poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Curry

   
Curry -
zobacz też tu: 
curry mieszanka wielu przypraw i stąd wiele rodzajów curry różniących się aromatem i smakiem. Składniki curry są okryte tajemnicą handlową, ale wiadomo, że w jego skład wchodzą w odpowiednich proporcjach m. in: kolendra, kurkuma, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, kwiat pieprzowy, owoc tamarynowca, lukrecja, goździki. Czasem także cynamon, kozieradka, gorczyca, ostra papryka, koper. Mieszankę można kupować gotową, najlepiej w sklepach z artykułami azjatyckimi. Ma dość łagodny smak, ale bardzo intensywny aromat, który tłumi wszystkie inne przyprawy. W kuchni indyjskiej curry to także termin określający potrawy z ryżu, drobiu, ryb, kasz, przyprawiane mieszanką korzeni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.