czwartek, 4 kwietnia 2013

Cannelloni


Cannelloni - włoski makaron, przypominający duże rurki o średnicy 2-3 cm i długości około 10 cm. Gotuje się je i nadziewa farszem, polewa sosem, zawsze posypuje startym serem i zapieka. Niekiedy nadziewa się bez wcześniejszego gotowania, zanurza w sosie, posypuje serem i zapieka w nagrzanym piekarniku do 180 st.C., około 35-40 minut. Makaron zawsze musi być całkowicie przykryty sosem. 

 Wkradł się błąd, bo cannelloni wcale nie gotujemy, tylko od razu zapiekamy.
Przepraszam.

Zobacz też przepis na:
cannelloni z farszem szpinakowym 

5 komentarzy:

  1. JaGuś, cannelloni się wcześniej nie gotuje, tylko nadziewa na sucho.
    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz jak jak już teraz wiesz, co i jak z tymi cannelloni lata, bo sama je robiłaś. Ja spisałam to z pewnej (chyba niemądrej książki)i sama się nad tym nie zastanowiłam. Dzięki za zwrócenie uwagi...
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Jaguś, po prostu nie da rady nafaszerować ugotowanego cannelloni, bo się spłaszczy i sklei. Na opakowaniu tego makaronu, który kupuję, wyraźnie o tym napisano.
      Uściski.

      Usuń
    3. Człowiek całe życie się uczy, a ja zwłaszcza :)
      Dziękuję, już jak zauważyłaś zrobiłam małą erratę.
      Buziaki.

      Usuń
  2. 36 yr old Health Coach I Minni Brosh, hailing from Saint-Jovite enjoys watching movies like Radio Free Albemuth and Knapping. Took a trip to Palmeral of Elche and drives a Maserati Tipo 61. moje zrodla

    OdpowiedzUsuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.