wtorek, 31 października 2017

Pytanie - odpowiedź (zdrowie)

 
"Pytanie-odpowiedź" zaczęłam już wprowadzać na stronie "babuni-blog49".

 Dzisiaj chcę dalej ten temat ciągnąć i zawsze będę te tematy zamieszczała tutaj, na tym blogu, na stronach pod tym samym tytułem. 

Jak już pisałam wcześniej będą to pytania czytelników różnych czasopism, a odpowiedzi na te pytania dają specjaliści z danej dziedziny. 

Może nie zawsze te odpowiedzi i pytania będą trafne, ale myślę, że warto wiedzieć... 

Gdy malucha męczy kolka

Przy napadzie kolki malucha trudno uspokoić.

Na przypadłość tę cierpi co trzecie niemowlę. Dolegliwości pojawiają się między 3 a 21 dniem życia. Ustępują, gdy maluch kończy 3-4 miesiące.


    Głównym objawem kolki są napady płaczu, które zaczynają się wieczorem i utrzymują co najmniej 3 godziny. Maluch gwałtownie podkurcza nóżki, zaciska piąstki i przez kilka minut krzyczy. Po chwilowym uspokojeniu znów rozlega się płacz. Podczas ataku kolki brzuszek dziecka jest wzdęty. 

środa, 25 października 2017

Domowa przyprawa do piernika

O prostym sposobie na zrobienie pierniczków pisałam już wcześniej tu: Pierniki, pierniczki i prosty sposób na nie. Dzisiaj chcę napisać o tym jak zrobić samemu  przyprawę do piernika. 
12391064_514431518731384_5913854292718243358_n.jpg (720×960)

niedziela, 22 października 2017

Jak wyczyścić biżuterię?

    Biżuteria złota, srebrna, miedziana i każda inna z biegiem czasu traci na urodzie: zanika jej blask i świeżość.


 Biżuterię możemy jednak chronić, przywracając jej połysk i blask za pomocą kilku sztuczek:

 Złoto … By pierścionki czy łańcuszki lśniły jak nowe, posmaruj je sokiem z cebuli, odłóż na kilka godzin i wypoleruj. Pierścionki, kolczyki, broszki często zawierają kamienie szlachetne, np.brylanty czy szafiry, namocz je w ciepłej wodzie z dodatkiem płatków mydlanych, a następnie opłukaj i osusz. Łańcuszki i bransoletki ze złota i platyny czyścimy też w ciepłej wodzie z dodatkiem płatków mydlanych, ale płuczemy w wodzie ze spirytusem.

sobota, 21 października 2017

Fenkuł ... afrodyzjak z Włoch

Fenkuł w Polsce jest mniej znany niż we Włoszech i Francji.
Już Rzymianie doceniali anyżkowy zapach fenkułu.

      Koper włoski to wysoka, osiągająca nawet 2 m, bulwiasta roślina o kilku łodygach i pierzastych liściach. Bulwa ma gorzkawy, korzenny smak i anyżkowy zapach. 
      Jeśli chcemy nadać wyjątkowego smaku naszym potrawom, musimy przekonać się do tej aromatycznej rośliny. 
      Fenkuł, czyli koper włoski, pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, ale można go również spotkać w naszych

piątek, 20 października 2017

Kapuśniak z wkładką

 Witam serdecznie.
I już! Jestem i będę tu! Buziaki dla wszystkich!

Cóż mogę powiedzieć o kapuśniaku? Tylko tyle, że jest jedną z moich ulubionych zup. A gdy dodamy do tej zupy to i tamto, to już poezja. W te chłodne jesienne oraz zimowe dni, także nas rozgrzeje i wprawi w dobry nastrój - powiadam Wam.


kapuśniak z wkładką_
   KAPUŚNIACZEK

Słowniczek kulinarny - "W"

 Reklama z 1900 roku, źródło Wikipedia

Worcestershire - aromatyczny, pikantny, słodko-kwaśny, ciemnobrązowy sos produkowany w angielskim mieście Worcester
   Jego receptura okryta jest tajemnicą, wiadomo jednak, że w skład sosu wchodzi kilkanaście przypraw: keczup, brandy, sos sojowy, owoce tamarynowca, kilka gatunków papryki i pieprzu, anchois, cebula, czosnek.
    Na dnie butelki gromadzi się osad, dlatego sos należy  wstrząsnąć przed użyciem.
 Jest to sos kulinarnie fermentowany o korzennym smaku i płynnej konsystencji.
    Oryginalna receptura – stworzona przez Johnego Wheeleya Lea i Williama Henry'ego Perrinsa w latach 30.
   Sos ten smakuje zarówno z daniami poddanymi obróbce termicznej jak i niegotowanych, w szczególności zaś do dań z wołowiny oraz jako przyprawa do zup, mięs, warzyw i makaronów. Wchodzi także w skład sałatki Cezara oraz koktajlu zwanego "Krwawa Mary".
"Gdy po raz pierwszy wytworzono daną miksturę, to okazała się ona tak mocna, że aż niejadalna, wobec tego beczkę z nią umieszczono w piwnicy apteki panów Lea i Perrinsa.
Po kilku latach, chcąc zwolnić miejsce do przechowywania innych towarów, aptekarze zdecydowali, że spróbują znajdującej się w beczce mieszaniny – prawdopodobnie po to, by sprawdzić, czy jest nadal niejadalna jak poprzednio.
Degustacja pozwoliła stwierdzić, że sfermentowany sos stracił na swej ostrości i można go było spożywać. W roku 1838 do obrotu wprowadzono pierwsze butelki produktu "Lea & Perrins Worcestershire Sauce".

Źródło: Wikipedia

Cocotte


Cocotte - małe, żaroodporne naczynie do zapiekanek, w którym przyrządza się i podaje jajka, suflety, musy. Znane w Polsce jako kokilka.

Podobny obraz
 Cocotte do jajek.