wtorek, 6 września 2011

Kurkuma

Nazywana jest także ostryżem długim lub szafranem indyjskim i pochodzi z Azji (Indie), gdzie wykorzystywano ją głównie do barwienia tkanin. Kurkuma ma duże liście i kwiaty zebrane w kłosowate kwiatostany. Przyprawa jednak uzyskiwana jest jedynie z kłączy, które gotuje się, a następnie suszy. Na Wschodzie kurkuma od wieków stosowana była jako przyprawa, lek i barwnik, a nawet jako ziele o właściwościach magicznych. Sproszkowana ma podobne właściwości, jak o wiele droższy szafran i świetnie go zastępuje. W odróżnieniu od szafranu kurkuma rozpuszcza się w tłuszczach.

   
fot. kwitnącej kurkumy z netu

W sklepie                                                                     
Jakość sproszkowanej kurkumy poznamy po barwie proszku. Im jest ciemniejsza, tym lepsza. Świeżą kurkumę najczęściej znajdziemy tylko w sklepach z żywnością orientalną.

W kuchni                                                                        
Kurkuma ma zapach pieprzu i ostry paląco-korzenny smak, przypominający piżmo. W kuchni hinduskiej i wegetariańskiej przyprawia się nią bardzo dużo potraw. Natomiast my możemy przyprawiać nią fasolę, soczewicę oraz gulasze i potrawki, zwłaszcza z wieprzowiny i indyka. Szczypta kurkumy dodana do ryżu czy wypieków zabarwi je na piękny, złoty kolor. Kurkuma jest też składnikiem curry. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i soi. Jej barwa i smak, który przypomina smak imbiru, lecz jest silniejszy, czyni z niej główny składnik curry, sosu Worchester i wielu innych mieszanek przyprawowych.

W lecznictwie                                                                
Kurkuma pomaga zwalczać kamienie żółciowe, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, zwalcza choroby skóry
Kurkuma stosowana jest także w kosmetyce, z jej użyciem sporządza się między innymi maseczki pielęgnacyjne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.

Obserwatorzy

Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...

" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin

... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)