Pierniki,
pierniczki… już najwyższy czas na nie i zabawa przednia będzie,
szczególnie dla dzieci. No i popatrzcie jak ten czas leci, zdaje mi się,
że Wigilia dopiero co była…
Zanim podam jakiś przepis na nie, warto wiedzieć o nich troszku więcej.
Przecież święta Bożego Narodzenia nie mogą bez nich się odbyć, ozdobią
nie tylko stół, ale i choinkę. I trzeba piec już teraz, no bo kiedy?!
√
Te rady dotyczące pierników,
pierniczków znalazłam w gazecie „Tina” – nr 25 – 28 listopad 2012.
Pomyślałam więc, że napiszę o tym. Okazało się to "strzałem w dziesiątkę"! Robiłam je i są pyszne!
v
Jak zrobić samemu przyprawę do piernika?
Bez trudu przygotujesz aromatyczną mieszankę do świątecznych pierników.
√
1… zmiel po łyżeczce goździków, ziela angielskiego, pieprzu, cynamonu, gałki muszkatołowej i kolendry.
2… dodaj łyżeczkę mielonego imbiru i pół łyżeczki kardamonu.
3… wymieszaj składniki i przełóż do pojemnika.
v
Błyszczące i takie kruche!
Jeśli nie planujesz oblewania
ciastek lukrem i chcesz, by miały lśniącą skórkę, jest na to sposób. Na
10 minut przed końcem pieczenia wyjmij je na chwilę z piekarnika i
posmaruj letnim posłodzonym mlekiem.
Lukier bialutki jak śnieg
1 szklanka cukru pudru rozpuść w 2-3
łyżkach wrzątku lub soku cytrynowego. Dodaj 5 kropli aromatu rumowego.
Lukrem ozdób pierniki.
Szczelnie zamknięte
Potrzeba trochę czasu, by upieczone
pierniczki zmiękły i skruszały. Dlatego upiecz je już teraz i schowaj do
metalowego, szczelnego pojemnika. Jeśli zrobisz to nieco później, do
pojemnika włóż też skórkę z jabłka – ciasteczka szybciej skruszeją.
√
PROSTY SPOSÓB NA PIERNICZKI
v
Składniki:
- 1/2 kostki margaryny (125 g),
- 3 szklanki mąki (5oo g),
- 1 1/2 szklanki cukru pudru (200 g),
- 3/4 szklanki miodu (200 g),
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie przyprawy do pierników (20 g),
- 2 łyżeczki kakao (15 g).
v
Przygotowanie:
1.
Do miski włóż miękką margarynę i pozostałe składniki ciasta. Wszystko
składnie wymieszaj mikserem. Wyrobione ciasto przełóż na posypaną mąką
stolnicę i zagniataj, aż będzie miękkie i gładkie.
-
2.
Tak przygotowane ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż na co najmniej
2 godziny do lodówki. Muszę jednak powiedzieć, że ciasto możecie
przygotować nawet kilka dni wcześniej, ba nawet tygodni (ja trochę za
późno się obudziłam, ale to na przyszłość) i trzymać w lodówce.
-
3.
Schłodzone ciasto wałkuj partiami na grubość 0,5 cm i wycinaj foremką
pierniczki. Wykrojone ułóż na wysmarowanej margaryną dużej, płaskiej
blasze i piecz 8-10 minut w 180 st. C.
-
Czas na dekoracje
Cukier puder wymieszaj z odrobiną
wody lub mleka, abo soku z cytryny i utrzyj na bardzo gęstą, gładką
masę. Tak przygotowany lukier rozłóż na kilka miseczek i zabarw dodając
do każdej z osobna odpowiedni barwnik spożywczy, np. w kolorze
czerwonym, zielonym czy też żółtym.
Upieczone i przestudzone pierniczki pomaluj za pomocą pędzelka, patyczka lub szprycy.Dzisiaj, tj. 22.11.2017 r. zamieściłam fotkę pierniczków, które Ania robiła wg. tego przepisu i bardzo sobie je chwaliła. A na dowód tego i moją prośbę, przesłała mi zdjęcie.
I jeszcze taka drobna uwaga od Ani.
"Marylko, dodam jeszcze jedną rzecz: otóż moje pierniczki piekłam 15
minut. Może z termoobiegiem wystarczy 8 minut, ja jednak nie lubię piec z
termoobiegiem, kiedyś wysuszyłam mięso na wiór".
an-ulu bardzo dziękuję.
Zobacz jeszcze:
Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 18th, 2009
http://polki.pl/kuchnia_raport_artykul,10032682.html
Misternie zdobione mazurki, lukrowane pierniki czy baby wielkanocne to
małe dzieła sztuki. Może je zrobić każda gospodyni. Może być surowy
(zdobniczy i do polewania) oraz gotowany (tylko do polewania). Każdy
lukier da się zabarwić. Wystarczy pod koniec ucierania dodać barwniki […]
Mniamuśne!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam bardzo cieplutko:)))
No pewnie, że mniamniuśne... :)
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Święta to i czas na pierniczki :-)
OdpowiedzUsuńU mnie siostra dostarcza pierniczki :-)
Dobrze jest mieć taką siostrę...
