Jeśli jesteś wielbicielem zupy grzybowej koniecznie musisz tę zupę sobie zrobić.
Jej kremowa konsystencja oraz wspaniały smak i aromat, na pewno urzekną cię.
A gdy dodacie jeszcze do niej wspaniałe grzanki, to już będzie... poezja.
Jeśli będziecie dodawać do tej zupy grzanki, to dopiero tuż przed samym podaniem. Dzięki temu grzanki nie rozmiękną i pozostaną przyjemnie chrupiące.
Składniki:(na 6 porcji, porcja 285 kcal)
- 30 dag mrożonych leśnych grzybów (podgrzybki, borowiki, kurki)
- 2 cebule
- kawałek selera (ok. 25 dag)
- masło i olej (1:1), albo sam olej
- 6 szklanek bulionu warzywnego (z kostki)
- po 2-3 gałązki rozmarynu, tymianku i natki pietruszki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki mąki (pszennej)
- 4 łyżki śmietany kremówki
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- sól, pieprz.
Na grzanki:
- 6 kromek pieczywa tostowego lub bułki wrocławskiej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła.
Przygotowanie:
Grzyby przełóż na sito, aż się rozmrożą. Pokrój na niewielkie kawałki lub plasterki. Cebulę, seler obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
* Przed wrzuceniem na patelnię grzyby osuszamy ściereczką, aby tłuszcz nie pryskał.
* Zmiksowaną zupę możemy dodatkowo przetrzeć, wtedy będzie jeszcze bardziej aksamitna.
* Zioła siekamy dosyć grubo. Dzięki temu zachowają dużo pięknego aromatu.
Rozmaryn, tymianek i natkę opłucz, osusz i posiekaj. Mleko wymieszaj z mąką oraz śmietaną. Wlej do garnka z zupą. Ponownie postaw zupę na ogniu i mieszając zagotuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Grzanki:
* Grzanki do zupy możemy zrumienić na patelni, albo skropić je oliwą i upiec w piekarniku.
Gotową zupę rozlej do kokilek. Do każdej porcji dodaj trochę odłożonych borowików. Przed podaniem grzybowy krem posyp posiekanymi ziołami i grzankami.
Bardzo lubię zupę grzybową, ale mam tylko grzyby suszone, jednak gdy je namoczę, to na pewno się nadadzą. Zabieliłabym ją tylko śmietaną, nawet 30-procentową.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię grzanki do zupy i kiedyś często je robiłam.
Gorąco pozdrawiam.
Aniu czytałam gdzieś coś, kiedyś, że grzyby można przez chwile namoczyć w mleku, a będą jak świeże. Oczywiście, że można zabielić śmietaną. A co ja nie napisałam o tym? Napisałam, tylko, że mąka, mleko i śmietana.
UsuńGrzanki są chrup, chrup :)
Serdeczności.
uwielbiam zupę grzybową. Jutro robię na obiad.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ja też jestem wielbicielką zup grzybowych, ale najlepiej smakuje mi taka czysta, na rosołku a do tego ziemniaczki. Mniam...
UsuńSerdeczności.
Ja kocham zupę grzybową,Mam mnóstwo grzybów, bo w tym roku był u nas wysyp. Zrobię sobie zupkę, ale ze śmietanką roślinną.
OdpowiedzUsuńSErdeczności
O tak Agnieszko w tym roku to była grzybów masa po lasach.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka.
Zupę grzybową ubustwiam ale gotuję ją zawsze z suszonych grzybów. Chętnie dla odmiany zrobię na mrożonych :)
OdpowiedzUsuń