Świętujemy w innych krajach
CHINY
Podgrzybki po chińsku.
Autor : JaGa Opublikowano: Wrzesień 2nd, 2010
Grzyby nie tylko posiadają walory smakowe, ale także wnoszą do domu zapach jesiennego lasu. Po przebraniu i oczyszczeniu tworzymy z nich prawdziwe kulinarne poematy. Żeby zrobić grzyby po chińsku, niekoniecznie muszą to być grzyby typowo chińskie, np.mun czy im podobne, ale mogą być to nasze polskie grzyby. Wystarczy dodać na […]
Pari – riz – reis – oriza – czyli ryż
Autor : JaGa Opublikowano: Październik 23rd, 2009
„Było
to dawno, dawno temu, kiedy jawajski bóg Sziwa, zakochał się w pięknej
dziewczynie. A że w owych czasach dziewczę im piękniejsze, tym wyżej
się ceniło, więc obiekt pożądań bóstwa postawił mu trzy warunki. Już na
pierwszym bóg się potknął. Ślicznotka – widać uspołeczniona – zażądała,
by znalazł takie […]WOK – jak błyskawica!
Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 24th, 2009
Skoro
zaczęłam temat potraw z Bliskiego i Dalekiego Wschodu, nie może obejść
się, bez opisania tego w czym najlepiej owe potrawy robić … , a będzie
to super- WOK! – - Najdawniejszym kucharzom nie dane było doświadczyć
komfortu gotowania na gazie czy kuchence elektrycznej. Gotowano –
wykorzystując otwarty ogień. Chińczycy […]AUSTRIA
Słodki omlet cesarzowej Sisi (Sissi)
Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 7th, 2015
To zwykłe danie zyskało arystokratyczny rodowód dzięki monarchii
habsburskiej, która pozostawiła po sobie nie tylko wielką spuściznę
historyczną i kulturalną, ale także kulinarną. Omlet ten, smażony w
głębokim tłuszczu, jest rodzajem pulchnego naleśnika, porwanego na
kawałki. To niezbyt wykwintne i raczej domowe […]WŁOCHY
Pizza calzone
Autor: JaGa Opublikowano: Lipiec 15th, 2010
Calzone, jest specjalnością Neapolu, można spoko ją nazwać wielkim drożdżowym pierogiem. Nadziewa się ją warzywami, grzybami, szynka, wędzonym boczkiem, owocami morza i serami – do wyboru, do koloru, jak kto chce … Brokuły, cebula, czerwona papryka i bazylia oraz trzy rodzaje sera stanowią pożywne i smaczne nadzienie kruchej pizzy […]
GRECJA
Choriatiki, czyli sałatka grecka
Autor : JaGa Opublikowano: Luty 21st, 2017
Sałatka
Choriatiki jest tradycyjną i popularną w Grecji sałatką, a w
tłumaczeniu oznacza wiejską sałatkę. Można ją zrobić w różnych wersjach,
jednak podstawą tej sałatki są pomidory i oliwa z oliwek. Reszta
przypraw, warzyw i innych dodatków jest dowolna. Po dokładnym
wymieszaniu wszystkich składników, Grecy najczęściej […]Bifteki – greckie „mielone”
Autor : JaGa Opublikowano: Czerwiec 27th, 2016
W Grecji jada się obiady późnym wieczorem. Mężczyźni traktują ten posiłek jako okazję do spotkań towarzyskich odwiedzają tawerny. Jedzenie samych zakąsek trwa zwykle około dwóch godzin, przy piciu ouzo narodowego aperitifu o anyżkowym smaku. Mezes składać się może z kilku lub z kilkunastu małych dań, jak […]
FRANCJA
Sałatka a la Dumas
Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 17th, 2009
Większość z nas kojarzy to nazwisko z przygodami dzielnych muszkieterów. Aleksander Dumas był również znanym smakoszem i wielkim łakomczuchem. Pisarz francuski (1802 – 1870). Jako syn zubożałego generała, Dumas zaznał w dzieciństwie biedy.Wielki talent sprawił jednak, iż szybko stał się bogaty i chude lata odbił sobie […]
Cordon bleu (przepis oryginalny i… )
Autor: JaGa Opublikowano: Luty 19th, 2014
Terminem
tym określa się zarówno panierowane eskalopki cielęce z rozkosznym
nadzieniem, jak i… znakomitą kucharkę. Potrawa ta wzięła swą nazwę od
błękitnej wstęgi, odznaczenia ustanowionego w 1578 roku, przez króla
Francji Henryka III. Otrzymywali ją najodważniejsi Kawalerowie Zakonu
Rycerzy Świętego Ducha. Nieco […]Kurczak Marengo
Właściwie znane są dwie wersje potrawy, które w nazwie mają Marengo. Jedna to delikatny kurczak z pomidorami, a druga to cielęcina do dziś przyrządzana w algierskim mieście o tej samej nazwie. Marengo to przedmieście włoskiej Alessandrii, gdzie 14 czerwca 1800 roku, Napoleon Bonaparte stoczył decydującą bitwę II kampanii [...]ROSJA
Szarlotka z migdałami i stary samowar
Autor: JaGa Opublikowano: Listopad 17th, 2014
Nadchodzi jesień, a właściwie już nadeszła, chociaż jak na razie nie dała mi się odczuć, że już jest. U mnie pogoda jest fenomenalna, niczym latem. Z tym, że wieczory i ranki są jednak chłodne. Wraz z jesienią przyjdzie czas chłodu i słoty, długie wieczory, które najlepiej spędzimy przy kawałku pysznego ciasta i szklance […]
Tort Pawłowej
Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 17th, 2011
Dzięki masie bezowej jest kruchy i niezwykle lekki, a mus owocowy z alkoholem sprawia, że tort zachwyca finezją smaku, podobnie jak taniec słynnej baletnicy. Zanim jednak napiszę o torcie, warto wspomnieć o samej Annie Pawłowej i jej drodze do kariery (pójdę na skróty). Anna Pawłowa urodziła się ostatniego dnia stycznia 1881 […]
WĘGRY
Klasyczne węgierskie leczo + wersja druga
Autor: JaGa Opublikowano: Sierpień 1st, 2010
Pomimo,
że remont w domu nadal trwa, pomimo, że całe moje „archiwum” zostało
wyniesione do garażu – a nie mogę się obyć bez Was moi drodzy i tegoż
bloga, więc wczoraj zakupiłam gazetkę „Moje gotowanie” a znalazłam w
niej, tę potrawę, o której chcę Wam dzisiaj napisać. Zapomniałam całkiem
o tym dobrym i pysznym daniu, o którym […]
20 year-old Environmental Tech Bernadene Newhouse, hailing from Laurentiens enjoys watching movies like Downhill and Scouting. Took a trip to Historic Area of Willemstad and drives a Bentley Litre Supercharged Le Mans. zobacz co znalazlem
OdpowiedzUsuń