Przyjdzie taki czas, taki czas gdy zatęsknimy za innymi owocami niż jabłka i pomarańcze. Wtedy otwieramy sobie słoiczek aromatycznej konfitury truskawkowej. Już od samego jej zapachu poczujemy się jak na kwiecistej łące pełnej truskawek. A ten smak! - wart jest czasu spędzonego przy smażeniu.
Składniki: (4-5 słoików po 250 ml)
- 1 kg truskawek, 80 dag cukru, 2 laski wanilii, sok z jednaj cytryny.
Przygotowanie:
Truskawki wkładamy na sito i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Dobrze osączamy a gdy już są suche, usuwamy z nich szypułki.
Większe owoce pokrój na połówki a następnie wszystkie truskawki umieść w rondlu, zasyp cukrem i odstaw na całą noc, aby puściły sok.
Następnego dnia truskawki zagotuj, dodaj sok z cytryny. Odstaw na 12 godzin. Następnego dnia odlej sok i gotuj go na małym ogniu ok. 40 minut.
Do soku dodaj truskawki oraz laski wanilii. Gotuj jeszcze 10 minut. Konfiturę przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Pozostaw do ostygnięcia.
O tym trzeba pamiętać
Słoiki i zakrętki przed napełnieniem trzeba umyć, a następnie wyparzyć we wrzątku lub włożyć na 10 minut do piekarnika o temperaturze 100 st.C.
Jeśli słoiki wyparzyłaś wrzątkiem, pamiętaj, że nie wolno ich od środka wycierać ściereczką, ponieważ na szkle zostają drobinki włókna, które powodują szybkie psucie się przetworów. Wyparzone wodą słoiki ustawiaj do góry dnem na ściereczce i pozostaw, aż oschną.
Jeżeli w trakcie napełniania trochę dżemu pocieknie po bokach, należy słoiczek - szczególnie jego wręby - przetrzeć gazą skropioną spirytusem
Jeśli słoik z dżemem jest nieszczelny, na dżem nalewamy łyżeczkę spirytusu, podpalamy, a gdy się wypali, ponownie zamykamy słoik nową zakrętką.
Był czas, że robiłam tego bardzo dużo, teraz nie ma kto jeść słodkiego, a dzieci mają swoje ulubione. Truskawki zamrażam. Miłego dnia życze.
OdpowiedzUsuńJa kiedyś tez robiłam różne różności przetworzone w słojach. Ale teraz to mi się już nie chce, a po drugie, też nie mam dla kogo.
UsuńMłodzi wolą takie prosto ze sklepu, oj nie wiedzą ile tracą!:)
Serdecznie pozdrawiam.
Pierwszy raz słyszę, że truskawki można smażyć. :-) Pozdrawiam po długim czasie. Blogi jeszcze nie działaja, jak trzeba.
OdpowiedzUsuńSmażyć truskawki, ja też pierwszy raz słyszę?!... :))
UsuńSerdecznie pozdrawiam.
Truskawki się smaży na konfiturę. Pewnie mówi się tak dlatego, że nie dodaje się wody (duszenie). Tak samo, jak kapusta zasmażana...
UsuńNo dobrze, niech się smażą... więc.
UsuńPozdrowionka.
mniam, tylko cholerka dlaczego te truskawki są takie drogie ...
OdpowiedzUsuńTeż nie mam pojęcia dlaczego truskawki są takie drogie.
UsuńSerdecznie pozdrawiam.
zapisałam. A ja z truskawek darowanych przez sąsiada zrobiłam parę słoiczków konfitury z cukrem żelującym. Truskawki u nas drogie, 7-8 zł/kg. Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńCzemu nie, truskawki zrobione z cukrem żelującym, też są pyszne, U mnie też mniej więcej jest taka cena truskawek, nic nie chcą tanieć, kurcze blade.
UsuńSerdecznie pozdrawiam.
Witaj
OdpowiedzUsuńKorzystajmy w pełni, póki truskawkowy sezon trwa :)
Smacznie pozdrawiam :)
Masz rację Morgano, bo za niedługo już się one nam skończą...
UsuńSerdecznie pozdrawiam.
Zawsze warto mieć taki słoiczek na pochmurne dni:) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńA pewnie, że warto ...
UsuńSerdecznie pozdrawiam.
Jaguś takie konfiturki z truskawek, właśnej roboty przekładam ponad wszystko. Pozdrawiam. Mania
OdpowiedzUsuńManiu, bo takie konfiturki są przepyszne i miodzio w buzi....
