wtorek, 30 stycznia 2018

Jajka w sosie chrzanowym

Zawsze mam problem z tym obiadem. Nigdy nie wiem co mam nań zrobić. Dzisiaj sobie przypomniałam o moich jajkach w sosie chrzanowym. 
Muszę dopowiedzieć, że właśnie tak zrobione jajka, cieszyły się dużą popularnością na moim dawnym blogu onetowym. I miałam pod tą notką, aż 76 komentarzy. Może to wydać się niedużo, ale dla mnie to jest baaardzo dużo! 
Można także zaliczyć ten obiad, do szybkich obiadów.


 I dzisiaj właśnie na obiad będą u mnie takie jajka w sosie chrzanowym, a do nich ziemniaczki utłuczone wraz z masełkiem. 
A na "dokładkę" zrobię, którąś z opcji, które podam niżej.
 
 Sos chrzanowy
🔽
 Składniki i przygotowanie   
🔽
    Weź czubatą łyżkę masła lub margaryny i rozpuść w rondelku, następnie dodaj łyżkę mąki. Rozmieszaj to i wlej około pół litra wody (wodę zawsze możemy dolać). 
    Woda nie może być gorąca, bo mogą nam zrobić się kluchy. Po dodaniu wody należy cały czas mieszać, aż do zagotowania. 

    Gdy sos się już zagotuje i stanie się gęsty możesz dodać kostkę bulionową drobiową, ale niekoniecznie. Rozprowadź kostkę dobrze w sosie. 
    Jeśli dodaję kostkę bulionową, to już sosu nie solę. Wystarczy tylko popieprzyć, a najlepszym do tego jest pieprz biały.  

    Ale możecie też zamiast wody dać rosół, jeśli macie. Tylko wtedy też uważaj z solą.

    Do przygotowanego sosu dodaj 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka, rozprowadź, spróbuj. Jeśli będziesz uważać, że za mało masz jeszcze chrzanu w sosie, dodaj jeszcze trochę - do smaku. 
    Na koniec wlej śmietanę 18% lub taką do zup, i gotowe. 

Kilka opcji dokładek: 
  • pieczarki z patelni - oczyszczone i umyte większe pinczerki, pokrój w ćwiartki, osusz. Na patelni rozgrzej troszku tłuszczu, wrzuć pieczarki. Oprósz je pieprzem, solą oraz zmieloną papryką na koniec mąką. Wymieszaj wszystko razem, chwilę podduś i wyłóż na talerz obok ziemniaków i jajek w sosie chrzanowym. 
    fasolka szparagowa - może być tylko z wody, ale można też podać ją polaną bułką tartą.

 

69 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam w domu takiego obiadu, ale na stołówce w szkole często go jadłam, szczególnie w poniedziałki.
    Obawiam się, że raczej mąż by się nie najadł takim obiadem i musiałabym zrobić do tego porządną porcję pieczarek, kalafiora lub fasolki szparagowej polanej bułką tartą. Ani sam kalafior, ani sama fasolka nie smakują mi bez zrumienionej bułeczki.
    Serdecznie pozdrawiam po obejrzeniu jednego z moich ulubionych seriali.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapomniałam spytać, czy obiad Twojemu mężowi smakował.
    Serdeczności i do jutra.

    OdpowiedzUsuń
  3. To rzeczywiście taki obiad stołówkowy. Obiad to raczej delikatny chociaż bardzo smaczny.
    Serdeczności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię to danie, rzadko niestety robię, bo mąż nie znosi jajek /pisałam, że dziwak !!/. Lubie też jajka w sosie koperkowym i jajka ze szpinakiem. Wszystko szybkie dania. Pozdrawiam serdecznie, Marylko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętam taki obiad w gimnazjum. Dobre to było. Miło wspomnieć sobie "stare czasy".

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam takiego obiadu. Lubię jaja na twardo, oczywiście po wydłubaniu "sprężyn".
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jutro robię mielone i chyba sos chrzanowy będzie do nich pasował, tylko nie wiem, czy mam tyle chrzanu. Najwyżej wyślę męża do pobliskiego marketu.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. JaGa pisała: "Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!!"

