Najpierw zacznę od tego, że niektóre moje fotki zamieszczone na tym blogu, będą z napisem babuni-blog49. Później będą z napisem JaGa-mar.
Poza tym muszę powiedzieć, że nie mogę przyzwyczaić się do tych wszelkich nowości, a najbardziej drażni mnie niemożność dawania komentarzyków (tak jak w Onecie).
Tutaj muszę latać po komentarzykach jak "pchełka" , a ja tak lubię gadać ... :)) Tak to reszta jest OK !
Poza tym muszę powiedzieć, że nie mogę przyzwyczaić się do tych wszelkich nowości, a najbardziej drażni mnie niemożność dawania komentarzyków (tak jak w Onecie).
Tutaj muszę latać po komentarzykach jak "pchełka" , a ja tak lubię gadać ... :)) Tak to reszta jest OK !
Czas przejść do konkretów ! Tak jak obiecałam wcześniej na poprzednim blogu, dzisiaj napiszę o czatneju pomidorowym.
Zanim jednak podam recepturkę jego zrobienia, napiszę jeszcze do czego to go możemy używać, z czym najlepiej jeść. Tak w zasadzie to i tak wszystko będzie zależeć od Was, od waszego smaku. Jednakże mniej więcej przybliżę.
Zanim jednak podam recepturkę jego zrobienia, napiszę jeszcze do czego to go możemy używać, z czym najlepiej jeść. Tak w zasadzie to i tak wszystko będzie zależeć od Was, od waszego smaku. Jednakże mniej więcej przybliżę.
Chutney ( czatnej) to pikantny sos rodem z Indii, o lekko kwaskowym smaku - od słodkiego po bardzo ostry. Nazwa tych owocowych lub warzywnych sosów pochodzi z kolei z języka hindii i znaczy "być polizanym" (zabawnie, prawda ?).
Czatneje uwydatniają smak i aromat głównych dań; ostre podkreślają smak potraw łagodnych, słodkie zaś łagodzą smak potraw pikantnych. Można je potraktować jako keczup, zastąpić ćwikłę lub pikle podając do pasztetów.
Doskonale smakują również z wszelkimi serami podanymi na chlebku, a także można je podawać do dań z ryżu. Czatneje mają również tę zaletę, że można je podawać zarówno na gorąco jak i na zimno. I jedne i drugie ułatwiają trawienie, zwiększają apetyt.
Gotowanie czatnejów trwa długo, gdyż owoce (warzywa) powinny się rozgotować, a sos zgęstnieć i mieć konsystencję dżemu. Poza tym czatneje są doskonałym dodatkiem do zimnych mięs, drobiu, warzyw, ryżu, jajek, a także placków ziemniaczanych, wędlin, przekąsek, ryb.
Mają bardzo intensywny smak i aromat, więc do potraw podaje się je w małych ilościach. Dlatego najlepiej przechowywać i robić je w małych słoiczkach.
Czatneje uwydatniają smak i aromat głównych dań; ostre podkreślają smak potraw łagodnych, słodkie zaś łagodzą smak potraw pikantnych. Można je potraktować jako keczup, zastąpić ćwikłę lub pikle podając do pasztetów.
Doskonale smakują również z wszelkimi serami podanymi na chlebku, a także można je podawać do dań z ryżu. Czatneje mają również tę zaletę, że można je podawać zarówno na gorąco jak i na zimno. I jedne i drugie ułatwiają trawienie, zwiększają apetyt.
Gotowanie czatnejów trwa długo, gdyż owoce (warzywa) powinny się rozgotować, a sos zgęstnieć i mieć konsystencję dżemu. Poza tym czatneje są doskonałym dodatkiem do zimnych mięs, drobiu, warzyw, ryżu, jajek, a także placków ziemniaczanych, wędlin, przekąsek, ryb.
Mają bardzo intensywny smak i aromat, więc do potraw podaje się je w małych ilościach. Dlatego najlepiej przechowywać i robić je w małych słoiczkach.
Chutney pomidorowy I
Składniki:
... 8 dużych, mięsistych, dojrzałych pomidorów,
... 4 łyżki przegotowanej wody,
... 2 łyżki oliwy,
... 2 łyżki nasion czarnej gorczycy,
... 2-3 strączki świeżej papryczki chili,
... 2 listki laurowe,
... 5 goździków,
... kawałek cynamonu,
... łyżeczka kminku indyjskiego,
... 2 łyżeczki mielonej kolendry,
... łyżka drobno pokrojonego świeżego imbiru,
... 4 łyżki cukru (najlepiej brązowego), łyżeczka soli.
Przygotowanie:
1. W płaskim rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić nasiona gorczycy, przykryć, a kiedy zaczną "strzelać", dodać drobno pokrojony imbir i chili oraz pozostałe przyprawy. Mieszając, smażyć przez 2-3 minut.
2. Do rondla włożyć obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory i sól, wymieszać, gotować na małym ogniu około 20 minut. Dodać wodę i cukier, jeszcze raz wymieszać i gotować przez 15-20 minut, mieszając.
