Bywa tak, że po świętach ostaje nam się ciasto, między innymi wszelkie baby i im podobne.
Niekoniecznie musimy jeść takie suche ciasta lub (niedorzecznym jest wręcz), wyrzucanie go.
Możemy z nich zrobić jeszcze same pyszne kąski, które umilą nam wypicie herbaty czy kawy, wspominając przy tym, jak to dobrze w święta było.
Podam teraz kilka sposobów na wykorzystanie suchej baby itp.
Trufle kawowe ...
Bierzemy około 10 dag okruszków najlepiej pozostałych z rożnych ciast i babek. Mieszamy je z 2 łyżkami rumu, 5 dag stopionej czekolady i 2 łyżkami mocnego naparu z kawy. Z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w kakao wymieszanym z odrobiną mielonej lub rozpuszczalnej kawy.
Grzanki waniliowe ...
W tym sposobie możemy wykorzystać każdą babkę drożdżową i piaskową z bakaliami i bez. W rondlu zagotowujemy mleko, wsypujemy cukier waniliowy i mieszamy. Do zagotowanego i przestudzonego mleka wkładamy kromki czerstwej babki. Gdy lekko nasiąkną, osączamy je, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na oleju z obu stron. Potem grzanki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem. Kromki można również panierować w jajku roztrzepanym ze szczyptą imbiru.
Tosty z czekoladą ...
Zaczynamy od przygotowania kremu do tostów. Bierzemy 15 dag miękkiego masła i ucieramy. Topimy 25 dag czekolady z 2 łyżeczkami kawy. Lekko przestudzoną masę łączymy z masłem, wbijamy 2 żółtka, ucieramy wszystko razem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Suchą babę kroimy na kromki grubości 2 cm, układamy na blasze w piekarniku. łyżeczką umoczoną w zimnej wodzie strugamy z kremu wiórki i układamy na gotowych tostach. Można też tosty posmarować kremem czekoladowym i złączyć po dwa.
Chrupiąca kopuła z niespodzianką ...
Sczerstwiałą babę kroimy na kromki grubości około 1 centymetra po czym każdą z nich na trójkąty o podstawie długości 3-4 cm.
Niewielką miskę (powinna być głęboka na wysokość baby) smarujemy masłem i wykładamy cienką folią spożywczą. Następnie układamy kawałki baby tak, by wierzchołki trójkątów spotkały się na dnie.
Do środka wkładamy krem. Możemy wybrać, np. między masą budyniową, serkiem homogenizowanym wymieszanym z rozpuszczoną galaretką owocową lub bitą śmietaną z żelatyną i owocami.
Masę wyrównujemy i przykrywamy pozostałymi kawałkami babki. Deser wstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.
No i jak się podoba taki "recykling" starej baby?
Jaguś, powiedzenie: na wszystko znajdzie się rada ma tu jak najbardziej potwierdzenie:)
OdpowiedzUsuńBędę miała na uwadze Twoje rady, gdy z pozostałej baby drożdżowej zrobi się stara baba:))
Pozdrawiam serdecznie
Przeważnie na wszystko jest rada, tylko nie zawsze wiemy, z której strony to ugryźć... :)
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Bardzo mi się podoba, nie pomyślałam ,że tyle może być sposobów :-)))
OdpowiedzUsuńA jednak można...
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuje za wszystkie kulinarne inspiracje - Wszystkiego dobrego w Nowym Roku - Wielu udanych prac i energii do ich tworzenia :) ewa
OdpowiedzUsuńEwuś dziękuję ślicznie i nawzajem...
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Fantastyczne te porady :))) Pozdarwiam Marylko :))))
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu...
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Porady rewelacyjne, tylko że u mnie nie było żadnej świeżej baby, która mogłaby się zeschnąć. Zresztą mój mąż z synem na to by jej nie pozwolili;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam i dziękuję za pomocną radę w sprawie okienka na onetowskim blogu.
No to na całe szczęście Aniu, że się obyło bez suchej baby. Napisałam to tak na wszelki wypadek gdyby jednak kiedyś tej baby troszku się ostało... :)
UsuńNie ma sprawy Aniu musimy sobie jakoś pomagać.
Pozdrawiam serdecznie.
JaGa wszystko wspaniale i smakowicie Radzisz , ale moje Maleństwa czyszczą wszystko do błysku talerza
OdpowiedzUsuńTo bardzo dobrze, ale to tak na wszelki wypadek - gdyby... :)
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Taka stara baba jak nowa to super sprawa. Pozdrawiam przednoworocznie JaGo. Jutro będę składać życzenia noworoczne u siebie .Zapraszam.
OdpowiedzUsuńStokrotko polecam te trufle kawowe - już je robiłam, były pyszne...
UsuńJUtro to znaczy dzisiaj - odwiedzę Cię
Pozdrawiam serdecznie.
Witaj
OdpowiedzUsuńDla smakoszy słodkości- pomysły w sam raz :)
Wszystkiego dobrego na cały Nowy Rok :)
Pozdrawiam najcieplej ;)
Dziękuję Morgano i vice-versa :)
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Oj, podoba się bardzo!
OdpowiedzUsuńZnakomitości można uczynić z pozostających dłużej ciast.
Nie miałam pojęcia, że aż tyle sposobów na pyszności z podstarzałych ciast zrobić można.Fajne....
Szczęśliwego Nowego Roku!!!!
Pozdrawiam bardzo cieplutko:)))
Widać Jolu jak my o mało rzeczy wiemy tak naprawdę i cieszę się, że się podoba :)
UsuńZa życzenia dziękuję i nawzajem.
Pozdrawiam serdecznie.
Marylko, doskonały pomysł. Przyda się w okresie karnawału. Pozdrawiam i życzę wysypu pomysłów w Nowym Roku, a przede wszystkim zdrowia i spokoju. Do Siego Roku.
OdpowiedzUsuńAzalko też tak pomyślałam, a przyda się to przy okazji każdych większych świąt, bo może akurat się coś z tej baby... ostanie.:)
UsuńPozdrawiam serdecznie.