Dania z warzyw
Warzywa w roli głównej
Autor: JaGa Opublikowano: Sierpień 14th, 2009
Leczo to najbardziej znane u nas węgierskie
danie. Możemy je przyrządzać na różne sposoby w wersji bezmięsnej lub
dodać wędlinę. Ja zrobiłam owe leczo z cukinią, która dała cały posmak
tej potrawie.
LECZO Z CUKINIĄ
Składniki:
2-3 papryki (może być kolorowa),
2-3 cukinia najlepsza nie duża,
około 20 dag [
...]
Autor: JaGa Opublikowano: Lipiec 13th, 2009
Botwinka duszona z jabłkami, przyrządzona na ciepło jest znakomitą jarzynką do kotletów z mielonego mięsa.
BOTWINKA DUSZONA Z JABŁKAMI
(dla 4 osób)
Składniki:
2 cebule,
2 pęczki botwiny z buraczkami ( od 8 małych lub 4 większe buraczki),
jabłko,
sól, pieprz,
sok z 1/2 cytryny,
łyżeczka mąki,
[
...]
Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 15th, 2009
Gdy mam młodą kapustę, robię z niej różne
różności, a to gołąbki, pyszne i zdrowe surówki oraz bigosik. Uwielbiam
ją w każdej postaci, nawet surowe listki sobie chrupię, jak ... królik.
Dzisiaj chcę Wam napisać jak robię z niej bigosik, wiem, że można ją
tylko sparzyć i ugotować na zasmażce, ale ... ja wolę kapustę [
...]
Autor: JaGa Opublikowano: Lipiec 21st, 2009
Bób to najpożywniejsze ze wszystkich warzyw.
Możemy go przyrządzić na kilka sposobów - niekoniecznie musi być jadany
gotowany i polany masłem. A więc dla odmiany zróbmy go, np.w pomidorach.
-
-
Bób w pomidorach z tymiankiem (dla 4 osób)
Składniki:
400 g bobu,
5 łyżek oliwy,
800 g pomidorów,
4 ząbki [
...]
Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...
" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin
... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)
Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.