Macie ochotę na świeży imbir, bo jesteście jego amatorami lub potrzebny jest do jakiejś potrawy, ale nie zawsze możecie go dostać. Jest sposób żeby zawsze mieć go pod ręką, wystarczy zrobić -
- Imbir kandyzowany
Imbir doskonale nadaje się do kandyzowania. Tak przyrządzony dodaje się nie tylko do ciast i dań na słodko, ale także do mięs, zwłaszcza wieprzowiny i drobiu.
Świeże kłącza imbiru płuczemy, obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 minut, po czym odcedzamy. 3/4 szklanki wody, 40 dag cukru i goździki gotujemy około 10 minut. Do tego syropu wkładam imbir i gotujemy jeszcze 15 minut. Zostawiamy w garnku na 12 godzin, po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Na koniec wlewamy 100 ml octu jabłkowego, całość gotujemy jeszcze kilka minut. Imbir wraz z gorącym syropem przekładamy do słoików i od razu zamykamy.
Składniki na trzy słoiki po 250 ml
1/2 kg imbiru,
40 dag cukru,
2 goździki,
100 ml octu jabłkowego.
- Imbir kandyzowany
Imbir doskonale nadaje się do kandyzowania. Tak przyrządzony dodaje się nie tylko do ciast i dań na słodko, ale także do mięs, zwłaszcza wieprzowiny i drobiu.
Świeże kłącza imbiru płuczemy, obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 minut, po czym odcedzamy. 3/4 szklanki wody, 40 dag cukru i goździki gotujemy około 10 minut. Do tego syropu wkładam imbir i gotujemy jeszcze 15 minut. Zostawiamy w garnku na 12 godzin, po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Na koniec wlewamy 100 ml octu jabłkowego, całość gotujemy jeszcze kilka minut. Imbir wraz z gorącym syropem przekładamy do słoików i od razu zamykamy.
Składniki na trzy słoiki po 250 ml
1/2 kg imbiru,
40 dag cukru,
2 goździki,
100 ml octu jabłkowego.
Bardzo lubię kandyzowany imbir. I choć nie mam przeważnie problemu z zakupem świeżego to taki kandyzowany dodaję do zielonej herbaty - zimową porą cudownie rozgrzewa.
OdpowiedzUsuńWg mnie, za dużo roboty przy tym imbirze, którego na pewno i tak do niczego nie wykorzystam.
OdpowiedzUsuńŻyczę spokojnej nocy.
Margarytko, właśnie ten kandyzowany ibir do herbatki super jest. Niedługo nadejdą chłodne dni, ale to dla nas nic, wszak mamy imbir kandyzowany, który do herbatki dodamy!!
OdpowiedzUsuńSerdeczności zostawiam.
ANNO, aleś Ty szczera, aż do bólu ..:)) A gdybyś właśnie ten kandyzowany imbir do herbatki sobie dodała i w zimne dni się rozgrzała. Powiadam Ci, super sprawa !!
OdpowiedzUsuńA przecież jak zauważyłaś sama, to nic trudnego w zrobieniu jego jest. Ja jednak, namawiam Cię ...
Serdeczności zostawiam.
Przeważnie kupuję gotowy syrop imbirowy w sklepie ze zdrowa żywnością,faktycznie do herbatki doskonały w zimowe dni.Ale nie mówię nie,że nie skorzystam z twojego przepisu Jaguś. Serdeczności przesyłam.
OdpowiedzUsuńTo mnie zaciekawiło ;) Bo imbir mnie się przydaje do wielu rzeczy. Ozorków się boję ;P jakoś nie jestem do nich przekonana ;O
OdpowiedzUsuńSkoro tak namawiasz, to może się skuszę. Napisałam, że za dużo zachodu przy tym kandyzowaniu, ale Ty oczywiście przeczytałaś na odwrót;)
OdpowiedzUsuńŻyczę miłego dnia.
Alutko od razu widać, kto się tu zdrowo odżywia ...:0 Pewnie,jak sama zrobisz, i zasmakujesz, to już nie będziesz musiała chodzić do sklepu.
OdpowiedzUsuńSerdeczności zostawiam.
Dagmarko, ależ ozorków niekoniecznie musisz się "bać", wszak one Cię na pewno nie zjedzą, gorzej z tym przekonaniem do nich ...:))
OdpowiedzUsuńA taki kandyzowany imbir, na pewno rozgrzeje Cię w chłodne dni, no i na zdrowie wyjdzie ...
Serdeczności zostawiam.
ANNO przecież wiesz już zapewne dobrze, jaka ja jestem nie raz zakręcona. Mąż zawsze mówi, że ja szybciej coś robię, niż myślę ...:))
OdpowiedzUsuńNo i chyba to prawdą jest !
Aniu jakbyś dała się na ten imbir namówić, to dopiero bym miała WIELKI PLUS +++
Serdeczności zostawiam.
Jaguś,całą zeszłą zimę robiłam dla całej bliższej i dalszej rodziny konfitury z imbiru. Własnie do herbaty. Doskonały sposób przeciw zaziębieniom. Moja przyjaciółka twierdzi, że po stałym piciu herbaty z tymi konfiturami przestały jej wypadać włosy, z którymi miała prawdziwy problem.
OdpowiedzUsuńImbir, tak jak czosnek ma bardzo wiele zalet i warto go włączyć do zimowej diety.
Ja teraz spróbuję kandyzować. Dzięki!!
Joter całkowicie się z Tobą zgodzę co do właściwości imbiru, a czosnku.
OdpowiedzUsuńImbirowi jeszcze jedno można przypisać, że po zażyciu nie cuchnie tak jak czosnek, ale jak mi się zdaje mało z nas wie o jego właściwościach. A taka herbatka z jego udziałem, potrafi na "solidnie" rozgrzać, ale nie tylko to jest jego zaletą, wszak ma jeszcze i wiele innych zalet.
Serdecznie pozdrawiam.