Ciecierzyca - zwana także cieciorką ma okrągłe, nieduże ziarenka z "czubkiem" na końcu, rośliny z rodziny motylkowatych. Mają żółtawą lub brunatną barwę i powierzchnię chropowatą.
Ciecierzycę sprzedaje się suszoną a jej obróbka polega na moczeniu ziaren i gotowaniu ich na wolnym ogniu. Po ugotowaniu ma mączystą konsystencję i orzechowy smak. Puree z ciecierzycy dodaje się do zup, duszonych potraw, farszu, sosów i makaronów. Szczególnie popularna jest na Bliskim Wschodzie, w Afryce, Indiach, Hiszpanii i we Włoszech.
*****************************************************************
Podam teraz krótki i łatwy przepis na sałatkę z ciecierzycy.
Gotujemy ciecierzycę na tyle aby otrzymać potem z niej około 3-4 łyżek. Do ugotowanej cieciorki dodajemy kostki sera feta (5-6), kilka umytych wcześniej pomidorków koktajlowych i troszku (około łyżki) drobno posiekanych orzechów włoskich.
Teraz robimy sos do sałatki.
Łyżeczkę oliwy z oliwek i octu winnego wlewamy do salaterki, następnie wyciskamy nieduży ząbek czosnklu i dodajemy szcyptę ziół prowansalskich. Mieszamy wszystkie składniki i tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
Smacznego!
Nigdy nie jadłam sałatki z ciecierzycy, ale z ciekawości może ją kiedyś przyrządzę.
OdpowiedzUsuńNiedawno w "Kuchennych rewolucjach" Magda Gessler powiedziała "cietrzewica, co mnie niezwykle rozbawiło.
Buziaczki.
Taka sałatka jest bardzo zdrowa...
UsuńFaktycznie, śmiesznie brzmi ta "cietrzewica" zamiast ciecierzycy :)]
Pozdrawiam serdecznie.
Istnieje coś takiego jak cietrzewica.
Usuń