Zawsze mam problem z tym obiadem. Nigdy nie wiem co mam nań zrobić. Dzisiaj sobie przypomniałam o moich jajkach w sosie chrzanowym.
Muszę dopowiedzieć, że właśnie tak zrobione jajka, cieszyły się dużą popularnością na moim dawnym blogu onetowym. I miałam pod tą notką, aż 76 komentarzy. Może to wydać się niedużo, ale dla mnie to jest baaardzo dużo!
Można także zaliczyć ten obiad, do szybkich obiadów.
I dzisiaj właśnie na obiad będą u mnie takie jajka w sosie chrzanowym, a do nich ziemniaczki utłuczone wraz z masełkiem.
A na "dokładkę" zrobię, którąś z opcji, które podam niżej.
Sos chrzanowy
🔽
Składniki i przygotowanie
🔽
Weź czubatą łyżkę masła lub margaryny i rozpuść w rondelku, następnie dodaj łyżkę mąki. Rozmieszaj to i wlej około pół litra wody (wodę zawsze możemy dolać).
Woda nie może być gorąca, bo mogą nam zrobić się kluchy. Po dodaniu wody należy cały czas mieszać, aż do zagotowania.
Gdy sos się już zagotuje i stanie się gęsty możesz dodać kostkę bulionową drobiową, ale niekoniecznie. Rozprowadź kostkę dobrze w sosie.
Jeśli dodaję kostkę bulionową, to już sosu nie solę. Wystarczy tylko popieprzyć, a najlepszym do tego jest pieprz biały.
Ale możecie też zamiast wody dać rosół, jeśli macie. Tylko wtedy też uważaj z solą.
Do przygotowanego sosu dodaj 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka, rozprowadź, spróbuj. Jeśli będziesz uważać, że za mało masz jeszcze chrzanu w sosie, dodaj jeszcze trochę - do smaku.
Na koniec wlej śmietanę 18% lub taką do zup, i gotowe.
Kilka opcji dokładek:
- pieczarki z patelni - oczyszczone i umyte większe pinczerki, pokrój w ćwiartki, osusz. Na patelni rozgrzej troszku tłuszczu, wrzuć pieczarki. Oprósz je pieprzem, solą oraz zmieloną papryką na koniec mąką. Wymieszaj wszystko razem, chwilę podduś i wyłóż na talerz obok ziemniaków i jajek w sosie chrzanowym.
fasolka szparagowa - może być tylko z wody, ale można też podać ją polaną bułką tartą.
Nigdy nie robiłam w domu takiego obiadu, ale na stołówce w szkole często go jadłam, szczególnie w poniedziałki.
OdpowiedzUsuńObawiam się, że raczej mąż by się nie najadł takim obiadem i musiałabym zrobić do tego porządną porcję pieczarek, kalafiora lub fasolki szparagowej polanej bułką tartą. Ani sam kalafior, ani sama fasolka nie smakują mi bez zrumienionej bułeczki.
Serdecznie pozdrawiam po obejrzeniu jednego z moich ulubionych seriali.
Zapomniałam spytać, czy obiad Twojemu mężowi smakował.
OdpowiedzUsuńSerdeczności i do jutra.
To rzeczywiście taki obiad stołówkowy. Obiad to raczej delikatny chociaż bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńSerdeczności :)
Bardzo lubię to danie, rzadko niestety robię, bo mąż nie znosi jajek /pisałam, że dziwak !!/. Lubie też jajka w sosie koperkowym i jajka ze szpinakiem. Wszystko szybkie dania. Pozdrawiam serdecznie, Marylko :)
OdpowiedzUsuńPamiętam taki obiad w gimnazjum. Dobre to było. Miło wspomnieć sobie "stare czasy".
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiego obiadu. Lubię jaja na twardo, oczywiście po wydłubaniu "sprężyn".
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Jutro robię mielone i chyba sos chrzanowy będzie do nich pasował, tylko nie wiem, czy mam tyle chrzanu. Najwyżej wyślę męża do pobliskiego marketu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
JaGa pisała: "Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!!"
