Gdy tylko pojawią się truskawki, to znak, że wakacje są tuż-tuż.
Nim minie krótki sezon na te pyszne owoce, możemy się nimi delektować na różne sposoby: desery, ciasta, w sałatkach, przetworach - oraz - możemy z nimi tworzyć różne wariacje, np. w czekoladzie, w piwnym cieście, podawać z kawiorem czy też z szampanem.
Truskawki w cieście piwnym
Jedno jajko, łyżkę oleju, 15 dag przesianej mąki i szczyptę soli dokładnie utrzeć w misce. Cały czas mieszając, powoli wlewać 50 ml piwa i ewemtualnie kilka łyżek wody (ciasto powinno być bardziej gęste niż naleśnikowe. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.
2 białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać. 1/2 kg truskawek opłukać, odszypułkować. Dużą ilośc oleju rozgrzać w rondlu. Truskawki maczać w cieście, wkładać na olej, smażyć na złoty kolor.
Wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać na gorąco. Gdy zostaną żółtka, możecie je włożyć do małego słoiczka, zakręcić i schować do zamrażalnika. Takie żółtka możemy przechowywać przez jakiś czas i w razie potrzeby je użyć.
Truskawkowo - pomarańczowe naleśniki
4 pomarańcze sparzyć, obrać. Skórkę pokroić w paski, z miąższu wycisnąć sok. 500 g truskawek umyć, oczyścić z szypułek, pokroić na ćwiartki, posypać 30 g cukru i zalać sokiem, odstawić na 30 minut. 4 cienkie naleśniki pokroić na małe kawałki, dodać truskawki, wymieszać, udekorować skórką z pomarańczy.
Nim minie krótki sezon na te pyszne owoce, możemy się nimi delektować na różne sposoby: desery, ciasta, w sałatkach, przetworach - oraz - możemy z nimi tworzyć różne wariacje, np. w czekoladzie, w piwnym cieście, podawać z kawiorem czy też z szampanem.
Truskawki w czekoladowej skorupce
Truskawki (najlepiej duże i podłużne) umyć i dokładnie osuszyć na sicie. Szypułek nie należy usuwać! Twardą czekoladę (deserową albo pełnomleczną) połamać na kawałki do rondelka i stopić na parze.
Truskawki zanurzać w płynnej czekoladzie co najmniej do połowy (owoce trzymać za szypułki). Gdy czekolada zastygnie, truskawki można posypać cukrem pudrem. Na 60 dag truskawek wystarczy ok. 15 dag czekolady.
Truskawki z kawiorem
30 dag dorodnych truskawek opłukać, odszypułkować i lekko wydrążyć środki, wypełnić czarnym kawiorem. Każdą truskawkę skropić sokiem z cytryny. Podawać z winem musującym.
Truskawki w cieście piwnym
Jedno jajko, łyżkę oleju, 15 dag przesianej mąki i szczyptę soli dokładnie utrzeć w misce. Cały czas mieszając, powoli wlewać 50 ml piwa i ewemtualnie kilka łyżek wody (ciasto powinno być bardziej gęste niż naleśnikowe. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.
2 białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać. 1/2 kg truskawek opłukać, odszypułkować. Dużą ilośc oleju rozgrzać w rondlu. Truskawki maczać w cieście, wkładać na olej, smażyć na złoty kolor.
Wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać na gorąco. Gdy zostaną żółtka, możecie je włożyć do małego słoiczka, zakręcić i schować do zamrażalnika. Takie żółtka możemy przechowywać przez jakiś czas i w razie potrzeby je użyć.
Truskawkowo - pomarańczowe naleśniki
Wczoraj na moim drugim blogu też napisałam o truskawkach, a będą to truskawki z leniwymi podane. Oto link: http://babuni-blog49.blog.onet.pl/2013/06/21/krolewskie-truskawki-z-leniwcami/ Zapraszam...
To ciasto piwne brzmi ciekawie...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam
Piwo ma też bąbelki (troszku), tak jak i szampan.
