poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Ciabatta


Ciabatta - można powiedzieć, że jest to puszysta włoska bułka pieczona i podawana w różnych regionach Włoch - różnie. A tak właściwie jest to włoski biały chleb zrobiony z mąki pszennej, który jest wydłużony, szeroki i do tego płaski, jak... kapeć. I chyba dlatego nadano mu nazwę ciabatta, co oznacza dosłownie "kapeć", "łapeć". Przekrojony na pół wzdłuż, przełożony salami, szynką, mięsem itp. robi z niego kanapkę, którą nazywa się panino. Może być podawana jest też i na ciepło.

2 komentarze:

  1. Można tez ciabattę lekko zgrillować, wtedy jest smaczniejsza. Już dawno nie jadłam ciabatty, bo jadam tylko chleb żytni, który przeważnie mi nie smakuje.
    Buziaczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie Aniu, to jest to zjedzenie ciabatty na ciepło. Na pewno zrobiona w ten sposób na grillu - jest przepyszna.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.