UsuńPozdrawiam serdecznie.
O ciasteczkach pomyślę, ale mam za to w lodówce zakiszony piernik, bo bez niego nie wyobrażamy świat. Moi bardzo go lubią. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńA ja wiem Lotuś, że Ty co roku na święta masz przepyszne pierniczki.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Jaguś, chyba z braku czasu zarwę jakąś nockę, ale pierniki to muszę upiec.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecsznie
Moja droga to już najwyższy czas abyś zarwała tę nockę, bo na pierniczki później może być za późni i nie zdąźą zmięknąć i nabrać kruchości...
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Piernik czasami piekłam, ale pierniczków nigdy. Aż sama się zastanawiam, czy je upiekę wg Twojego przepisu, ale wątpię, bo i tak nie mogę ich zjeść, a mąż kupi sobie w markecie polane czekoladą.
OdpowiedzUsuńNa GG podałam ten przepis mojemu synowi, bo on uwielbia piec. Wyobrażasz sobie chłopaka, który piecze, a jego matka nie!?
Serdecznie pozdrawiam.
No tak Aniu wiedziałam, że Ty znajdziesz sposób na te pierniczki... :) No i tu pokłon składam w stronę syna i jeśli je upiecze koniecznie musisz powiedzieć jak smakowały!
UsuńNo wiesz, ktoś musi w rodzinie piec. U mnie dobre ciasta robi córka, a ja już troszku mniej...
Pozdrawiam serdecznie.
Klik dobry:)
OdpowiedzUsuńŚliczne te Twoje pierniczki. To już tegoroczne, czy stare zdjęcie?
Pozdrawiam serdecznie.
alEllu ależ to nie są moje pierniczki, poniżej napisałam, że fotka i przepis pochodzą z gazety. Jak je upiekę, to zaraz fotkę im strzelę i zamieszczę, wtedy będziemy podziwiały je obydwie... :) Dałam fotkę, żebyście mogli zobaczyć jak też je można różnie zrobić...
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Witaj
OdpowiedzUsuńPierniki muszą być obowiązkowo, bo bez nich, ani choinki, ani świąt by u mnie nie było :)
Gorąco, smacznie pozdrawiam :)
Morgano wiedz, że u mnie też... :))
UsuńCieplutko pozdrawiam.
Na piernik mam prosty i sprawdzony przepis i piekę. A pierniczki spadły mi z nieba, jutro muszę kupic foremki i do roboty ! Dzięki, Marylko , całuję :))))
OdpowiedzUsuńKażdy kto piecze pierniczki tak w zasadzie to piecze po swojemu i ma swój sprawdzony już przepis na nie. Jednakże jeśli ktoś nigdy ich sam nie piekł to wydaje mi się, że yen prosty sposób jest najlepszy aby zacząć je piec...
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Bardzo lubię pierniczki, w każdej postaci. Tylko nie lubię ich przygotowywać. Mają wspaniały smak i aromat. W święta są obowiązkowe. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak Zbyszku pierniczki zawsze pachną świętami, nie wiem dlaczego ale mi zawsze one najbardziej kojarzą się ze świętami, które mają nadejść.
UsuńPozdrawiam serdecznie
a ja w tym roku będę miała ciasta kupione:( właśnie coś nam się spaliło w kuchence elektrycznej a naprawa droższa od nowej. można tylko gotować. kuchnia odziedziczona wraz z kupionym domem - gazu niet. nowej nie kupimy na razie, musi wystarczyć prodiż.
OdpowiedzUsuńMoja kuchenka też coś zaczyna szwankować muszę uważać, bo coś za mocno mi przypieka a wcale nie jest taka stara przecież i też elektryczny piekarnik ma z termoobiegiem. Ale jak się ciasto przypilnuje to i się upiecze w niej dobrze...
UsuńA prodiże to jest całkiem dobra rzecz do różnego pieczystego.
Pozdrawiam serdecznie.
Córka uwielbia piec wszelkie ciastka i ciasteczka przez calutki rok, podobnie też teraz razem z maluchami pieką pierniki . Ja jakoś ciasta piec lubiłam a jak mus to i pierniczki i ciasteczka ale szczerze powiedziawszy teraz wole sobie je kupować gotowe. Katarzynki w czekoladzie, albo toruńskie pierniki, teraz i pyszne norymberskie, jest w czym wybierać. Pozdrawiam JaGa serdecznie-;))
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak u mnie Ulu, córka moja też piecze pyszne ciasta. Ja pierniczki to tylko jada\m od święta, bo troszku są dla mnie za słodkie. A najlepiej to lubię jak sobie wiszą na choince i pięknie ją przyozdabiają. Masz rację też, że teraz w sklepach jest mnogość różnego towaru, ale takie kupne pierniczki to jakoś mniej mi pachną świętami...