UsuńA truskawki do szampana są naj..., więc czemu ni ciasto piwne do nich :)
Pozdrawiam cieplutko.
Nareszcie doczekaliśmy się truskawek w dość sensownej cenie. Jadam je w dużych ilościach bez jakichkolwiek dodatków, nawet synowi wyperswadowałam, aby nie posypywał cukrem i nie polewał śmietaną, bo i bez tego są smaczne.
OdpowiedzUsuńAnglicy często dodają truskawki do sałaty i sosów, ale to są wyjątkowi dziwacy.
Serdecznie pozdrawiam.
Aniu, ale gdy Ci się znudzą takie samotne truskawki, to zawsze możesz je sobie urozmaicić i zjeść nieco inaczej. Mi osobiście same truskawki nie tak smakują ja w połączeniu z czym innym, chociażby ze śmietaną...
UsuńCzemu dziwacy ci Anglicy, wcale nie, ja też jadłam taką sałatkę z truskawkami i powiem Ci, że było pysznie.
Cieplutko pozdrawiam.
JaGuś, przecież wiesz, że nie mogę sobie niczym urozmaicać truskawek, nawet w tej chwili podjadam truskawki bez żadnych dodatków. Teraz jest dużo, a właściwie było dużo słońca, więc truskawki są wystarczająco słodkie.
UsuńJakoś do tej pory nie przyszło mi do głowy, aby dodawać truskawek do sałatki z warzyw. Teraz jest moda na różne ciekawostki kulinarne.
Serdeczności.
Najlepiej to smakują truskawki z zieloną sałatą, białym serem, typu "Feta" - to najlepszy zdaje mi się trójką. Oczywiście można jeszcze poeksperymentować i z innymi dodatkami...
UsuńPozdrowionka.
Pozdrawiam serdecznie.Cudne przepisy w sam raz dla moich grandsonów. Vale!
OdpowiedzUsuńMyślę, że grandsony, najlepiej zadowoleni byliby z naleśniczkó no i w tych truskawkach w czekoladzie...
UsuńCieplutko pozdrawiam.
Klik dobry:)
OdpowiedzUsuńA mnie najlepiej smakują truskawki i czereśnie z kawą tutaj i tym ptaszkiem śpiewającym, o!
Pozdrawiam serdecznie.
Już alEllu podaję truskaweczki i czeresienki bez niczego, ale z kawusią. Chyba nie za późno? No może troszku i za późno, ale jutro od rana - zapraszam.
UsuńCieplutko pozdrawiam.
To jest truskawkowe zagłębie! Eldorado z przepisami i pomysłami , każdy następny ciekawszy. Niech ten sezon truskawkowy się nie kończy, bo niezwykle apetycznie jest na blogu.
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie, które mnie bardzo cieszy. Zapraszam więc na dalsze Eldorada, niekoniecznie z truskawkami :) Szkoda, że ten sezon truskawkowy tak krótko trwa, oj szkoda....
UsuńCieplutko pozdrawiam.
Wspaniałe przepisy!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam bardzo cieplutko:)))
Jolu też tak pomyślałam i zaraz napisałam :)
UsuńPozdrawiam cieplutko.
z kawiorem nie da rady, bo kawioru nie cierpię! reszta pychotka!
OdpowiedzUsuńPowiem Ci szczerze, że ja za kawiorem też nie przepadam...
UsuńJednakże są i tacy, którzy go uwielbiają :)
Cieplutko pozdrawiam.
