Kiedyś nie wyobrażałam sobie, jak to może smakować mięso wraz z owocami - podane ! Jednakże myliłam się, ono jest wybornie smaczne !
Przekonałam się o tym pewnego razu, będąc w gościnie u koleżanki. Wprost nie mogłam się nim najeść. Od tamtej pory i ja dla swoich gości na stół go kładę, i powiem , że nawet ci co nie są zwolennikami takich połączeń, to zawsze nie mogą się nachwalić.
Spróbujcie ... od gości nie będziecie mogli się odgonić ... :)
Przekonałam się o tym pewnego razu, będąc w gościnie u koleżanki. Wprost nie mogłam się nim najeść. Od tamtej pory i ja dla swoich gości na stół go kładę, i powiem , że nawet ci co nie są zwolennikami takich połączeń, to zawsze nie mogą się nachwalić.
Spróbujcie ... od gości nie będziecie mogli się odgonić ... :)
Właśnie teraz nastał sezon na winogrona, i można je zakupić w umiarkowanej, niezbyt wygórowanej cenie i spróbować jak to smakuje. Niekoniecznie musi być taka ilość składników zachowana (proporcje w tym przepisie, są przygotowane na 6 osób), możemy je zmniejszyć o połowę, jeśli sami najpierw chcemy spróbować jak to smakuje.
Winogrona nie tylko nadają się do deserów, ale również do potraw wytrawnych. Nic dziwnego - przecież to z nich właśnie robi się wino.
SCHAB Z KAPUSTĄ I WINOGRONAMI
Składniki:
... ok. 1 kg wędzonego schabu,
... 2-3 łyżki tłuszczu, najlepiej smalcu,
... 2 cebule,
... 800 g kapusty kiszonej,,
... 8-10 ziaren jagód jałowca,
... po 150 g jasnych i ciemnych winogron,
... około pół litra soku z winogron,
... sól.
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, ułożyć w brytfannie, dodać tłuszcz, więcej jak łyżkę. Piec ok. 45 minut w temperaturze 200 st.C (temperatura będzie zależeć od tego, jak mocno piekarnik Wasz piecze - może być mniejsza również). Wyjmujemy brytfankę i tłuszcz zlewamy do rondla. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 st.C, i znowu schab wkładamy do piekarnika na około 30 minut.. Czas drogiego pieczenia, zależał będzie od tego, jak szybko schab będzie miękki. Musimy go sprawdzać. Gdy uznamy, że jest już OK! , że jest już miękki, wyjmujemy pieczyste. Mięso podczas pieczenia możecie troszku podlać, jeśli uznacie to za konieczne. Chodzi o to, aby mięso się nie przypaliło.
2. W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Kapustę siekamy na mniejsze kawałki. Cebulę wraz z jałowcem podsmażamy na tłuszczu z pieczenia. Dodajemy kapustę, solimy do smaku, zalewamy połową soki, i dusimy około 25 minut, aż kapusta będzie miękka. Winogrona myjemy i łączymy z gotową kapustą, doprawiamy jeśli jest taka potrzeba, już nie gotujemy !
3. Schab ułożyć na kapuście. Pozostały tłuszcz włożyć do brytfanki po pieczeniu mięsa, rozpuścić, dodać resztę soku, zagotować. Sosem polać mięso, przykryć, odstawić na 5 minut. Podając na stół można przyozdobić winogronami.
Dodatkowo mięso możecie podać jeszcze udekorowane śmietaną z chrzanem. to zaostrzy smak. Bierzemy wtedy 1/2 szklanki śmietany kremówki, mocno ubijamy, delikatnie mieszamy z utartym chrzanem (100 g), przyprawiamy, chłodzimy w lodówce. Po schłodzeniu, dekorujemy mięso.
Życzę smacznego ...
Dość nietypowe połacznie winogrona i kiszonej kapustki, ale w sumie smak kwaśny ze słodkim może dać niezlą mieszanką:)
OdpowiedzUsuńLenko bo albo kogoś potrawa powali na kolana, albo ktoś powie ... ależ to jest fe !! ...:)
OdpowiedzUsuńA wszystko zależy od tego, co kto lubi jeść !
Pozdrawiam.
Zrobię kiedyś ten schab, nawet jeśli już nie będzie winogron. W tej chwili nie mam w lodówce schabu w całości, a nawet gdybym miała, to i tak nie starczy mi czasu, bo już pora na szykowanie obiadu.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam.
U mnie winogrona dojrzewają, więc przepis zapisałam. Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńJeszcze troche i zrobię to dla wnuczków. Bardzo dzękuje. Pozdrawiam....
OdpowiedzUsuńSwietnie wygląda Twoja nowa strona. Ja jeszcze pobuszowałam na starych przepisach i odkryłam krokiety ziemniaczane z jajkiem!!!!
OdpowiedzUsuńJuż czuję ich smak. Najwazniejsze, że wiem co będzie na obiad, bo nie miałam pomysłu. Dzięki. Schab chyba ma super smak, też nachodzi mnie chętka, ale nie wszystko na raz! Pozdrawiam Cię
Ja zazwyczaj schab nadziewam śliwkami, morelami lub porem, ale to połączenie mnie bardzo zaintrygowało :))
OdpowiedzUsuńANNO, oczywiście, że możesz spróbować, może tak samo zasmakuje Ci jak ta potrawa z ogonówką, z poprzedniego bloga babuni. Wiem, że zawsze kiedyś zrobisz tę potrawę i wydasz szczerą opinię o niej ... :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam.
Euredyko, a ja wczoraj kupiłam sobie winogrona, nawet tanio udało mi się je kupić, bo po 3,60 za kilo. Ale żadnych potraw z ich udziałem nie robiłam, musiałam się najpierw nimi nasycić ... :))
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam.
Andante, myślę, że wnuczkom zasmakuje, i będą chcieli jeszcze :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam.
Joterko, bardzo Ci dziękuję za wizytę na nowo powstałym blogu mym.
OdpowiedzUsuńJak również z tego, że pomogłam Ci poddać pomysła na obiad. Jeżeli chodzi o schab, to dla mnie ma ... super smak !
Serdecznie pozdrawiam.
Dagmarko spróbować zawsze można, może akurat zasmakuje. To wszystko będzie zależało od Twoich "kubków smakowych" ...
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam.
Witam, schab zrobiony według Twojego przepisu jest na pewno bardzo smaczny ale pozwolę sobie to wspomnieć o dużo prostszym przyrządzeniu schabu przy użyciu "Pomysłu na ... " Winiary na schab pieczony ze śliwką. Nie znalazłem nigdzie wpisu czy opinii na ten przepis a ponieważ robiłem już taki schab kilka razy i wychodzi bardzo smaczny stąd mój wpis. Przepis na opakowaniu jest o wiele prostszy w wykonaniu, zajmuje mniej czasu a smakuje super, także polecam spróbować pomysł na schab ze śliwką Winiar.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTak w ogóle moja droga to mi każde mięso smakuje podane z owocami, to po prostu jest poemat ! Dziękuję Ci serdecznie za ten wpis i dobrą radę, zawsze warto wiedzieć więcej. Widziałam też jak reklamowali w TV ten schab ze śliwką i spróbować warto, czemu nie.
UsuńPozdrawiam serdecznie.