Cannelloni - włoski makaron, przypominający duże rurki o średnicy 2-3 cm i długości około 10 cm. Gotuje się je i nadziewa farszem, polewa sosem, zawsze posypuje startym serem i zapieka. Niekiedy nadziewa się bez wcześniejszego gotowania, zanurza w sosie, posypuje serem i zapieka w nagrzanym piekarniku do 180 st.C., około 35-40 minut. Makaron zawsze musi być całkowicie przykryty sosem.
Wkradł się błąd, bo cannelloni wcale nie gotujemy, tylko od razu zapiekamy.
Przepraszam.
Zobacz też przepis na:
cannelloni z farszem szpinakowym
JaGuś, cannelloni się wcześniej nie gotuje, tylko nadziewa na sucho.
OdpowiedzUsuńUściski.
No widzisz jak jak już teraz wiesz, co i jak z tymi cannelloni lata, bo sama je robiłaś. Ja spisałam to z pewnej (chyba niemądrej książki)i sama się nad tym nie zastanowiłam. Dzięki za zwrócenie uwagi...
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Jaguś, po prostu nie da rady nafaszerować ugotowanego cannelloni, bo się spłaszczy i sklei. Na opakowaniu tego makaronu, który kupuję, wyraźnie o tym napisano.
UsuńUściski.
Człowiek całe życie się uczy, a ja zwłaszcza :)
UsuńDziękuję, już jak zauważyłaś zrobiłam małą erratę.
Buziaki.
36 yr old Health Coach I Minni Brosh, hailing from Saint-Jovite enjoys watching movies like Radio Free Albemuth and Knapping. Took a trip to Palmeral of Elche and drives a Maserati Tipo 61. moje zrodla
OdpowiedzUsuń