3. Następnie przetrzeć przez sito, zagotować. Gorący chutney rozlać do słoiczków, pasteryzować przez 10 minut.
Chutney pomidorowy II
Składniki:
... 1,5 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów,
... 2 duże cebule,
... 4-5 ząbków czosnku,
... 3/4 szklanki octu winnego,
... po ćwierć łyżeczki mielonej papryki (słodkiej), mielonych goździków, mielonego kardamonu i mielonego "kwiatu muszkatołowego",
... 25 dag cukru,
... łyżeczka soli.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
1. Sparzone pomidory obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki, razem z drobno pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem rozprażyć w rondlu. Dodać sól, przyprawy i połowę octu, mieszając, gotować na małym ogniu przez 20-25 minut.
2. Pozostały ocet zagotować z cukrem, trochę odparować, wlać do sosu, wymieszać i gotować dalsze 20 minut.
3. Gorący chutney rozlać do wyparzonych słoiczków, pasteryzować przez 10-15 minut (można też pasteryzować na sucho).
To chyba przez to usunęłam posta mego, że zrobiłam błęda. Kurcze, nawet posta nie można usunąć, aby nikt się o tym nie dowiedział -:)
OdpowiedzUsuńMoi drodzy to mój pierwszy post, i nie jestem z niego wcale zadowolona. Chciałam zrobić szersze odstępy, ale nie wyszły. Muszę się w tym wszystkim jeszcze lepiej chyba obezeznać, na Onecie było lepiej. chociaż przyznam, że na początki też były problemy ...:))
Najserdeczniejsze pozdrowienia
Oj EUREKA, już wiem jak usunąć komentarzyk, aby ślad nie pozostał. Pomału dojdę do wszystkiego ...hi, hi, hi ...
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńSmaczniutko tutaj, jak zawsze :)
Pozdrawiam weekendowo już :)
Morgano, przecie muszę Was jakoś zachęcić abyście tu do mnie zaglądali, no ni ?!
OdpowiedzUsuńBuźka !
Ojej, nie lubie zmian podobnie jak pani Profesór, a może jeszcze bardziej . Po kiego odeszłaś z Onetu? Mówi się trudno. Bede przychodzić bo lubie. Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńDroga Andante, ja też nie przepadam za zmianami, ale już się stało.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że już wróciłaś z dalekiej podróży. Próbowałam nadać Ci linka na ten blog, ale komentarzyki miałaś zablokowane, jednak i tak mnie znalazłaś, i chcę Ci bardzo za wizytę podziękować !
Buźka !
Dziś widziałam w gazetce reklamowej pewnego marketu, że można u nich kupić chutney z mango. Jutro kupię i spróbuję, jak to smakuje mojemu wybrednemu podniebieniu.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam.
Aniu, no nie wiem jak Ci będzie smakowało ? O ile wiem to Ty naprawdę jesteś wybredna, ale nie we wszystkim, oczywista !
OdpowiedzUsuńSerdeczności zostawiam.
Bardzo lubię chutney w różnych wersjach... te sosy są dla mnie zawsze wyzwaniem, jeszcze chyba nie zrobiłam dwa razy takiego samego :-))
OdpowiedzUsuńPS. Mnie na początku komentarze doprowadzały do szału, ale tak jak wszystko tak i to jest kwestią przyzwyczajenia. Fajne jest za to, że można przeczytać wszystkie komentarze w całości bez klikania w każdy po kolei, żeby otworzyć :-)
No i w mailu przychodzi cały komentarz, co dla mnie też jest in plus :-)
Margarytko, jak słyszę to Ty dosłownie jesteś mistrzynią w robieniu różnych potraw. Ja do Ciebie to się chowam !!
OdpowiedzUsuńPS.
Pomału się przyzwyczajam do wszystkiego co nowe na tym blogu jest, tak samo i do tych komentarzyków. Wiadomo, zawsze są plusy i minusy ... :))
Hahaha... aj tam zaraz chowasz :-)) Każda z nas robi pewne rzeczy świetnie i możemy się tym dzielić - to jest fajne :-) Ja dużo się od Ciebie dowiaduję i dlatego tak chętnie zaglądam ;-)
OdpowiedzUsuńBp widzisz Margarytko, u mnie jest z kolei lepiej z teorią niż z praktyką... :)
OdpowiedzUsuńHahaha... JaGuś, to trzeba tę teorię w praktyce wykorzystać... wtedy dopiero będzie się działo ;-)))
OdpowiedzUsuńOj Margarytko, nie zawstydzaj mnie ... :)) o tam, nie powiem żebym całkiem nie praktykowała, bo lubię dobrze zjeść i smacznie, a muszę Ci jeszcze powiedzieć, że mój mąż też świetnie gotuje !
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam.
Mój ulubiony chutney to gruszkowy z eterno. Kupiłam go raz na próbę i się zakochałam. Sama nie potrafię odtworzyć tego smaku, zawsze czegoś brakuje. A taka przekąska z warzywami jest idealna na podwieczorek, szczególnie zimą i wiosną kiedy brakuje witamin :)
OdpowiedzUsuń