niedziela, 25 września 2011

Marynaty, pikle - to warto wiedzieć

 

Marynaty,
w tym pikle, nie są w prawdzie najzdrowsze i mają niewielką wartość odżywczą, ale trudno je pominąć ze względu na ich walory smakowe i dekoracyjne. Tymi przetworami warzywnymi i owocowymi, utrwalonymi w occie lub kwasku cytrynowym, można znakomicie udekorować każdy zimny bufet.

MARYNATY
Aby uzyskać zalewę do marynowania, ocet - najlepiej winny - rozcieńcza się przegotowaną wodą i z dodatkiem soli, cukru oraz przypraw korzennych, gotuje się pod przykryciem, kilka lub kilkanaście minut, po czym ostudzonym zalewa się zblanszowane produkty (wrzucone do wrzątku na 1-2 minuty).

Po 3-4 dniach, jeśli zalewa zmętnieje, należy ją zlać, ponownie przegotować i znów zalać nią owoce lub warzywa; wtedy jednak słoiczki trzeba szczelnie zamknąć i wynieść w chłodne miejsce.

Marynować można wszystkie owoce pestkowe i jagodowe, a także prawie wszystkie warzywa. Przed marynowaniem owoce należy oczyścić, wydrylować, zblanszować, przelać na sicie zimną wodą i osączyć, po ułożeniu w słojach zalać gotową marynatą.

Powszechnie znaną marynatą do owoców jest zalewa miodowa: na 1 kg owoców bierze się 5 dag cukru, 5 dag miodu, szklankę octu winnego, szklankę przegotowanej wody, 5-7 goździków i 5 ziarenek kardamonu.

Niezwykle popularne, szczególnie w kuchni włoskiej, są owoce marynowane z gorczycą. Podaje się je jako dodatek do pasztetów, wędlin i mięs na zimno. Jeśli chcemy, aby marynowane produkty były mniej kwaśne, ale trwałe, należy je przez 10-15 minut pasteryzować w temperaturze 80-95 st.C.
Zobacz też:
Grzyby marynowane 


PIKLE
To także znakomity dodatek do mięs, sałatek i sosów, a także wspaniała ozdoba zimnych bufetów. Jest to rodzaj sałatek warzywnych zamarynowanych w occie z dodatkiem przypraw korzennych. Im barwniejszy i bogatszy zestaw jarzyn, tym większa wartość dekoracyjna pikli jako przystawki i garnituru. Klasyczne przyrządza się na ogół z ogórków, dyni, młodziutkiej zielonej fasolki, różyczek kalafiora, marchewki, małych cebulek.
Ale na przykład sałatka indonezyjska to pikle z białej kapusty, cebuli, porów, marchewki i ogórków.

Przy sporządzaniu pikli wszystkie jarzyny po zblanszowaniu i przelaniu zimną wodą kroi się w dekoracyjny sposób (w płaty, krążki, słupki, gwiazdki) i układa warstwami w słojach.

Pikle z ogórków przyrządza się z dużych, przejrzałych owoców o żółtej skórce - takich, jakie przeznacza się na nasiona. Obrane ogórki należy przepołowić, łyżeczką usunąć pestki, a miąższ pokroić wzdłuż na dość szerokie paski, obficie posypać solą i zostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.

Obserwatorzy

Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...

" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin

... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)