poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Ciecierzyca (cieciorka)


Ciecierzyca - zwana także cieciorką ma okrągłe, nieduże ziarenka z "czubkiem" na końcu, rośliny z rodziny motylkowatych. Mają żółtawą lub brunatną barwę i powierzchnię chropowatą. 
alfabet dietetyczny C jak Cieciorka
Ciecierzycę sprzedaje się suszoną a jej obróbka polega na moczeniu ziaren i gotowaniu ich na wolnym ogniu. Po ugotowaniu ma mączystą konsystencję i orzechowy smak. Puree z ciecierzycy dodaje się do zup, duszonych potraw, farszu, sosów i makaronów. Szczególnie popularna jest na Bliskim Wschodzie, w Afryce, Indiach, Hiszpanii i we Włoszech.
*****************************************************************
Podam teraz krótki i łatwy przepis na sałatkę z ciecierzycy.

Gotujemy ciecierzycę na tyle aby otrzymać potem z niej około 3-4 łyżek. Do ugotowanej cieciorki dodajemy kostki sera feta (5-6), kilka umytych wcześniej pomidorków koktajlowych i troszku (około łyżki) drobno posiekanych orzechów włoskich.

Teraz robimy sos do sałatki. 
Łyżeczkę oliwy z oliwek i octu winnego wlewamy do salaterki, następnie wyciskamy nieduży ząbek czosnklu i dodajemy szcyptę ziół prowansalskich. Mieszamy wszystkie składniki i tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. 

 Smacznego!                                         

3 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam sałatki z ciecierzycy, ale z ciekawości może ją kiedyś przyrządzę.
    Niedawno w "Kuchennych rewolucjach" Magda Gessler powiedziała "cietrzewica, co mnie niezwykle rozbawiło.
    Buziaczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka sałatka jest bardzo zdrowa...
      Faktycznie, śmiesznie brzmi ta "cietrzewica" zamiast ciecierzycy :)]
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Istnieje coś takiego jak cietrzewica.

      Usuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.