Fenkuł -
bulwiasty pęd, przypominający kształtem seler korzeniowy. Nazywany
także koprem włoskim, ma pierzaste liście - używane jako przyprawa - a
sama bulwa jest jarzyną często używaną w kuchni włoskiej. Stosuje się
fenkuł jako dodatek do sałatek, nadziewa farszami, gotuje na parze i
podaje z sosami. We Włoszech rośnie nie tylko w ogrodach, ale i na
poboczach dróg.
Fenkuł ma lekko anyżkowy smak, można go zniwelować poprzez dłuższe gotowanie. Bulwę możemy kroić poziomo (cienkie paseczki) i pionowo (długie plastry). Łatwo przyjmuje smak potraw, z którymi jest robiony w danej potrawie. Świetnie czuje się w towarzystwie czerwonej cebuli, oliwek i jabłek.
Fenkuł ma lekko anyżkowy smak, można go zniwelować poprzez dłuższe gotowanie. Bulwę możemy kroić poziomo (cienkie paseczki) i pionowo (długie plastry). Łatwo przyjmuje smak potraw, z którymi jest robiony w danej potrawie. Świetnie czuje się w towarzystwie czerwonej cebuli, oliwek i jabłek.
Dziś na TVN Style widziałam w programie "Szczypta smaku", jak prowadzące przygotowywały surówkę z dodatkiem fenkułu. Moja sąsiadka miała kiedyś koper włoski, ale jego zapach mi nie odpowiadał.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco.
Aniu ze względu na ten anyżkowy smak, zapewne mi też by nie smakował.
UsuńChociaż może bym i zjadła, gdyby przejął od innych przypraw, warzyw inny smak.
Pozdrowionka.