niedziela, 23 października 2011

"Aioli" i wstęp

   Często gęsto, zdarza się nam, że mamy przepis, ale niektóre zawarte w nich pojęcia - są nam absolutnie nieznane. Tak np. ugotuj makaron al dente, flambirowanie, frittata itp., i nie mamy pojęcia z czym to "ugryźć" ... W późniejszym czasie te nazwy będą zamieszczane na stronie pt. "Słowniczek kulinarny", gdzie poszczególne pojęcia będą ułożone alfabetycznie. W słowniczku będą opisane podstawowe terminy kulinarne, wybrane techniki przygotowywania potraw i rzadziej spotykane produkty, które mogą być użyte w różnych przepisach spotykanych na naszej drodze kulinarnej. I jako pierwsze niech będzie słowo aioli. Później oczywiście jeśli znajdę coś ciekawego w temacie danego terminu, to będę go aktualizowała. Także to nie będzie cały czas tak samo... :)
 Podobny obraz

  "Aioli" - francuski majonez czosnkowy, stosowany do zimnych ryb, jajek na twardo, sałaty, gotowanych warzyw.

14 komentarzy:

  1. Super pomysł :)) ja na 100% będę z tego korzystała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaguniu, doskonały pomysł. Sama czasem szukam słówek, na które trafiam w przepisach, a które dotychczas stanowiły dla mnie czarną magię. A u Ciebie będzie wszystko :-)
    Cudnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. 30-ileś, to ja na 100% będę pisała.
    No i dobrze sobie pomyślałam, że to może się przydać ...
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Margarytko, no będę się starała żeby było wszystko - bynajmniej jak najwięcej ...
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. A z tymi problememi na stronie - nie znam się, ale to może być spowodowane przeglądarką. Ja np. na IE nie mogłam zjustować tekstu i dodawać normalnie komentarzy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł Jaguś dzisiaj jeszcze poczytam ale potem dłuższa przerwa w czytaniu i komentowaniu , niestety jutro już będę w szpitalu....Buziaczki i pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo przydatka i praktyczna sprawa:) Super:)

    OdpowiedzUsuń
  8. O jejku Czardaszku, do szpitala (nie cierpię szpitali). W takim razie życzę Ci dużo zdrówka, a jak już je będziesz miała - zapraszam do lektury.

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Generale może i być, że wiąże się to wszystko z przeglądarką. No i na razie musi obyć się bez tych stron (podstron) ...

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Lenko też tak sobie pomyślałam, że to może się przydać ...
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. super będę korzystać z tego jak ustawia się pogodę na swój blog ????
    gadżet?/
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Al dente tak się u mnie przyjęło,że na wszystko co ma być jędrne a nie rozpaćkane, jak np jarzynki,a szczególnie mrożonki,mówię ża ma być al dente. Pozdrawiam serdecznie-;))

    OdpowiedzUsuń
  13. Uleczko, bo al dente, to nie tylko makaron może być, tylko wszystko co jest takie al dente ...:))
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Agatucho, szkoda bo już nie mam linka do tego dodatku. Wystarczy jednak jak wpiszesz w wyszukiwarkę:
    dodatki na bloga, prognoza pogody - to wyszukiwarka Ci wyszuka, a później dajesz ro jako gadżet, i gotowe ...

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.

Obserwatorzy

Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...

" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin

... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)