Chiński makaron -
miękki, długi makaron z mąki pszennej, ryżowej, mąki ararutowej lub
mąki grochowej, wody i soli, używany w kuchni orientalnej do dań
podawanych zarówno na zimno jak i na ciepło. Zawiera sól, więc nie
należy jej dodawać do wody przed gotowaniem. Makaron występuje w wielu
postaciach - od płaskich wstążek do cienkich jak włos nitek. W
północnych Chinach najbardziej popularny jest makaron z pszenicy,
wyrabiany z dodatkiem jaj lub tylko wody. Może mieć on różną grubość.
Dostępny jest zazwyczaj suszony.
Podaje się go zazwyczaj ze smażonymi potrawami chińskimi i zupami.
Makaron chiński gotuje się w dużym rondlu, we wrzątku, w proporcjach
3/4 litra wody na 100 g makaronu. Zaraz po wrzuceniu makaronu należy
rondel przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 4-6 minut, w zależności od
grubości makaronu, a następnie odcedzić.
JaGuś, kup kiedyś taki makaron i sama się przekonasz, że nie ma, jak makaron z mąki pszennej. Czasami jadam też z mąki żytniej, ale tylko do sosu, bo inaczej nie smakuje. Buziaczki.
Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)
Sposób komentowania: Wybrać-Nazwa Adres URL Wpisać nazwę w pierwszym okienku Adres URL w drugim - czyli adres bloga. Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.
Kiedyś skusiłam się na makaron ryżowy i wcale mi nie smakował.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Bo to wszystko zależy od tego jaki się ma smak, Ty po prost nie miałaś akurat na ten makaron :)
UsuńBuziole.
JaGuś, kup kiedyś taki makaron i sama się przekonasz, że nie ma, jak makaron z mąki pszennej. Czasami jadam też z mąki żytniej, ale tylko do sosu, bo inaczej nie smakuje.
OdpowiedzUsuńBuziaczki.
Tak w ogóle, pomijając Aniu te wszystkie różniaste makarony, najśmielej napiszę, że najlepszy jest makaron ten robiony własnoręcznie w domu.
UsuńPozdrawiam serdecznie.