      No, to - choć ze łzami w oczach - gotuję dalej. Otóż z mielonymi mnie się kojarzą tylko i wyłącznie buraczki. Sama nie wiem, dlaczego i skąd się to wzięło?

      Usuń
  8. ja często korzystam z tego podstawowego przepisu na sos: Łyżka margaryny, łyżka mąki i pół litra wody, najczęściej z kostką rosołową, bo dobra proporcja soli jest i posmak rosołowy. I wtedy mam kilka wariantów, chrzanowy lub musztardowy do jajek, z odrobiną cukru, z sokiem z cytryny, rodzynkami i żółtkiem- jako sos do potrawki z ryżu, z odrobiną cukru, z sokiem z cytryny i różnymi zielonymi, drobno posiekanymi ziołami: koperek, lubczyk, por lub pietruszka sos do ryby pieczonej lub smażonej. Z dodatkiem przecieru pomidorowego jako sos do gotowanych pulpecików z mięsa mielonego.

    Pozdrawiam :) ala

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie proste dania mają, JaGo, swój niezaprzeczalny urok. Ostatnio radzę sobie w ten sposób, że przygotowuję "na zaś" różne sosy - cebulowy soubise, grzybowy, pomidorowy, paprykowy itp. pakuję to do słoików, pasteryzuję i umieszczam w lodówce. Służą mi jako samodzielne sosy lub doprawka do sosu spod pieczeni.
    Zawsze są "jak znalazł"!
    ściskam i niezmiennie zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  10. Jajka lubie w kazdej postaci Ale w takiej jaka proponujesz nie jadłam wiec spróbuję .Pozdrawiam spod białkowej pierzynki

    OdpowiedzUsuń
  11. Pamiętam, jajka w sosie chrzanowym dawano nam w stołówce i bardzo lubiłam to danie. Dziękuję za przypomnienie i pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jagusiu, wiem, że Ty wiesz i pamietasz, ale chcę zaapelować do Twoich Gości.
    _______________________
    Proszę - przekaż 1% podatku ciężko choremu dziecku w mojej rodzinie. Z góry dziękujemy!

    http://dzieciom.pl/podopieczni/29257

    W formularzu PIT proszę wpisać numer: KRS 0000037904 i w rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podać:
    29257 Kowalik Patrycjusz.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zupka niczego sobie-napewno ugotuję i może nawet rodzinkę poczęstuję(cha,cha).Fajniutko tu u Ciebie,cieplutko tak .Pozdrowionka serdeczne zostawiam.Malutko mnie w sieci ,przenoszę też starego bloga na nowe miejsce,to troszkę potrwa.Będę wpadała w odwiedzinki.Krystyna

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję JaGo za przepis i przypomnienie.
    Robiłam go wiele lat temu, a teraz w okresie postu
    na pewno z niego skorzystam.

    Pozdrawiam serdecznie.
    Ula

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję JaGo za przepis i przypomnienie.
    Robiłam go wiele lat temu, a teraz w okresie postu
    na pewno z niego skorzystam.

    Pozdrawiam serdecznie.
    Ula

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubimy taki obiad. Do jajek robię też sos koperkowy. A fasolka pięknie komponuje się również z jajkami sadzonymi. Tak czy siak, obie wersje są świetne. Fajnie, że przypominasz takie przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  17. Hej, Marylko, co z Tobą ????? Myślę, że nie powaliła Cię grypa ??
    Całuję i pozdrawiam, odezwij się :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry Mamusia już Pani nie odpowie. Zasnela wiecznym snem... Przykro mi. Córka Marzena.

      Usuń
    2. Dziękuję, że Pani nas powiadomiła. Bardzo, bardzo żal...

      Usuń
    3. Składam wyrazy współczucia. Nie zapomnę JaGi - ciepłej, pomocnej i sympatycznej Koleżanki Blogerki. Cześć Jej pamięci!

