czwartek, 4 kwietnia 2013

Chiński makaron

 Fotka z inernetu
Chiński makaron - miękki, długi makaron z mąki pszennej, ryżowej, mąki ararutowej  lub mąki grochowej, wody i soli, używany w kuchni orientalnej do dań podawanych zarówno na zimno jak i na ciepło. Zawiera sól, więc nie należy jej dodawać do wody przed gotowaniem. Makaron występuje w wielu postaciach - od płaskich wstążek do cienkich jak włos nitek. W północnych Chinach najbardziej popularny jest makaron z pszenicy, wyrabiany z dodatkiem jaj lub tylko wody. Może mieć on różną grubość. Dostępny jest zazwyczaj suszony.

Podaje się go zazwyczaj ze smażonymi potrawami chińskimi i zupami.

Makaron chiński gotuje się w dużym rondlu, we wrzątku, w proporcjach 3/4 litra wody na 100 g makaronu. Zaraz po wrzuceniu makaronu należy rondel przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 4-6 minut, w zależności od grubości makaronu, a następnie odcedzić.

4 komentarze:

  1. Kiedyś skusiłam się na makaron ryżowy i wcale mi nie smakował.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to wszystko zależy od tego jaki się ma smak, Ty po prost nie miałaś akurat na ten makaron :)
      Buziole.

      Usuń
  2. JaGuś, kup kiedyś taki makaron i sama się przekonasz, że nie ma, jak makaron z mąki pszennej. Czasami jadam też z mąki żytniej, ale tylko do sosu, bo inaczej nie smakuje.
    Buziaczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak w ogóle, pomijając Aniu te wszystkie różniaste makarony, najśmielej napiszę, że najlepszy jest makaron ten robiony własnoręcznie w domu.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.