Cydr
Cydr -
moszcz z jabłek wytwarzany z różnych ich odmian. Wytwarzany jest od XII wieku w Normandii i Bretanii. Ma niewielką
zawartość alkoholu i bywa nasycany dwutlenkiem węgla. To jabłkowe wino
pije się jak soki i dodaje do wielu potraw z ryb, do mięsa i deserów.
Sprzedawany jest najczęściej w butelkach przypominających piwo lub wino. Cydr służy także do produkcji alkoholi destylowanych, tzw. brandy jabłkowych, z których najbardziej znany jest Calvados.
Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...
" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin
... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)
20 years old Quality Control Specialist Ferdinande Gallo, hailing from Winona enjoys watching movies like "Sound of Fury, The" and Worldbuilding. Took a trip to Al Qal'a of Beni Hammad and drives a Sierra 3500. strona tutaj
OdpowiedzUsuń