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Przepis przepisem a mi i tak nic nie wychodzi :)
OdpowiedzUsuńAtalko nigdy nie trzeba się od razu zniechęcać jak coś nie wychodzi, trzeba próbować, aż... do skutku :))
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Ja już zrobiłam pierniczki. Wieszam je co roku na choince i co roku znikają błyskawicznie.Nie są tak piękne jak Twoje, muszę się przyłożyć. Serdeczności
OdpowiedzUsuńHaniu wiadomo, że jak pierniczki wiszą na choince to i wabią wszystkich wkoło, a ta fotka to akurat nie moja, ja ją tylko pożyczyłam z gazety.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Piękne i kolorowe pierniczki przepisy wspaniałe ,Twój blog bardzo ładny i świateczny serdecznie pozdrawiam milego wieczoru
OdpowiedzUsuńRóżyczko cieszę się, że wystrój mego bloga tak Ci się podoba, a pierniczki też są śliczne... :)
UsuńPozdrawiam serdecznie.
uwielbiam wszystkie ciasteczka ale nie mogę jeść przez swoją wykrytą chorobę pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńO tak Agatuszko przy Twojej chorobie to raczej słodkości nie jadaj - po co się narażać...
UsuńPozdrawiam serdecznie.
W tym roku na mnie przypadło wykonanie śledzi, ciasta ( jeszcze nie zdecydowałam jakie zrobię) i właśnie pierniczków. Będę robić chyba trzy rodzaje i to w ilości hurtowej :P No i oczywiście trzeba je będzie przyozdobić :) Dobrze, że można je zrobić dużo wcześniej. Trzymaj za mnie kciuki :) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńkasia
notatnikkulinarny.blogspot.com
Kasiu no to będziesz miała co robić i zapewne wszystko pójdzie po Twojej myśli, a kciuki oczywiście, że będę trzymała za Ciebie. Pierogi, pierniczki (chyba to najbardziej pracochłonne) to faktycznie możemy zrobić już teraz, aby przed świętami samymi nie zapracować się na śmierć...
UsuńTrzymam kciuki - powodzenia!
Pozdrawiam serdecznie.
Tyle pochwał dla pierniczków więć i ja pochwalam ,ten cudowny smak i zapach.Koniecznie muszą być !A może znasz jakiś b.prosty i szybki sposób na piernik.Serdecznie pozdrawiam!
UsuńA mam, ale to nie taki prosty, ale też nietrudny przepis będzie :) Właśnie dzisiaj chcę o nim napisać...
UsuńPozdrawiam serdecznie.
No widzisz Anonimowy miałam napisać o tym pierniku, ale nie wiedziałam, że już tak późno jest, a święta już tuż, tuż...
UsuńWięc nie napisałam, za co przepraszam, może za rok szybciej się z tym wszystkim uwinę...
Pozdrawiam serdecznie.
Rada dla żółtodziobów - ciasto niezbyt łatwo się wyrabia mixerem (jeśli tak jak ja dało się mniej miodu niż w przepisie ok.1/3). Przy wyrabianiu ciasta pomaga mała ilość wody (dosłownie skropienie ciasta. Dodałam też 2 łyżki nutelli i 2 łyżeczki skórki pomarańczowej (mam świadomość, że może ona mieć wpływa na niejednolitą powierzchnię pierniczków). Zobaczymy co z tego wyniknie ;) :) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję za te rady, sama ciekawa jestem jak też Ci one wyjdą. Trzymam kciuki. :)
UsuńPozdrowionka.
Moze ktos napisze jak wyszly a nie ze bedzie robil
OdpowiedzUsuńMuszę Ci powiedzieć (skoro się pytasz), że są dobre. Najpierw upiekła je moja koleżanka i dała mi na spróbowanie, były bardzo dobre. Upiekłam i ja i okazało się, że naprawdę są dobre.
UsuńPozdrowionka.
Witam serdecznie. Zostałam poproszona o zrobienie ciasteczek piernikowych na patyku. Co prawda będzie to ciasto piernikowe,ale w innym ksztalcie np kwiatów. Nie wiem, czy powinnam upiec pierniczki z patyczkami czy wsadzić je po upieczeniu? Bardzo proszę o odpowiedź bo troszkę mi się śpieszy. Będę wdzięczna za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńA jak pięknie ozdobione :D śliczne!
OdpowiedzUsuńWłaśnie je upiekłam i są przepyszne a z lukrem z aromatem rumowym palce lizać ;-)))
OdpowiedzUsuńWłaśnie je upiekłam. Pyszne , a z lukrem z aromatem rumowym palce lizać ;-))))
OdpowiedzUsuńIle sztuk wyjdzie z tego ciasta ?
OdpowiedzUsuńJutro skorzystam z przepisu :) widać ze łatwo zrobić a wyglądają na pyszne
OdpowiedzUsuńOlu bardzo mnie to cieszy. :)
UsuńO jejku, nie pamiętam :)
OdpowiedzUsuńhmmm, wyglądają przepysznie, ale powiedz mi kochana czy można zamiast margaryny użyć innego tłuszczu?
OdpowiedzUsuńAgnieszko nie próbowałam czym innym zastąpić margaryny. Myślę jednak, że można spróbować.
UsuńSerdeczności.