UsuńSerdecznie pozdrawiam.
Niestety, minęły te czasy, kiedy w czerwcu prawie nie wychodziłam z kuchni, tylko robiłam soki i dżemy. Teraz tylko z przyjemnością jadam truskawki bez żadnych dodatków, bo tylko takie mi wolno.
OdpowiedzUsuńCieplutko pozdrawiam.
Aniu u mnie też minęły te czasy, kiedy latem człowiek rządził kuchnia-działka, teraz mi wystarczy tylko troszku kuchni, troszku działki. Kiedyś wszystko się kończy i młodzi powinni ten czas wykorzystać jak najlepiej ...
UsuńSerdecznie pozdrawiam.
Ile mniej wiecej konfitury wyjdzie 1 kg swiezych owocow?
OdpowiedzUsuńDokładnie to Ci tak nie powiem ale możemy przyjąć, że wyjdzie gdzieś ze cztery słoiczki, takie typowe dla konfitur. A jakby się co nieco zostało to można zaraz zjeść lub dać do małego słoiczka.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
przepis bardzo zacheca - bede testowac, ale mam jeszcze jedno pytanie: czy do sloiczkow wkladac po kawalku laski wanilii, czy tez powinno sie ja wyjac przed wkladaniem do sloikow?
OdpowiedzUsuńMożna wyjąć można włożyć, wtedy bardziej będzie konfitura waniliowo. Ja raczej wyjmuję, bo dla mnie wystarczy gdy konfitura najdzie wanilią podczas gotowania. Ale możesz spróbować, jak Ci będzie smakowało, i albo zostawisz, albo nie....
UsuńPozdrawiam serdecznie.
robię truskawki zgodnie z przepisem,ale wanilię dodałam w proszku,bo jedna laska kosztuje 14zł,to dżem kosztowałby bardzo drogo
OdpowiedzUsuńMożna i dodać wanilię w proszku. Szkoda, że taka "normalna" jest droga.
UsuńPozdrawiam.
witam fanów przetworów :) ja robię i to dużo ok 500 złoi co roku. Moje dzieci są za granicami Polski ale robię i trochę im wcisnę jak przyjeżdżają do domku, bardzo lubią domowe przetwory . Robiliśmy zawsze razem. Szukam ciągle nowości ale tych najstarszych, i dziękuję za przepisy, pozdrawiam Jola
OdpowiedzUsuńJolu niektórzy mówią, po co Ty robisz jak w sklepie można kupić jakieś przetwory za grosze. A ja im mówię, że to już nie jest to co ze sklepu, po prostu jest o niebo lepsze - więc dlatego też robię sama.
UsuńPozdrawiam.
droga jago mam 32 lata i dwójkę dzieci najstarsze ma 10 lat i od tego czasu robię weki różnego rodzaju w tym roku robiłam pierwszy raz z truskawek i zrobiłam już 25 słoików a to co zostaje zjadają zawsze moje dzieci, mój 5 letni syn jak spróbował to powiedział, że to pysiota i że chce dziś na kolację naleśniki z tą konfiturą a córka powiedziała że ze sklepu już nie chce, więc dla mnie to najlepsza ocena jakości na świecie. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten komentarzyk i cieszę się, że smakowało i że lepsze dla dzieci niż ze sklepu było. To ważne!
UsuńPozdrowionka.
Mam pytanie odnośnie czasu gotowania: czy jeśli chcę zrobić konfitury z 3 kg truskawek, to wszystkie czasy gotowania mnożę przez 3? :) intuicja podpowiada, ze tak, ale wole się upewnić. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMatyli tak w zasadzie to ilość truskawek nie ma tak wielkiego znaczenia. Czy 1 k czy 3 kg czas można przyjąć za taki sam. Natomiast gdy smażymy je na drugi dziń to czas nie ma tak wielkiego znaczenia. Trzeba je smażyć do tego czasu, aż truskawki staną się szkliste, a syrop nabierze głębokiego ciemnego koloru.
UsuńSerdeczności i powodzenia.
Bardzo ciekawy przepis, który oczywiście mam zamiar wypróbować. Mam nadzieję, że mi sie uda i wyjdze to na prawdę dobre. Jak na razie zajadam się powidłami śliwkowymi kupionymi tutaj https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe i musze wam przyznać, że też są na prawdę bardzo dobre. jeśli znudzą się wam truskawki, polecam wam skosztować właśnie tych powideł
OdpowiedzUsuń