wtorek, 18 października 2016

Podróże kulinarne

Świętujemy w innych krajach


CHINY

Podgrzybki po chińsku.

Autor : JaGa Opublikowano: Wrzesień 2nd, 2010
Podgrzybki po chińsku.
Grzyby nie tylko posiadają walory smakowe, ale także wnoszą do domu zapach jesiennego lasu. Po przebraniu i oczyszczeniu tworzymy z nich prawdziwe kulinarne poematy. Żeby zrobić grzyby po chińsku, niekoniecznie muszą to być grzyby typowo chińskie, np.mun czy im podobne, ale mogą być to nasze polskie grzyby. Wystarczy dodać na []

Pari – riz – reis – oriza – czyli ryż

Autor : JaGa Opublikowano: Październik 23rd, 2009
Pari – riz – reis – oriza – czyli ryż„Było to dawno, dawno temu, kiedy jawajski bóg Sziwa, zakochał się w pięknej dziewczynie. A że w owych  czasach dziewczę im piękniejsze, tym wyżej się ceniło, więc obiekt pożądań bóstwa postawił mu trzy warunki. Już na pierwszym bóg się potknął. Ślicznotka – widać uspołeczniona – zażądała, by znalazł takie []

WOK – jak błyskawica!

Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 24th, 2009
WOK – jak błyskawica!Skoro zaczęłam temat potraw z Bliskiego i Dalekiego Wschodu, nie może obejść się, bez opisania tego w czym najlepiej owe potrawy robić … , a będzie to super- WOK! – - Najdawniejszym kucharzom nie dane było doświadczyć komfortu gotowania na gazie czy kuchence elektrycznej. Gotowano – wykorzystując otwarty ogień. Chińczycy []

AUSTRIA

Słodki omlet cesarzowej Sisi (Sissi)

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 7th, 2015
Słodki omlet cesarzowej Sisi (Sissi)   To zwykłe danie zyskało arystokratyczny rodowód dzięki monarchii habsburskiej, która pozostawiła po sobie nie tylko wielką spuściznę historyczną i kulturalną, ale także kulinarną.    Omlet ten, smażony w głębokim tłuszczu, jest rodzajem pulchnego naleśnika, porwanego na kawałki. To niezbyt wykwintne i raczej domowe []

WŁOCHY

Pizza calzone

Autor: JaGa Opublikowano: Lipiec 15th, 2010

Pizza calzone

Calzone, jest specjalnością Neapolu, można spoko ją nazwać wielkim drożdżowym pierogiem. Nadziewa się ją warzywami, grzybami, szynka, wędzonym boczkiem, owocami morza i serami – do wyboru, do koloru, jak kto chce … Brokuły, cebula, czerwona papryka i bazylia oraz trzy rodzaje sera stanowią pożywne i smaczne nadzienie kruchej pizzy []

GRECJA

Choriatiki, czyli sałatka grecka

Autor : JaGa Opublikowano: Luty 21st, 2017
Choriatiki, czyli sałatka greckaSałatka Choriatiki jest tradycyjną i popularną w Grecji sałatką, a w tłumaczeniu oznacza wiejską sałatkę. Można ją zrobić w różnych wersjach, jednak podstawą tej sałatki są pomidory i oliwa z oliwek. Reszta przypraw, warzyw i innych dodatków jest dowolna. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, Grecy najczęściej []

Bifteki – greckie „mielone”

Autor : JaGa Opublikowano: Czerwiec 27th, 2016
Bifteki – greckie „mielone”
W Grecji jada się obiady późnym wieczorem. Mężczyźni traktują ten posiłek jako okazję do spotkań towarzyskich odwiedzają tawerny.    Jedzenie samych zakąsek trwa zwykle około dwóch godzin, przy piciu ouzo narodowego aperitifu o anyżkowym smaku.  Mezes składać się może z kilku lub z kilkunastu małych dań, jak []

FRANCJA 

Sałatka a la Dumas

Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 17th, 2009

Sałatka a la Dumas

Większość z nas kojarzy to nazwisko z przygodami dzielnych muszkieterów. Aleksander Dumas był również znanym smakoszem i wielkim łakomczuchem.      Pisarz francuski (1802 – 1870). Jako syn zubożałego generała, Dumas zaznał w dzieciństwie biedy.Wielki talent sprawił jednak, iż szybko stał się bogaty i chude lata odbił sobie []

Cordon bleu (przepis oryginalny i… )

Autor: JaGa Opublikowano: Luty 19th, 2014
Cordon bleu (przepis oryginalny i… )Terminem tym określa się zarówno panierowane eskalopki cielęce z rozkosznym nadzieniem, jak i… znakomitą kucharkę.    Potrawa ta wzięła swą nazwę od błękitnej wstęgi, odznaczenia ustanowionego w 1578 roku, przez króla Francji Henryka III. Otrzymywali ją najodważniejsi Kawalerowie Zakonu Rycerzy Świętego Ducha. Nieco []

Kurczak Marengo

Kurczak Marengo Właściwie znane są dwie wersje potrawy, które w nazwie mają Marengo. Jedna to delikatny kurczak z pomidorami, a druga to cielęcina do dziś przyrządzana w algierskim mieście o tej samej nazwie. Marengo to przedmieście włoskiej Alessandrii, gdzie 14 czerwca 1800 roku, Napoleon Bonaparte stoczył decydującą bitwę II kampanii [...]


ROSJA

Szarlotka z migdałami i stary samowar

Autor: JaGa Opublikowano: Listopad 17th, 2014

Szarlotka z migdałami i stary samowar

Nadchodzi jesień, a właściwie już nadeszła, chociaż jak na razie nie dała mi się odczuć, że już jest. U mnie pogoda jest fenomenalna, niczym latem. Z tym, że wieczory i ranki są jednak chłodne. Wraz z jesienią przyjdzie czas chłodu i słoty, długie wieczory, które najlepiej spędzimy przy kawałku pysznego ciasta i szklance []

Tort Pawłowej

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 17th, 2011
Tort Pawłowej
Dzięki masie bezowej jest kruchy i niezwykle lekki, a mus owocowy z alkoholem sprawia, że tort zachwyca finezją smaku, podobnie jak taniec słynnej baletnicy. Zanim jednak napiszę o torcie, warto wspomnieć o samej Annie Pawłowej i jej drodze do kariery (pójdę na skróty). Anna Pawłowa urodziła się ostatniego dnia stycznia 1881 []

WĘGRY

Klasyczne węgierskie leczo + wersja druga

Autor: JaGa Opublikowano: Sierpień 1st, 2010
Klasyczne węgierskie leczo + wersja drugaPomimo, że remont w domu nadal trwa, pomimo, że całe moje „archiwum” zostało wyniesione do garażu – a nie mogę się obyć bez Was moi drodzy i tegoż bloga, więc wczoraj zakupiłam gazetkę „Moje gotowanie” a znalazłam w niej, tę potrawę, o której chcę Wam dzisiaj napisać. Zapomniałam całkiem o tym dobrym i pysznym daniu, o którym []

1 komentarz:

  1. 20 year-old Environmental Tech Bernadene Newhouse, hailing from Laurentiens enjoys watching movies like Downhill and Scouting. Took a trip to Historic Area of Willemstad and drives a Bentley Litre Supercharged Le Mans. zobacz co znalazlem

    OdpowiedzUsuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.