niedziela, 21 kwietnia 2013

Cydr

Cydr - moszcz z jabłek wytwarzany z różnych ich odmian. Wytwarzany jest od XII wieku w Normandii i Bretanii. Ma niewielką zawartość alkoholu i bywa nasycany dwutlenkiem węgla. To jabłkowe wino pije się jak soki i dodaje do wielu potraw z ryb, do mięsa i deserów.

Sprzedawany jest najczęściej w butelkach przypominających piwo lub wino. Cydr służy także do produkcji alkoholi destylowanych, tzw. brandy jabłkowych, z których najbardziej znany jest Calvados.

1 komentarz:

  1. 20 years old Quality Control Specialist Ferdinande Gallo, hailing from Winona enjoys watching movies like "Sound of Fury, The" and Worldbuilding. Took a trip to Al Qal'a of Beni Hammad and drives a Sierra 3500. strona tutaj

    OdpowiedzUsuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.