      Usuń
    4. @Córka Marzena
      Błagam Panią, by nie kasować bloga śp. Mamy. Wybaczy mi Pani emfazę, uważam jednakże, że ten blog stanowi teraz pomnik całej naszej blogosfery.
      Sądzę także, by teksty zawarte na tej stronie są świetnym materiałem do wydania książkowego. Jestem pewien, że blogerzy to zaakceptujhą i pomogą.
      Byłby to, moim zdaniem, najpiękniejszy hołd złożony JaDze!
      Łączę najserdeczniejsze wyrazy współczucia
      Andrzej Skupiński

      Usuń
    5. Jestem tego samego zdania, co Andrzej - Art Klater. Blog ś.p. JaGi jest ponadczasowy, prowadzony w sposób, który nigdy nie przeterminuje się. Dobrze też, że JaGa zdążyła ocalić swoje notki przed likwidacją blogów onetowych.

      Usuń
    6. Dołączam się do tej prośby. To świetny blog i szkoda by było żeby zniknął. Myślę, że wiele jeszcze osób chętnie by tu zaglądało.

      Usuń
    7. Całym sercem współczuję
      i ja dołączam do tej prośby ... pomożemy w wydaniu książki, z pewnością będzie nas wiele

      Usuń
  18. Składam wyrazy najgłębszego współczucia wszystkim najbliższym Marylki...

    OdpowiedzUsuń
  19. Szczere wyrazy żalu i współczucia. Tyle było w Niej życia......

    OdpowiedzUsuń
  20. Boże, miej Ją w Swej Opiece....
    Cudowna, ciepła, zyczliwa kobieta

    OdpowiedzUsuń
  21. Spotkamy się wszyscy, bo nic się nie kończy i ugotujemy wiele pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyrazy najgłębszego współczucia. Dobrze, że ten blog został w internecie, bo jest ponadczasowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekujemy. Szukam u mamusi przepisu na ogorki konserwowe naszej babci .

      Usuń
  23. Babciny przepis najlepszy:) Wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  24. subhanallah, bagus sekali artikelnya. memang saya masih mersakan tidak terlalu mudah untuk bisa selalu berpikiran positif. biasanya karena ada pengalaman yang kurang menyenangkan atau kurang baik dengan hal itu.

    Obat Vitiligo

    Obat Vitiligo Ampuh

    Obat Herbal Vitiligo

    Obat Bercak Putih pada Kulit

    Cara Cepat Menghilangkan Vitiligo

    Mujtaba Pusat Herbal Terbaik

    Pom Mini Termurah Kualitas Ok

    OdpowiedzUsuń
  25. a ja zaglądam tu czy pojawi się jakaś wzmianka o książce

    OdpowiedzUsuń
  26. Ahh przypomniały mi się czasy dzieciństwa i obiady u cioci ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ojj jadło się, jadło :) Pamiętam nieśmiertelne zestawienie z mojej stołówki - jajka w sosie chrzanowym i kaszanka, kiedyś wydawało się to dziwne, ale dziś mmm pycha ;). W sumie dorwałam nawet ostatnio http://zdziadapradziada.pl/product-pol-35-Kaszanka.html więc pewnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  28. Ja też zaglądam od czasu do czasu mając nadzieję, że coś drgnie w temacie książki.
    Cieszę się, że w dalszym ciągu jest blog Maryli.
    Boleję, że nie ma już z nami Andrzeja.
    Pozdrawiam odwiedzających blog Marylki:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Pyszne i proste :) Dawno nie robiłam sosu chrzanowego ale odświeżyłaś mi pamięć :)

    OdpowiedzUsuń
  30. A ja sos chrzanowy wykorzystam do kotlecików bo mam ochotę na coś tradycyjnie mięsnego :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Cudownie, że blog Jagi dalej istnieje bo miło mi tu zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Smaczne jadłam w tym wydaniu jajka

    OdpowiedzUsuń
  33. Chodziłam na obiady w podstawówce i takie rarytasy tam przyrządzali :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Czas leci, a blog dalej istnieje, z czego się bardzo cieszę. Jaga pozostawiła nam tyle wspaniałych przepisów, oby blog trwał jak najdłużej! Wiadomo coś o pomyśle na książkę?

