Chutney, czatnej, hindi ... inaczej.
Chutney jabłkowy I
Składniki:
... 50 dag winnych jabłek,
... mała cebula,
... 30 dag cukru,
... 30 dag rodzynków,
... półtorej szklanki octu winnego,
... 7 dag kandyzowanego imbiru (lub świeżego)
... pół łyżeczki ostrej musztardy,
... ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne,
... po ćwierć łyżeczki soli i czarnego pieprzu mielonego.
Przygotowanie:
Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę i razem z drobniutko pokrojoną cebulą, rozprażyć w rondlu. Wlać pół szklanki octu, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu około 15 minut. Dodać sparzone rodzynki, cukier, posiekany kandyzowany imbir, musztardę, sól oraz pieprz i pieprz , cayenne, wymieszać, wlać pozostały ocet i - mieszając - gotować jeszcze 40 minut. Gorący rozlać do wyparzonych słoiczków, pasteryzować przez 10--15 minut (można też pasteryzować na sucho).
Chutney jabłkowy II
Składniki:
... 12 dużych jabłek,
... 20 dag rodzynków,
... 5 dag migdałów,
... 2 duże cebule,
... 5-7 ząbków czosnku,
... 5 dag świeżego imbiru,
... 5 dag mielonej gorczycy,
... 50 dag cukru (najlepiej brązowego),
... pół szklanki białego wina,
... półtorej szklanki octu winnego,
... po łyżce soli, pieprzu cayenne i przyprawy garam masala.
Przygotowanie:
Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. Obrane i wydrążone z gniazd nasiennych jabłka, pokroić w kostkę, włożyć do rondla, rozprażyć, wymieszać z cebulą, czosnkiem, drobniutko posiekanym imbirem i cukrem, a potem także z winem. Gotować pod przykryciem (zamieszać też należy się) około 20 minut.
Migdały i rodzynki sparzyć i osączyć. Migdały obrać ze skórki i drobno posiekać. Rodzynki, migdały, gorczycę, przyprawę garam masala, sól i pieprz dodać do jabłek, wlać też ocet.
Gotować, stale mieszając, przez 30-40 minut, przełożyć do słoiczków (najlepiej niedużych), pasteryzować przez 10-15 minut (można też pasteryzować na sucho)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)
Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.