UsuńNo, to - choć ze łzami w oczach - gotuję dalej. Otóż z mielonymi mnie się kojarzą tylko i wyłącznie buraczki. Sama nie wiem, dlaczego i skąd się to wzięło?
ja często korzystam z tego podstawowego przepisu na sos: Łyżka margaryny, łyżka mąki i pół litra wody, najczęściej z kostką rosołową, bo dobra proporcja soli jest i posmak rosołowy. I wtedy mam kilka wariantów, chrzanowy lub musztardowy do jajek, z odrobiną cukru, z sokiem z cytryny, rodzynkami i żółtkiem- jako sos do potrawki z ryżu, z odrobiną cukru, z sokiem z cytryny i różnymi zielonymi, drobno posiekanymi ziołami: koperek, lubczyk, por lub pietruszka sos do ryby pieczonej lub smażonej. Z dodatkiem przecieru pomidorowego jako sos do gotowanych pulpecików z mięsa mielonego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :) ala
Takie proste dania mają, JaGo, swój niezaprzeczalny urok. Ostatnio radzę sobie w ten sposób, że przygotowuję "na zaś" różne sosy - cebulowy soubise, grzybowy, pomidorowy, paprykowy itp. pakuję to do słoików, pasteryzuję i umieszczam w lodówce. Służą mi jako samodzielne sosy lub doprawka do sosu spod pieczeni.
OdpowiedzUsuńZawsze są "jak znalazł"!
ściskam i niezmiennie zapraszam
Jajka lubie w kazdej postaci Ale w takiej jaka proponujesz nie jadłam wiec spróbuję .Pozdrawiam spod białkowej pierzynki
OdpowiedzUsuńnajlepsze danie
OdpowiedzUsuńPamiętam, jajka w sosie chrzanowym dawano nam w stołówce i bardzo lubiłam to danie. Dziękuję za przypomnienie i pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam to !
OdpowiedzUsuńJagusiu, wiem, że Ty wiesz i pamietasz, ale chcę zaapelować do Twoich Gości.
OdpowiedzUsuń_______________________
Proszę - przekaż 1% podatku ciężko choremu dziecku w mojej rodzinie. Z góry dziękujemy!
http://dzieciom.pl/podopieczni/29257
W formularzu PIT proszę wpisać numer: KRS 0000037904 i w rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podać:
29257 Kowalik Patrycjusz.
najlepsze !
OdpowiedzUsuńZupka niczego sobie-napewno ugotuję i może nawet rodzinkę poczęstuję(cha,cha).Fajniutko tu u Ciebie,cieplutko tak .Pozdrowionka serdeczne zostawiam.Malutko mnie w sieci ,przenoszę też starego bloga na nowe miejsce,to troszkę potrwa.Będę wpadała w odwiedzinki.Krystyna
OdpowiedzUsuńmmm :)
OdpowiedzUsuńDziękuję JaGo za przepis i przypomnienie.
OdpowiedzUsuńRobiłam go wiele lat temu, a teraz w okresie postu
na pewno z niego skorzystam.
Pozdrawiam serdecznie.
Ula
Dziękuję JaGo za przepis i przypomnienie.
OdpowiedzUsuńRobiłam go wiele lat temu, a teraz w okresie postu
na pewno z niego skorzystam.
Pozdrawiam serdecznie.
Ula
Bardzo lubimy taki obiad. Do jajek robię też sos koperkowy. A fasolka pięknie komponuje się również z jajkami sadzonymi. Tak czy siak, obie wersje są świetne. Fajnie, że przypominasz takie przepisy.
OdpowiedzUsuńHej, Marylko, co z Tobą ????? Myślę, że nie powaliła Cię grypa ??
OdpowiedzUsuńCałuję i pozdrawiam, odezwij się :))
Dzień dobry Mamusia już Pani nie odpowie. Zasnela wiecznym snem... Przykro mi. Córka Marzena.
UsuńDziękuję, że Pani nas powiadomiła. Bardzo, bardzo żal...
UsuńSkładam wyrazy współczucia. Nie zapomnę JaGi - ciepłej, pomocnej i sympatycznej Koleżanki Blogerki. Cześć Jej pamięci!
Usuń@Córka Marzena
UsuńBłagam Panią, by nie kasować bloga śp. Mamy. Wybaczy mi Pani emfazę, uważam jednakże, że ten blog stanowi teraz pomnik całej naszej blogosfery.
Sądzę także, by teksty zawarte na tej stronie są świetnym materiałem do wydania książkowego. Jestem pewien, że blogerzy to zaakceptujhą i pomogą.
Byłby to, moim zdaniem, najpiękniejszy hołd złożony JaDze!
Łączę najserdeczniejsze wyrazy współczucia
Andrzej Skupiński
Jestem tego samego zdania, co Andrzej - Art Klater. Blog ś.p. JaGi jest ponadczasowy, prowadzony w sposób, który nigdy nie przeterminuje się. Dobrze też, że JaGa zdążyła ocalić swoje notki przed likwidacją blogów onetowych.
UsuńDołączam się do tej prośby. To świetny blog i szkoda by było żeby zniknął. Myślę, że wiele jeszcze osób chętnie by tu zaglądało.
UsuńCałym sercem współczuję
Usuńi ja dołączam do tej prośby ... pomożemy w wydaniu książki, z pewnością będzie nas wiele
Składam wyrazy najgłębszego współczucia wszystkim najbliższym Marylki...