    OdpowiedzUsuń
  35. Situs Penyedia Layanan Sepak Bola Terbaik Sbobet Dan Bonus Member Baru Yang Besar, Agen Sepak Bola Sbobet Maxbet Yang Memberikan Pelayanan 24 Jam Nonstop, Bandar Judi Sepak Bola Sbobet Yang Di Dukung Oleh Bank Dengan Pelayanan CS Yang Ramah dan 24 Jam Nonstop, Penyedia Jasa Pembuatan ID Sbobet Judi Sepak Bola Yang Terkenal Dan Memiliki Grafis YangBagus, dan Kemudahan Dalam Bermain Dan Keamanan Saat Bertransaksi

    Agen Sepak Bola Online

    bonus besar Sepak Bola

    Bandar judi Sepak Bola

    Agen Sbobet Judi Bola

    Judi Sepak Bola Terbaik

    Agen Judi Online

    Bandar judi ikan

    Agen sabung ayam

    judi sabung ayam

    judi tembak Ikan

    Agenjudi tembak ikan terbaik

    OdpowiedzUsuń
  36. Pieczarek przeznaczonych do pieczenia się nie myje, tylko oczyszcza ręcznikiem papierowym na sucho. Ewentualne bakterie i inne drobnoustroje zostaną unieszkodliwione temperaturą smażenia lub pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  37. CrownQQ Agen DominoQQ BandarQ dan Domino99 Online Terbesar

    Yuk Buruan ikutan bermain di website CrownQQ
    Sekarang CROWNQQ Memiliki Game terbaru Dan Ternama loh...

    9 permainan :
    => Poker
    => Bandar Poker
    => Domino99
    => BandarQ
    => AduQ
    => Sakong
    => Capsa Susun
    => Bandar 66
    => Perang Baccarat (NEW GAME)

    => Bonus Refferal 20%
    => Bonus Turn Over 0,5%
    => Minimal Depo 20.000
    => Minimal WD 20.000
    => 100% Member Asli
    => Pelayanan DP & WD 24 jam
    => Livechat Kami 24 Jam Online
    => Bisa Dimainkan Di Hp Android
    => Di Layani Dengan 5 Bank Terbaik
    => 1 User ID 9 Permainan Menarik
    => Menyediakan deposit Via Pulsa Telkomsel & XL

    Link Resmi CrownQQ:
    - crownqq01.com
    - crownqq01.net
    - crownqq01.org

    Info Lebih lanjut Kunjungi :
    Website : CrownQQ
    Daftar CrownQQ : Poker Online
    Info CrownQQ : Kontakk
    Linktree : Agen Poker Online

    WHATSAPP : +6287771354805
    Line : CS_CROWNQQ
    Facebook : CrownQQ Official
    Kemenangan CrownQQ : Agen BandarQ

    OdpowiedzUsuń
  38. 31 year old Associate Professor Estele Cater, hailing from Mont-Tremblant enjoys watching movies like Stargate and 3D printing. Took a trip to Church Village of Gammelstad and drives a Ferrari 512. kliknij aby przeczytac wiecej

    OdpowiedzUsuń
  39. W życiu czegoś takiego nie robiłam, ale jestem zainteresowana wykonaniem takiego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Bardzo ciekawy przepis koniecznie spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  41. Bardzo interesujący wpis, jestem zainteresowany z pewnością sam spróbuję. Czekam na kolejne wpisy bo bardzo podoba mi mi się twój blog i styl pisania!

    OdpowiedzUsuń
  42. The dachshund was bred in Germany hundreds of years ago to hunt badgers. https://www.poodlespring.com/ "Dach" means badger and "hund" means dog. The three varieties of dachshund, smooth-, Dachshund puppies for sale wire-,and long-coated, originated at different times. The smooth was the first and arose from a mixture of a miniature French pointer and a pinscher. The breed also comes in two sizes: standard and miniature, with the standard the original size.
    The dachshund has short, strong legs that enable the dog to dig out prey and go inside burrows. Larger versions of the breed were used to chase deer or fox. Smaller dachshunds Dachshund puppy for sale were bred for hunting hares and ferrets.
    The breed is still used for hunting, primarily in Europe, nine in dachshunds puppies for sale ches in height.All three types are known
    The dachshund's coat may be shades of red, black, chocolate, white or gray. Some have tan markings or are spotted or dappled. Dachshunds live about 12 to 15 years. toy poodle for sale espite their size, dachshunds are known for their courageous nature and will take on animals much larger than themselves. Some may be aggressive toward strangers and other dogs.
    As family dogs, dachshunds are loyal companions and good watchdogs. They are good with children if treated well. They can be slightly difficult to train.
    Some dachshund fanciers say there are personality differences among the different varieties of the breed. For instance, the long-coat dachshund is reportedly calmer teacup poodles for sale than the smooth-coat variety,

