Crème brûlée
- (wym. krem brule) , słynny francuski deser, jest to gładka
jajeczno-śmietankowa masa o smaku waniliowym zapiekana z warstwą
skarmelizowanego cukru na wierzchu.
Ale aby ten cukier skarmelizować, trzeba mieć specjalny palnik, a ja takiego nie mam. Poza tym wiem, że Anglikom często wychodzi jajecznica zamiast kremu. Buziaczki.
Niekoniecznie trzeba mieć palnik, można to wszystko podpalić, ale nie spalić i też się zrobi. Jak nie umieli zrobić, to wyszła im jajecznica... :) Uściski.
Ja też widziałam to w TV w programie Pascala i też nigdy nie robiłam, bo nie mama takiego małego palnika. A słodki to jest ale od czasu do czasu mogę zgrzeszyć :)
Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)
Sposób komentowania: Wybrać-Nazwa Adres URL Wpisać nazwę w pierwszym okienku Adres URL w drugim - czyli adres bloga. Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.
To COS, jak dla mnie, jest pyszne!*Serdecznosci
OdpowiedzUsuńJudith
A ja to COŚ, to miałabym na jedno posiedzenie i prosiłabym, o więcej... mniam, mniam.
UsuńRzeczywiście mniamuśne:))))
OdpowiedzUsuńAle aby ten cukier skarmelizować, trzeba mieć specjalny palnik, a ja takiego nie mam. Poza tym wiem, że Anglikom często wychodzi jajecznica zamiast kremu.
OdpowiedzUsuńBuziaczki.
Niekoniecznie trzeba mieć palnik, można to wszystko podpalić, ale nie spalić i też się zrobi. Jak nie umieli zrobić, to wyszła im jajecznica... :)
UsuńUściski.
Zawsze widzę, jak robi się to specjalnym palnikiem. Ja go nigdy nie robiłam, bo dla mnie za słodki ten krem.
UsuńGorące uściski.
Ja też widziałam to w TV w programie Pascala i też nigdy nie robiłam, bo nie mama takiego małego palnika. A słodki to jest ale od czasu do czasu mogę zgrzeszyć :)
UsuńUściski.
wyglądają jak muffinki.a je niestety jestem na etapie liczenia kalorii. nic mi prawie z tego nie wychodzi, ale staram się.
OdpowiedzUsuńuściski, jaguś:)
Ewuś tutaj to tylko napisałam tak w skrócie, co to jest ten krem. Kiedyś jednak podam przepis dokładny, jak go zrobić?
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Ja nawet nie próbuję robić takiego przysmaku z wiadomych wzgledów. Pozdrawiam....
OdpowiedzUsuńBardzo szkoda, ale mówi się trudno. Ja póki co, to jeszcze wykorzystuję te słodkie chwile...
UsuńBuziole.