sobota, 21 października 2017

Fenkuł ... afrodyzjak z Włoch

Fenkuł w Polsce jest mniej znany niż we Włoszech i Francji.
Już Rzymianie doceniali anyżkowy zapach fenkułu.

      Koper włoski to wysoka, osiągająca nawet 2 m, bulwiasta roślina o kilku łodygach i pierzastych liściach. Bulwa ma gorzkawy, korzenny smak i anyżkowy zapach. 
      Jeśli chcemy nadać wyjątkowego smaku naszym potrawom, musimy przekonać się do tej aromatycznej rośliny. 
      Fenkuł, czyli koper włoski, pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, ale można go również spotkać w naszych
ogrodach i na straganach.
W sklepie                          
  Fenkuł kupujemy zwykle bez korzenia i łodygi. Wybieramy bulwy jasne i bez plam. Na sałatki lepsze są mniejsze okazy, a do duszenia te większe. 
   Koper włoski ,może leżeć w lodówce około 1 tygodnia.    Przechowywany zbyt długo zgorzknieje.
   Przy zakupie warto jeszcze pamiętać, aby wybierać okazy, które mają twardą jasną bulwę, zielone pędy i charakterystyczny aromat anyżu.
W kuchni                         
   Wszystkie części kopru są wykorzystywane w kuchni. 
   Poszatkowane bulwy jada się na surowo w sałatkach i przystawkach. 
   Fenkuł można także zapiekać, gotować, grillować, dusić w śmietanie lub na maśle.
   Korzenie i drobne listki, podobnie jak nasz koperek, dodają smaku kwaskowym zupom, kiszonym ogórkom i kapuście. Nasion używamy do przyprawiania ryb.
   Ma anyżkowaty posmak, który traci swoją moc w ciepłych daniach.
   Koper włoski to wyborny dodatek do sałatek lub makaronów. Można go wcześniej podsmażyć na oliwie z czosnkiem lub poddusić na sklarowanym maśle z odrobiną przypraw. W tej wersji wyśmienicie smakuje nawet solo!
Dla zdrowia                   
   Od dawna koper włoski uważano za cenną roślinę leczniczą, która wzmacnia wzrok, łagodzi dolegliwości żołądka i ból zębów oraz korzystnie wpływa na system nerwowy. 
   Ponadto fenkuł jest dobrym źródłem witaminy C i soli mineralnych. Zawiera tylko 50 kalorii/100 g.

2 komentarze:

  1. nie znałam fenku z sumie nawet nie wiedziałam, że jest coś takiego.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, tak mało go znamy a powinniśmy się nim zainteresować i duuużo go jadać, bo jest super pod każdym względem.
      Serdeczności.

      Usuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...

" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin

... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)