    OdpowiedzUsuń
  43. Dachshunds are bred and shown in two sizes: Standard and Miniature. https://www.cutespupsforsale.com/ Standard Dachshunds of all varieties (Smooth, Wirehair, and Longhair) usually weigh between 16 and 32 pounds. Miniature Dachshunds of all varieties weigh 11 pounds and under at teacup poodle for sale maturity. Dachshunds that weigh between 11 and 16 pounds are called Tweenies. Some people who breed exceptionally small Dachshunds advertise them as Toy Dachshunds, but this is purely a poodles for sale marketing term, not a recognized designation. He's bred for perseverance, which is another way of saying that he can be stubborn. Dachshunds have a reputation for being dachshund puppies sale entertaining and fearless, but what they want most is to cuddle with their people. Longhairs are calm and quiet, and Smooths have dachshund for sale a personality that lies somewhere in between. Some Mini Dachshunds can be nervous or shy, but this isn't correct for the breed. Avoid puppies that show these characteristics.Like every dog, Dachshunds need early socialization-exposure to many different people, dachshund puppies for sale near me sights, sounds, and experiences-when they're young. Socialization helps ensure that your Dachshund puppy grows up to be a well-rounded dog. .

    OdpowiedzUsuń

  44. The breed became very popular in the early 1900s, and in 1913 and 1914, https://oneshoppharmacy.com they were among the 10 most popular entries in the Westminster Kennel Club Show. During World War I, however, the breed fell on hard times in the U.S. and England because they were poodle for sale closely associated with Germany. Dachshund owners sometimes were called traitors and their dogs stoned. After
    World War I, some U.S. breeders dachshunds for sale imported some Dachshunds from Germany and the breed started to become popular once again. The breed faced a similar fate during World War II, but not nearly so severely as during World War I.
    In the 1950s, Dachshunds became one of the most popular family dogs in the U.S. again, a status they have enjoyed ever
    since. While Dachshunds mini dachshund puppy for sale rarely are used as hunting dogs in the U.S. or Great Britain, in other parts of Europe, especially France, they still are considered hunting dogs. mini dachshund puppies for sale Dachshunds also love a challenge, and as long as you incorporate plenty of opportunities to chase and find things, you’ll miniature dachshund for sale have a happy dog.These dogs love their human parents, and really don’t want them to leave.

    OdpowiedzUsuń
  45. The Poodle is one of the most popular dogs in the world and is in fact one of the oldest pure bred dogs. These dogs originated in Germany and were originally bred to be a working and gun dog that made the perfect hunting dog. The Poodle has a waterproof coat and great retrieving talents.
    miniature poodle for sale
    Nowadays, this breed is more known as a lapdog rather than a working dog. They are bred in smaller breeds so that more people can enjoy having a Poodle as a best friend. toy poodle for sale near me The Teacup variation of this breed has been selectively bred from the Toy Poodle and must be under 9 inches in height and Their exercise needs are not great, although they do get bored very easily and do not like to be left alone. If they are left alone for too long they willless than 6 pounds in weight to qualify as a Teacup. poodles for sale near me The temperament of the Teacup Poodle is very similar to that of the Standard Poodle. They are extremely loving and make great companions for everyone, including individuals, families and the elderly. Because of their size, too, they fit into many different environments and will do well in apartments and in city living and https://www.cutespupsforsale.com/ also in large homes in the country or in open-spaced environments.begin to suffer from separation anxiety and exhibit destructive behaviors. A socialization class from a young age can help this, but you also shouldn’t purchase a Teacup Poodle if you are not going to be able to be with them for a large portion of the day.

    OdpowiedzUsuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...

" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin

... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)