OdpowiedzUsuńSzczere wyrazy żalu i współczucia. Tyle było w Niej życia......
OdpowiedzUsuńBoże mój... R.i.P.
OdpowiedzUsuńBoże, miej Ją w Swej Opiece....
OdpowiedzUsuńCudowna, ciepła, zyczliwa kobieta
Spotkamy się wszyscy, bo nic się nie kończy i ugotujemy wiele pyszności.
OdpowiedzUsuńWyrazy najgłębszego współczucia. Dobrze, że ten blog został w internecie, bo jest ponadczasowy.
OdpowiedzUsuńDziekujemy. Szukam u mamusi przepisu na ogorki konserwowe naszej babci .
UsuńBabciny przepis najlepszy:) Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńa ja zaglądam tu czy pojawi się jakaś wzmianka o książce
OdpowiedzUsuńAhh przypomniały mi się czasy dzieciństwa i obiady u cioci ;)
OdpowiedzUsuńOjj jadło się, jadło :) Pamiętam nieśmiertelne zestawienie z mojej stołówki - jajka w sosie chrzanowym i kaszanka, kiedyś wydawało się to dziwne, ale dziś mmm pycha ;). W sumie dorwałam nawet ostatnio http://zdziadapradziada.pl/product-pol-35-Kaszanka.html więc pewnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńJa też zaglądam od czasu do czasu mając nadzieję, że coś drgnie w temacie książki.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że w dalszym ciągu jest blog Maryli.
Boleję, że nie ma już z nami Andrzeja.
Pozdrawiam odwiedzających blog Marylki:)
Wygląda smacznie!
OdpowiedzUsuńPyszne i proste :) Dawno nie robiłam sosu chrzanowego ale odświeżyłaś mi pamięć :)
OdpowiedzUsuńA ja sos chrzanowy wykorzystam do kotlecików bo mam ochotę na coś tradycyjnie mięsnego :)
OdpowiedzUsuńCudownie, że blog Jagi dalej istnieje bo miło mi tu zaglądać :)
OdpowiedzUsuńSmaczne jadłam w tym wydaniu jajka
OdpowiedzUsuńsmakowicie :D
OdpowiedzUsuńChodziłam na obiady w podstawówce i takie rarytasy tam przyrządzali :)
OdpowiedzUsuńCzas leci, a blog dalej istnieje, z czego się bardzo cieszę. Jaga pozostawiła nam tyle wspaniałych przepisów, oby blog trwał jak najdłużej! Wiadomo coś o pomyśle na książkę?
OdpowiedzUsuńsmaczne
OdpowiedzUsuńPieczarek przeznaczonych do pieczenia się nie myje, tylko oczyszcza ręcznikiem papierowym na sucho. Ewentualne bakterie i inne drobnoustroje zostaną unieszkodliwione temperaturą smażenia lub pieczenia.
OdpowiedzUsuń31 year old Associate Professor Estele Cater, hailing from Mont-Tremblant enjoys watching movies like Stargate and 3D printing. Took a trip to Church Village of Gammelstad and drives a Ferrari 512. kliknij aby przeczytac wiecej
OdpowiedzUsuńW życiu czegoś takiego nie robiłam, ale jestem zainteresowana wykonaniem takiego obiadu :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis koniecznie spróbuję :D
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący wpis, jestem zainteresowany z pewnością sam spróbuję. Czekam na kolejne wpisy bo bardzo podoba mi mi się twój blog i styl pisania!
OdpowiedzUsuńEn son çıkan perde modelleri
OdpowiedzUsuńmobil onay
Turkcell Mobil Ödeme Bozdurma
nft nasıl alınır
ANKARA EVDEN EVE NAKLİYAT
Trafik Sigortası
dedektor
web sitesi kurma
Aşk kitapları
Wygląda apetycznie. Wypróbuję.
OdpowiedzUsuńkamień dekoracyjny
Już parę razy korzystałem z twoich przepisów. Z tego również skorzystam! <a href="http://odszkodowaniapowypadkowe.com.pl/wypadek-smiertelny-odszkodowanie-z-oc-sprawcy/>https://odszkodowaniapowypadkowe.com.pl/wypadek-smiertelny-odszkodowanie-z-oc-sprawcy/</a>
OdpowiedzUsuńbayrampaşa
OdpowiedzUsuńgölcük
kemer
bahçeşehir
bilecik
İ3N3
Jajka w sosie chrzanowym to świetny pomysł na niezbyt ciężki obiad w ciepłe dni. Sos chrzanowy wydaje się prosty do zrobienia, a te opcje dokładek brzmią kusząco. Dzięki za inspirację na smaczny i szybki obiad! 🍳
OdpowiedzUsuń