Z naszych truskawek codziennie robimy koktail z kefirem lub maślanką. Nie jest ich zbyt dużo, stąd taki pomysł. Te przepisy są interesujące, zajrzę jeszcze do leniwców. Buziaki Marylko :))
OdpowiedzUsuńPomysł dobry, bo jak za dużo ich nie ma, to w ten sposób można się nimi dłużej nacieszyć. Aniu a ja dzisiaj zjadłam swoją pierwszą poziomkę, z tego krzaczka, który w tym roku zasadziłam. Ma ich jeszcze cztery. Miałam zrobić jej fotkę ale baterie mi się wyczerpały, więc... ją zżarłam... :))
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Ostatnio nie miałam czasu na wymyślanie i nie miałam dostępu do kuchni, więc zjadaliśmy tylko po kilogramie truskawek, jak leci. Jesteśmy zmęczeni, bo i upał i masa pracy przy remoncie kuchni. Zrobiliśmy wszystko sami i montowanie mebli i zlewu i tapetowanie i wszystko. Efekt ładny. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTeraz Lotuś to ja Ci będę zazdrościła, że masz taką ładną kuchnię... :))
UsuńTrzeba było się napracować, wiadomo - ale teraz to nie będzie Ci się chciało z kuchni wprost wychodzić :)
Cieplutko pozdrawiam.
Tak uwielbiam truskawki, że potrafię całą ich łubiankę zjeść za jednym podejściem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam JaGo :-)
Ja za truskawkami tak nie przepadam jak za czereśniami :)
UsuńJe to mogłabym jeść kilogramami...
Cieplutko pozdrawiam.
Bardzo wszystko apetyczne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie może być inaczej :)
UsuńPozdrowionka.
Te z czekolada na pewno jutro zrobię, pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńAlinko nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć smacznego :)
UsuńPozdrawiam cieplutko.
Ale smacznie....dla każdego coś miłego a raczej smacznego, a ja jutro przygotuję sobie naleśniki wg. zmieszczonego przepisu. Nie łączyłam jeszcze truskawek z pomarańczą. Pozdrawiam serdecznie . Jola
OdpowiedzUsuńSpróbu, może akurat zasmakuje... :))
UsuńPozdrawiam cieplutko.
Truskawki w czekoladzie robiłam. Są pyszne.Uwielbiam truskawki. Najlepsze "gołe" bez dodatków...
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie wykwintnym daniem. Czy truskawki z kawiorem to danie?
Serdecznie pozdrawiam:)
Może i "gołe" są najlepsze ale gdy mamy ich pod dostatkiem można sobie z nimi powariować :)) Hmmm..., myślę, że truskawki z kawiorem to możemy potraktować jako przystawkę, przekąskę, np. do szampana. Wszak szampan lubi truskawki i kawior i na odwrót.
UsuńCieplutko pozdrawiam.
I znów mi, JaGo, ślinianki oszalały! Dziekuję, biore sie za pichcenie!
OdpowiedzUsuńbuziulki
Wszak o to mi Klaterku chodziło, aby Twe ślinianki spokoju nie miały :))
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Witaj :)
OdpowiedzUsuńZ truskawek można wyczarować istne smakowite cudeńka :)
Pozdrawiam smacznie :)
Gdy nam się już przejedzą te "gołe" truskawki możemy je zawsze "ubrać" na różne sposoby.
UsuńPozdrawiam cieplutko.
Bardzo lubię truskawki. A najbardziej ze śmietaną i cukrem. I zimniutkie z lodówki. Truskawki tez zbierałem w Anglii w 1986 roku. Fajnie się pracowało. A po truskawkach maliny. Farma w Kencie. Mieszkałem tam u wuja, wspaniałego człowieka.
OdpowiedzUsuńA jak Ciebie znaleźć na FB????????????
Pozdrawia i pyta Vojtek
Ja zbytnio zimnego nie mogę jadać, bo zaraz gardełko... oj, boli!
UsuńDlatego i lodów prawie nie jadam :( No już mi nie mów, że przy truskawkach fajnie się pracowało,bo jakoś w to nie wierzę :)
Po za tym reszta na pewno fajna była...
No widzisz Vojtku jakoś się znaleźliśmy na FB.
