuleczki, wypełnić białka.
8 jajek na twardo przekroić na pół, wyjąć żółtka. Filet śledzia w zalewie korzennej posiekać. Kawałek kwaśnego jabłka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Śledzia, żółtko przyprawić, wymieszać z łyżką majonezu.
8 jajek ugotowanych na twardo przekroić na pół, wyjąć żółtka. 4 rzodkiewki umyć, obrać (niekoniecznie) zetrzeć na tarce. Cebulę dymkę obrać, posiekać ze szczypiorkiem. Żółtka, rzodkiewki, dymkę i szczypiorek wymieszać z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, przyprawić, wypełnić białka.
8 jajek na twardo przekroić na pół. Żółtka wyjąć, wymieszać z łyżką masła i 2-3 łyżkami śmietany, przyprawić do smaku. Pęczek szczypiorku umyć, otrzepać z wody, grubo posiekać. Zrobić kulki farszu i obtaczać w szczypiorku, ułożyć na białkach.
8 jajek na twardo przekroić na pół, wyjąć żółtka. Filet śledzia w zalewie korzennej posiekać. Kawałek kwaśnego jabłka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Śledzia, żółtko przyprawić, wymieszać z łyżką majonezu.
8 jajek ugotowanych na twardo przekroić na pół, wyjąć żółtka. 4 rzodkiewki umyć, obrać (niekoniecznie) zetrzeć na tarce. Cebulę dymkę obrać, posiekać ze szczypiorkiem. Żółtka, rzodkiewki, dymkę i szczypiorek wymieszać z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, przyprawić, wypełnić białka.
8 jajek na twardo przekroić na pół. Żółtka wyjąć, wymieszać z łyżką masła i 2-3 łyżkami śmietany, przyprawić do smaku. Pęczek szczypiorku umyć, otrzepać z wody, grubo posiekać. Zrobić kulki farszu i obtaczać w szczypiorku, ułożyć na białkach.
aż się głodna zrobiłam. Ja bardzo lubię chleb z jajkiem, majonezem i przyprawą pomidory z czosnekiem i bazylią. mniam!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zaprasam
Pomidorki z bazylią są super i jajeczka z majonezem... też.
UsuńPozdrowionka.
Farsze do jajek są tu rewelacyne. Farsz śledziowy, który tu zaproponowałaś, na Śląsku znany jest jako hekele, gdzie oprócz jabłka (najlepiej zamarynowane z piklami ogórkowymi) dodaje się drobniutko pokrojonej cebuli i takiż sam ogórek kiszony.
OdpowiedzUsuńściskam nieznacznie a smacznie
Już sobie wyobraziłam smak tych hekeli... mniam.
UsuńUściski.
Świetne propozycje, ale jaja mają dużo cholesterolu. Jednak podając je z farszem, można uniknąć żółtek. Przygotuję małej jajowa kolację jak przyjedzie na ferie. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńJeżeli ktoś nie może albo nie lubi żółtek jadać, to wystarczy je podać podobnie jak napisano. Ta Twoja wnusia to ma z Tobą dobrze :)
UsuńPozdrowionka.
Same pyszności na Twoim blogu miłej niedzieli pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMiłej nocki...
u mnie farsz podaje sie w skorupkach. fajnie się to wyjada. u mnie nie może być niczego co się ze śledziami wiąże, bo mój mąż nie ruszy tego.
OdpowiedzUsuńuściski:)
Fajnie się wyjada i fajnie to wygląda...
UsuńEwuś z tymi śledziami, to mój mąż też tak ma!
Pozdrawiam serdecznie.
Nie tylko estetycznie wyglądają, ale zapewnie wybornie smakują |:))) Pozdrawiam, Marylko, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie na wielkanocnym stole wyglądają, a smakują... wybornie.
UsuńJa zresztą lubię jajka w każdej postaci :)
Pozdrowionka.
Podałaś tyle propozycji, że aż trudno mi wybrać, którym farszem napełnię jajka. Oczywiście odpadną te z cebulą i szczypiorkiem. Wszystkie pozostałe wyglądają apetycznie i warto zrobić wszystkie wersje.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam.
Aniu jak zrobisz je wszystkie to będą ładnie, kolorowo wyglądały na wielkanocnym stole i będą jego ozdobą.
UsuńPozdrowionka.
Wspaniałe smakołyki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę :)
UsuńPozdrowionka.
Czyli na parapetówę nie zapraszać??? Nie nalegam:)
OdpowiedzUsuńJa też się mało maluję, ale popatrzeć naprawdę warto.
Jago Ty masz zawsze aktualne, porady, przepisy. Bardzo dobrze!
Bardzo mi się spodobały te jajka w kieiszkach. Chętnie to zrobię u nas w domu.
Pozdrawiam i smacznego!
Vojtek amator jajek w kieliszkach
No jak to nie zapraszać, zapraszać. Vojtku jak wypiję dwa głębsze to już i tej krzywizny budynku nie będę widziała, tylko będzie najprostszy w świecie... :)) Oczywiście, że się piszę :)
UsuńPrzecież nie jesteś ten-tego, żeby się malować, no chyba, że jajka...
Pozdrowionka.
Wykorzystam na Wielkanoc z cała pewnością. Pozdrawiam....
OdpowiedzUsuńI to mnie cieszy... uściski!
UsuńMam teraz spotkania z grupą seniorów i pomyślałam, że zrobię im taką niespodziankę: wydrukuję im te przepisy, podając adres Twojej strony i pokażę jak pięknie można podać zwykłe jajka. Większość z nich nie ma pojęcia o internecie, ale dzieci gdy zobaczą to pewnie sprawdzą. Czy mogę tak zrobić????
OdpowiedzUsuńSerdeczności!
ps. teraz na spotkaniu chcę im pokazać dekorowanie potraw na najprostszych produktach owocowo warzywnych.
Joasiu jesteś KOCHANA, oczywiście, że możesz a nawet bardzo możesz!
UsuńMam jeszcze sporo o dekoracjach rożnych dla potraw, też różnych ale jakoś nigdy nie mam czasu zbytnio, aby się za to wziąć. Tymczasem na blogu mam i muchomorki i żabki z jajek, studzienki z ogórka no i jeszcze coś tam się na pewno znajdzie, jak się poszuka.
Joasiu jeśli będziesz miała następne spotkanie z seniorami, to proszę przekazać im serdeczne życzenia świąteczne od babci Jagi.
Ściskam ich mocno i Ciebie też!
PS. Pomysł jak zwykle masz przedni.