Pozdrawia i odpowiada JaGa :)
Ja lubię słodkie truskawki.Pozdrawiam Pati http://Wilcze-opowiadanie.blogspot.com i http://patr.blog.pl
OdpowiedzUsuńNiekoniecznie zawsze one jednak są słotkie, więc możemy sobie je dorobić... :)
UsuńPozdrowionka.
Piszę się na truskawki w czekoladzie i w cieście naleśnikowym. Resztę zostawiam dla innych. Poizdrawiam, Marylko.
OdpowiedzUsuńAzalko już Cię zapisałam :))
UsuńPozdrawiam cieplutko.
Sama truskawka to już rarytas, nie muszę mieć żadnego dodatku. Jednak nie zawsze są słodkie, więc czasami jem je z miodem. Serdeczności zostawiam. Widziałam nową fontannę na Wałach, podobno jest kolorowa wieczorem?
OdpowiedzUsuńNo tak, w zasadzie masz rację, ale czasami można sobie je urozmaicić też...
UsuńNo popatrz Loteczko, Ty więcej wiesz od mnie, bo ja się właśnie od Ciebie dowiedziałam o tej fontannie. Muszę koniecznie ją zobaczyć i zrobić jej fotkę.Jednakże żywo się nią zainteresowałam i uroczyste otwarcie owej fontanny było chyba tydzień temu, a mieni się kolorami różnymi A na specjalne okazje będzie tańczyła w rytm muzyki. A spytałam się męża i on powiedział mi o tym i o tym,że ja wcale się nie interesuję..., ale wstydu mi narobił :))
Pozdrawiam serdecznie.
...truskawki z szampanem to znam, ale z kawiorem...? Też wykwintnie, tyle, że mniej romantycznie:)
OdpowiedzUsuńSerdeczności zostawiam:)
Meg jak zrobimy odpowiedni nastrój, to też będzie romantycznie... :))
UsuńCieplutko pozdrawiam.
Truskawki są cudowne w każdej postaci.Kojarzą się z ciepłem ,słońcem i wakacjami:)
OdpowiedzUsuńA jakże... :))
UsuńCałkowicie się z Tobą zgadzam.
Cieplutko pozdrawiam.
Śmietnik to nie bajka. To wizytówka podwórka mojej mamy:)
OdpowiedzUsuńA ja zbierałem: znaczki pocztowe, nalepki od pudełek od zapałek, pudełka od papierosów, żyletek, banknoty i monety.
Teraz sobie na pamiątkę zostawiłem znaczki.
A prawie każdy chłopak znaczki zbierał.
Pozdrawiam i ja z Zielonego Żoliborza
Truskawki najbardziej lubię ze śmietaną i z cukrem i prosto z lodówki. Nie specjalnie lubię kompotu truskawkowego i innych napoi truskawkowych. Też i lody truskawkowe nie za bardzo lubię.
Sernik na zimno z truskawkami tez może być jak najbardziej
Smacznego
Vojtek
To tak samo lubujesz truskawki jak i ja, kompot i reszta nie za bardzo mnie smakują. Ale takie truskawki w czekoladzie, abo do szampana podane, to... jest to.
UsuńCieplutko pozdrawiam.
Mniam truskaweczki są moim przysmakiem w każdej formie ;-)
OdpowiedzUsuńI trzeba się nimi cieszyć póki co :)
UsuńPozdrawiam.
Oj zdecydowanie jestem wielką zwolenniczką jeśli chodzi o owoce i czekoladę. Myślę, że to jest jedno z najlepszych połączeń jakie może być. Chociaż całkiem niedawno robiłam muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ i muszę przyznać, że ich smak z cukierkami z mieszanki wedlowskiej wyszedł nieziemski.
OdpowiedzUsuń55 year-old Human Resources Assistant IV Werner Cater, hailing from Gravenhurst enjoys watching movies like Baby... Secret of the Lost Legend and Metalworking. Took a trip to Mausoleum of Khoja Ahmed Yasawi and drives a Ferrari 330 TRI/LM Spider. ten artykul
OdpowiedzUsuń